Mannerheimin Lastensuojeluliiton Mynämäen paikallisyhdistyksen uusi puheenjohtaja Tanja Rantapere muistuttaa, että yhdistys ei ole katoamassa Mynämäestä minnekään. Uudet tilat avataan virallisesti käyttöön myöhemmin ja puistotoiminnan aloittamisessakin seurataan tarkasti pandemiaohjeistusta.
MYNÄMÄKI. Vuoden alussa MLL:n Mynämäen paikallisyhdistyksen uutena puheenjohtajana aloittanut Tanja Rantapere on iloinen kunnassa vallitsevasta yhteisöllisestä ilmapiiristä.
– Vaikka Perhekeskus Hippulan vuokrasopimus loppui helmikuun lopussa, MLL ei ole lähdössä Mynämäestä. Toiminta lähtee liikkeelle Kastehelmen tiloissa heti kun se on vain mahdollista.
Seurakunnan varhaiskasvatuksen ja perhetyön keskuksena tunnettu Kastehelmi on MLL:n toimintaan osallistuneille entuudestaan hyvin tuttu paikka.
– Olemme järjestäneet siellä toisten paikallisten yhdistysten ja seurakunnan kanssa paljon yhteisiä tempauksia. Sellaisia ovat esimerkiksi kymppisynttärit, vapputapahtuma ja viimesyksyinen Mikkelinpäivän teemaulkoilu, sanoo Rantapere.
– Seurakunnan ja meidän yhteistyön lisäämiselle on paljon potentiaalia. Esimerkiksi kovasti toivottuun puistotoimintaan on otolliset mahdollisuudet Kastehelmen pihalla. Yritämme kokoontua ulkotiloissa, kunhan vain vallitsevat olosuhteet antavat myöten, jatkaa Rantapere.
Syksylle on isoja suunnitelmia. Rantapere toivoo, että viruspandemia ei pääse niitä sotkemaan.
– Kunnan kanssa yhdessä toteutetut Liikunnan ihmemaat alkavat taas heti kun vain mahdollista. Samoin sitten kun tilanne sallii, pyrimme järjestämään jonkinlaisen avaustapahtuman Kastehelmessä, jotta ihmiset osaisivat jatkossa tulla sinne.
Paikallisyhdistyksiä on MLL Varsinais-Suomen piirin taholta rohkaistu esimerkiksi sosiaalisen median kautta tapahtuvaan etätoimintaan.
– Erityisesti tällaisena aikana on hyvä muistaa, että toiminta ei ole sidoksissa paikkaan. Olemme miettineet erilaisia toimintamalleja, kuten esimerkiksi Facebook-sivuilla julkaistavaa videosarjaa, jonka aiheina voisivat olla muskari ja kyläisovanhemmat. Kyläisovanhemmat ovat olleet aktiivisia ennen koronaa ja varmasti tulevat olemaan sitä myös pandemiasta eroon päästyämme, toteaa Rantapere.
Rantapere kiittelee vapaaehtoisten loppumatonta intoa lähteä mukaan ja kehittää uusia toimintamalleja.
– Sellaiset henkilöt, jotka ovat tarjoamassa apukäsiä ja valmiina hyppäämään remmiin tarvittaessa, ovat meille hyvin arvokkaita. Otamme mielellämme kaiken avun vastaan. Jos toimintamme kiinnostaa, niin joka ikinen on tervetullut mukaan jäsenenä tai ihan vain vapaaehtoisena toimijana.
– Toivomme runsaasti yhteydenottoja paikallisilta, sillä kuntalaisten toiveiden mukaista toimintaa on kaikkein helpointa järjestää. Silloin voi olla varma, että osallistujiakin on, lisää Rantapere.
Vauvakassi toivottaa uudet mynämäkeläiset tervetulleeksi kuntaan
Mynämäessä tehdään hyvää verkostoituen. Vauvakassi on hyvä esimerkki Mynämäen kunnan, kolmannen sektorin toimijoiden, seurakunnan ja yritysten yhteistyöstä. Idea on lainattu Uudestakaupungista, jossa paikalliset toimijat ovat jakaneet lapsiperheille vauvalaatikoita.
– Myös MLL:n paikallisyhdistykset ovat jo vuosia jakaneet lahjoja vauvaperheisiin. Tänä vuonna päätimme yhdistää voimamme useamman tahon kanssa, joita on mukana nyt jo yli kymmenen. Näin varmistamme lapsiperheille sellaisen kassin, josta on toivon mukaan heille paljon iloa ja hyötyä, Tanja Rantapere MLL Mynämäestä kertoo.
Vauvakassin jakelu tapahtuu neuvoloiden kautta.
– Neuvoloiden terveydenhoitajat jakavat kassit perheille, jotta yksilösuoja säilyy. Kassien kokoaminen tapahtuu kirjastossa, josta me toimitamme ne neuvoloihin, vauvakassin lahjoituksia koordinoiva Mynämäen kunnan liikunta- ja nuorisopalveluvastaava Marja Kannisto sanoo.
Kassin sisältö voi vaihdella, sillä uusia lahjoittajia otetaan vastaan pitkin vuotta.
– Tällä hetkellä niitä on jaossa parisenkymmentä kappaletta. Viimeisimmän tiedon mukaan Mynämäkeen odotetaan syntyväksi syyskuun loppuun mennessä 52 vauvaa. Viime vuonna kun aloimme suunnitella vauvakassia, niin arvioimme, että kuntaan syntyy noin 60 vauvaa vuosittain.
Jokaisesta kassista löytyy vinkkejä lapsiperhearjen tueksi sekä paikallistoimijoiden yhteystietoja esitteiden muodossa.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Jaa juttu sosiaalisessa mediassa!