Tällä hetkellä 5G-yhteyttä markkinoidaan kuluttajille huippunopeana mobiiliteknologiana, mutta yhteydellä on käyttömahdollisuuksia lähes rajattomasti.
TEKNOLOGIA. 3G. 4G. Viimeisenä uusin sukupolvi, 5G, josta on puhuttu jo pitkään paljon. Se näkyy niin katukuvassa kuin televisiossa mainoksina, kun eri operaattorit markkinoivat kuluttajille koko ajan laajemmalle leviävää yhteyttä. Mitä 5G kuitenkin käytännössä tarkoittaa?
‒ 5G on viidennen sukupolven langaton mobiiliteknologia, joka on 4G:stä seuraava. Se mahdollistaa vielä nopeamman laajakaistan kuin edeltäjänsä, Traficomin 5G Momentum tiimin johtava asiantuntija Heidi Himmanen kertoo.
4G-yhteyteen verrattuna 5G on paranneltu versio. Muun muassa 5G:n tietoturvaa on parannettu merkittävästi ja energiakulutukseen on kiinnitetty enemmän huomiota Himmasen mukaan. 5G:n taajuus on myös edeltäjäänsä korkeampi.
‒ 5G:n antennitekniikka eroaa 4G:stä. 5G lähettää tehoa suoraan käyttäjälle, jolloin se ei mene harakoille, kun 4G:n tukiasemat taas säteilevät jatkuvasti annettuun suuntaan. 5G mahdollistaa sen, että säästetään tukiaseman virtaa ja tukiasema kuuluu myös kauemmas, Himmanen sanoo.
Hänen mukaansa 5G-yhteys on saatavilla noin 50 paikkakunnalla Suomessa, ja operaattorit laajentavat verkkoa jatkuvasti. Verkon rakentaminen on aloitettu kaupungin keskuksista. Esimerkiksi Elisa-operaattorin 5G-verkko kattaa Turun, Raision ja Kaarinan sekä pieniä osia Naantalia. Muuten Elisan 5G-yhteys on saatavilla vain Salon alueella Varsinais-Suomessa.
Teknologiaa kehitetään jatkuvasti
Himmasen mukaan 5G on kuitenkin paljon muutakin kuin vain huippunopea yhteys. Himmanen kehottaa ajattelemaan 5G:n kolmiona, jonka yksi kulma on kuluttajille tuttu, nopea laajakaista.
‒ Esineiden internet on kolmion toinen kulma. 5G mahdollistaa sen, että voidaan laittaa paljon sensoreita tai mittareita pienelle alueelle tarkkailemaan ja mittaamaan esimerkiksi ilman laatua. Virran kulutus on pieni, ja sensoreiden akku voi kestää 10 vuotta, jolloin niitä ei tarvitse olla vaihtamassa. 5G mahdollistaa juuri sensoreiden suuren määrän pienellä alueella ja pienen virran kulutuksen. Tätä teknologiaa voidaan käyttää esimerkiksi älykodeissa, Himmanen sanoo.
Kolmas kulma 5G-kolmiossa on robotisaatio ja automaatio. 5G-yhteys mahdollistaa hyvin lyhyen viiveen, kun tarvitaan lyhyttä reaktioaikaa esimerkiksi robottien etäohjauksessa. Tällöin avautuu uudenlaisia käyttötapauksia teollisuudessa kuin myös liikenteen automaatiossa.
‒ Esineiden internet ja robotisaatio ja automaatio ovat kuitenkin tulossa eri tahdissa. Ensin rakennetaan 5G-verkkoa huippunopealle, langattomalle laajakaistalle, jota nytkin markkinoidaan. Viimeisenä tulee robotisaatio ja automaatio. Pikkuhiljaa tulee uusia ominaisuuksia. 5G onkin kuin iso työkalupakki, josta voi valita tarvittavan työkalun tiettyyn käyttötarkoitukseen.
5G-verkon kärkimaita
Traficom edistää 5G:n käyttöönottoa ja pyrkii tuomaan yhteen verkon kehittäjät ja hyödyntäjät. Sen tavoitteena on tehdä Suomesta 5G-verkon kärkimaa. Himmanen uskaltautuu sanomaan, että Suomi on ainakin jo yksi kärkimaista maailmassa.
‒ Suomessa ratkaiseva tekijä on taajuuspolitiikka, ja taajuuksia on myönnetty nopeasti. Meillä on myös hyvät edellytykset rakentaa 5G-verkkoja. Yhteistyö viranomaisten, operaattoreiden, tutkijoiden ja yrittäjien kanssa on todella hyvää. Voimme myös esitellä jo hyviä kokemuksia 5G:stä ja olla esimerkkinä muille. Muut maat myös haluavat kuulla meidän kokemuksiamme, hän sanoo.
Liisa Kallio