Harvinaisen tarkkkuuslajin taikaa

CURLING

Curling on urheilulaji, joka nousi suomalaisten tietoisuuteen toden teolla vuoden 2006 Torinon olympialaisissa, kun Markku Uusipaavalniemen kipparoima joukkue voitti olympiahopeaa. Samana vuonna Naantalissa perustettiin lajin erikoisseura, Copper Hill Curling Club.

Seuran perustivat naantalilaiset Anssi Reunanen ja Henri Tanila. Seuran nykyinen puheenjohtaja Mika Äikiä on myös ollut mukana seuran toiminnassa käytännössä alusta alkaen.

– Ehkä Torinon olympialaisetkin hieman kiinnostukseeni vaikuttivat, mutta ennenkaikkea minua kiehtoi lajin aloittamisen matala kynnys, lajin yksinkertaisuus ja toisaalta myös taktisuus. Curlingissahan on totta puhuen paremmat mahdollisuudet nousta huipulle, kuin esimerkiksi palloilulajeissa, kertoo Mika Äikiä.

Nykyisin CHCC on turkulainen curlingseura.

– Saimme Impivaaraan oman curlinghallin, Turku Curling Arenan, kolme vuotta sitten ja oli luonnollista siirtää seuran kotipaikkakunnaksikin Turku. Olemme kuitenkin isomman alueen pelaajien seura, sillä meillä on pelaajia monesta kunnasta ja kaupungista ympäri Varsinais-Suomea.

Hallin rakentaminen oli kansainvälisen curlingliiton pilottihankkeen ansiota.

– Liitolla oli tavoitteena laajentaa curlingin harrastusmahdollisuuksia alueille, joilla sitä ei ole ennen ollut. Meillä kävi hyvä tuuri, kun saimme kansainväliseltä liitolta lainarahoituksen hallin rakentamiseen – ilman sitä rahoituksen hankkiminen olisi ollut todella vaikeaa.

 

Copper Hill Curling Clubissa on nykyään noin 80 jäsentä, ja he ovat kaikki aktiivisia pelaajia.

– Aktiivipelaajien lisäksi hallissamme käy noin 40 puulaakipelaajaa, jotka eivät – ainakaan vielä – ole liittyneet seuran jäseniksi, kertoo Mika Äikiä.

CHCC:lta osallistuu joukkueita useisiin sarjoihin, myös SM-karsintoihin, jotka järjestetään helmikuussa.

– Kovin joukkueemme on Mika Kalpamaan kipparoima joukkue. Team Kalpamaan lisäksi SM-karsintaan osallistuu minun kipparoima joukkue, mutta minun joukkueeni tavoittelee karsinnasta varsinaisesti ykkösdivisioonan paikkaa, kertoo Äikiä.

SM-karsintojen jälkeen mestaruussarjassa pelaa kuusi joukkuetta, joista neljä on jo paikkansa ansainnut viime kauden menestyksen perusteella – karsinnoista, joihin osallistuu kymmenkunta joukkuetta ympäri Suomea, pääsee mestaruussarjaan siis vain kaksi joukkuetta. Ykkösdivaripaikankin saadakseen pitää selvitä karsintojen kuuden parhaan joukkoon.

Omaksi vahvuudekseen curlingissa Mika Äikiä kertoo taktisuuden.

– Taktinen puoli on minulla hallussa, mutta tekniikan kanssa on vielä paljon parantamista, myöntää Äikiä.

Äikiä myös toivottaa kaikki uudet harrastajat tervetulleiksi kokeilemaan tarkkuuslajia.

– Kunhan korona tästä helpottaa, hallissa on taas toimintaa. Meihin voi ottaa yhteyttä ja tulla kokeilemaan, miltä curling tuntuu, kannustaa Äikiä.