Jos Uudenkaupungin Teatteri tekee lähihistoriaan sijoittuvan näytelmän, niin voiko sen nimi olla muuta kuin ”Autotehdas”? Ei voi, koska Neon 2 -yhtyeestä sellainen on jo tekeillä ja se puolestaan saa ensi-iltansa marraskuussa 2020. ”Autotehtaan” kantaesitys ja ensi-ilta on lauantaina 1. helmikuuta kello 18.
TEATTERI. Helmikuun ensimmäisenä päivänä saa ensi-iltansa Uudenkaupungin Teatterissa näytelmä, joka kantaa niinkin selkeää ja simppeliä nimeä kuin Autotehdas.
– Sain idean näytelmään pohtiessani autotehtaan tuloa kaupunkiin. Sitä, miten se vaikutti pienen rannikkokaupungin elämään. Näytelmä keskittyy ensimmäisellä puoliskollaan viidenkymmenen vuoden takaisiin tapahtumiin sekä nykypäivään. Nämä ajanjaksot vuorottelevat lavalla, kertoo näytelmän käsikirjoittanut ja ohjannut Jari Luolamaa. Tosin jossain määrin hän pitää käsikirjoittamaansa teosta eräänlaisena näyteltynä luentona.
Sen verran näytelmän kulusta hän paljastaa, että ensimmäinen kohtaus on Kaupunginlahden rannalla, missä perusukilaiset äijät keskustelevat tehdashankkeesta tyyliin ”ei siitä kumminkka mittän tul”. Vaan tulihan siitä: nyt 50 vuoden ikäinen tarina Suomen tällä hetkellä suurimman tehtaan vaiheista.
Paljon aikalaishistoriaa
Luolamaa kertoo, miten näytelmä poikkeaa teknisesti sen perinteisestä ajattelusta varsin paljon. Hän pitääkin sitä eräänlaisena dramatisoituna luentona, missä monet tapahtumat nähdään näyteltyinä.
– Vaikka kohtaukset ovat näyteltyjä, niin niissä on pyritty todenmukaisuuteen. Niin sanottu tavallinen kansa on mielikuvituksen tuotetta. Tunnetut henkilöt puolestaan esiintyvät omilla nimillään ja heidän sanomansa ovat totta. Kirjoista kaivettuja.
– Yleisö saa nähtäväkseen muun muassa videoidun haastattelun autotehtaan pitkäaikaisesta toimitusjohtajasta, Juhani Linnoisesta.
Autotehtaan ”Mustasta perjantaista” kuullaan paljon taustaa. Joulukuussa 1992 Calibran tuotannon lopettaminen sai 18 000 asukkaan kaupungissa aikaan työttömiä peräti 3 200.
– Tuolloin General Motors yritti ajaa autotehdasta konkurssiin, Luolamaa tietää.
Aikalaishistoriaan Luolamaa tutustui muun muassa Pontoksen toimitusjohtaja Ilpo Kokkilan muistelmateoksen myötä.
Väliajan jälkeen Tosi-teatteria
Uudenkaupungin autotehtaan historiaa valottavassa näytelmässä, tositeatterissa, dramatisoidussa luennossa väliajan jälkeen lavalle astuvat aidot, oikeat, tunnetut henkilöt kertomaan omaa historiaansa autotehtaalla.
– Sain tämän ajatuksen, kun mietin tarinankerrontaa. Miksen ottaisi oikeita asiantuntijoita, Luolamaa sanoo ja päätyi roolihenkilöiden etsimisen sijaan etsimään oikeita autotehtaan työntekijöitä.
Asiantuntijat ovat nykyinen työntekijä, ”Tehtaan sankarit”-sarjasta tuttu Topi Kauppinen sekä pitkän päivätyön vuodesta 1970 lähtien tehtaalla tehnyt Antti Kotilainen.
– Kumpikin kertoo oman tarinansa yleisölle. Toinen nykyisenä työntekijänä, toinen entisenä.
Myös ammattiyhdistysliikkeen rooli on esillä, kertoo Luolamaa.
Lisäksi eri teemoja kommentoi yleisellä tasolla Uudenkaupungin Sanomien pitkäaikainen päätoimittaja Matti Jussila.
– Hänellä on ollut aitiopaikka seurata Uudenkaupungin vaiheita vuosien varrella, Luolamaa korostaa.
– Vaikka näytelmä on periaatteessa luento ja perustuu tositapahtumiin ja seassa vakaviakin aiheita, huumoria ei silti ole unohdettu, ohjaaja lupaa.
Luolamaan käsikirjoittamassa ja ohjaamassa Autotehdas-näytelmässä, dramatisoidussa luennossa, rooleissa ovat: Johanna Sillgren, Erika Lehtonen, Päivi Heikkilä, Elina Lehtiranta, Pauli Myllymäki, Santtu Käkönen, Jari Turunen ja Ari Niittyluoto.
Rainer Tähtinen