Varsinais-Suomen vanhimman sekakuoron historia koottiin yksiin kansiin

Kulkusten historiikki sai uutta sisältöä ensimmäisen kuorojohtajan jäämistön löytymisen myötä.

Sekakuoro Kulkusten yhdistykseen kuuluu yli 100 jäsentä Paimiosta, Kaarinasta, Nousiaisista, Naantalista, Raisiosta ja Turusta. Nyt kuoro on julkaissut 101-vuotisen matkansa kunniaksi historiikin. Neljä vuotta sitten alkanut projekti kasvoi yllättäen entistä isommaksi ullakolta löytyneen laatikon takia.

MUSIIKKI. Sekakuoro Kulkuset ry:n historiikki on mittava, yli 200-sivuinen teos. Sen kokoaminen sai alkunsa vuonna 2016, mutta vuotta myöhemmin kesällä yhdistyksen sähköpostiin kilahti viesti. Kuoron ensimmäisen johtajan Edvin Laaksosen tyttärenpojalla oli laatikollinen Laaksosen jäämistöä, joka oli merkittävä löytö historiikin kannalta.

Se jättimäinen laatikko oli täynnä Edvinin tavaroita. Siellä oli muun muassa ihan ensimmäinen, alkuperäinen jäsenluettelo ja konserttisisältöjä. Ne olivat erittäin hyväkuntoisia ja hyvin pidettyjä. Totesin, että ne on pakko saada mukaan historiikkiin, yhdistyksen puheenjohtaja Harri Lindblom sanoo.

Kuorosta on julkaistu aiemmin kaksi historiikkia, mutta uuden materiaalin ansiosta vanhaan tekstiin tuli korjauksia, täsmennyksiä ja väriäkin.

Yksi parhaista asioista oli saada Edvinin henkilökohtaisia kommentteja esimerkiksi konserteista ja kilpailuista. Toimintakertomukset olivat sihteerin kirjoittamia, ja sihteerin ja johtajan kertomukset eivät aina olleet samanlaisia. Esimerkiksi sihteeri kirjoitti eräiden laulujuhlien olleen kamalat, mutta lukiessani Edvinin versiota selvisi, että kaikki oli mennyt muuten hyvin, mutta kyseinen sihteeri oli aloittanut laulamisen väärästä äänestä, johon kaikki olivat lähteneet mukaan, historiikin päätoimittaja ja yhdistyksen sihteeri Sirkku Viitanen-Vanamo kertoo.

Täynnä tarinoita

101-vuotiseen matkaan mahtuu monta jäsentä ja johtajaa. Kulkusten historiikkiin kuoron menneisyys onkin koottu kuoronjohtajien mukaan. Kansien väliin kerättiin heiltä kommentteja sekä todella paljon kuvia, joiden kanssa oli suurin työ. Vanhat kuvat piti muuttaa digitaaliseen muotoon.

Kuvia on tolkuton määrä. Vanhojen kuvien laatua ei pystytty parantamaan, mutta osa paperisista kuvista näytti erittäin hyvältä sähköisessä muodossa, Viitanen-Vanamo sanoo.

Edvin Laaksosen jäämistölaatikon löytymisen jälkeen historiikin aikataulu venähti ja sivumäärä kasvoi. Alunperin yhdistyksen oli tarkoitus koota yhteen 100-vuotinen historia, mutta teokseen haluttiin mukaan myös kuoron 100-vuotisjuhlavuosi. Tästä syystä historiikki sisältää 101 vuotta kuoron historiaa.

Teos koottiin osittain siitä syystä, että sen haluttiin olevan saatavilla kuoron jäsenille.

Siellä on niin paljon mielenkiintoisia asioita, tarinoita ja kommentteja, joihin jokaisen entisen, nykyisen ja tulevan kulkusen pitäisi päästä käsiksi, Viitanen-Vanamo kertoo.

Kuoro ilman rajoja

Edvin Laaksonen perusti Kulkuset alun perin Kaarinassa vuonna 1918, mikä tekee siitä vanhimman sekakuoron Varsinais-Suomessa. Tällä hetkellä Sekakuoro Kulkusten yhdistykseen kuuluu yli 100 jäsentä. Jäseniä on Paimiosta, Kaarinasta, Nousiaisista, Naantalista, Raisiosta ja Turusta. Yhdistyksessä on kaksi aktiivista kuoroa, Sekakuoro Kulkuset ja SenioriKulkuset, ja useita pienyhtyeitä.

Tällä hetkellä kuoron suurin haaste on pitää toiminta jatkossakin kiinnostavana ja mielekkäänä jäsenille.

Kuoro on avoin tekemään kaikenlaista, mikä on tänä päivänä erittäin tärkeää. Eivät laulajat ja ennen kaikkea hyvät laulajat pysy kuorossa, jos sen tekeminen ei ole mukavaa, Lindblom sanoo.

Liisa Kallio