Turun kaupungin kaikki toimialat toimivat koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa mahdollisuuksien mukaan.
– Haluan kiittää lämpimästi koko kaupungin henkilöstöä kaikesta venymisestä ja joustosta, jota on tehty kaupunkilaisten hyväksi, hän aloittaa.
Erityisen hatunnoston ansaitsevat opettajat, jotka ovat lyhyellä varoitusajalla saaneet etäopetuksen pyörimään.
– Se on todella iso ponnistus, kaupunginjohtaja toteaa.
– Suomessa etäopetusvalmiudet ovat yleisesti ottaen hyvällä tasolla ja meillä Turussa erityisesti myös oppilaiden valmiudet ovat hyvät. Meillähän on myös päätelaitteet kaikilla 4.-luokkalaisista eteenpäin. Alakoululaisilla on iPadit ja 7. luokasta eteenpäin kannettavat, Arve jatkaa.
Työntekijöiden keskuudessa on kriisin aikana pelkoa lomautuksista.
– Lupaan, ettei kenenkään palkanmaksua katkaista ainakaan ennen 13. huhtikuuta. Mutta henkilöstön tulee olla käytettävissä kuin muihin tehtäviin kuin niihin, joihin heidät on palkattu, Arve sanoo.
Poikkeustilanteessa Turun kaupunki on saanut apukäsiä hyvintointitoimialalle sisäisten siirtojen ja esimerkiksi eläkeläisten avulla. Hyvintointitoimialaan kuuluu terveyspalvelut, perhe- ja sosiaalipalvelut sekä vanhus- ja vammaispalvelut.
Vaikka tapahtumat on peruttu ja liikkumista rajoitetaan, kaupunki pyrkii keksimään turkulaisille tekemistä.
– Esimerkiksi liikuntapalveluiden sivuille on tehty nettijumppia, kaupunginjohtaja vinkkaa.
Yksi vinkki on museoiden ääniopastuskierrokset, jotka vievät ihmisiä kotisohvilta keskiaikaiseen Turun linnaan, 1800-luvun Luostarinmäelle tai 1700-luvun Qwenselin taloon.
Turkulaisille tarkoitettu koronaneuvontapuhelin, p. 02 266 2714 palvelee arkisin klo 8-15. Jos sinulla on flunssan oireita ja yleisvointisi on hyvä, tärkeintä on levätä kotona.