Valtakunnallisella vanhustenviikolla järjestettiin tuttuun tapaan Naantalin Urheilutalolla ikäihmisten oma messutapahtuma.
NAANTALI. Järjestyksessään neljännet Ikääntyvien palvelutarjonta Naantalissa -teemaiset messut toteutuivat 10. lokakuuta vanhusneuvoston yhteistyönä. Vanhusneuvoston jäsenet ovat Naantalin kaupunki, Naantalin seurakuntayhtymä, Aurinkosäätiön palvelutalo, SPR ja 12 paikallista vapaaehtoisjärjestöä.
– Messujen tavoitteena on tuoda samanaikaisesti, saman katon alla, esille ikääntyville kohdistuva palvelutarjonta sekä kysynnän että tarjonnan monipuolistuessa, Naantalin vanhusneuvoston puheenjohtaja Raimo Laine toteaa.
Naantalin vanhusneuvoston agendana on Ikäneuvolan perustaminen kaupunkiin.
– Toimintamallin kehittäminen on viranhaltijoiden käsittelyssä terveydenhuoltopiirissä. Toivotaan, että se toteutuisi jo ensi vuonna. Olisi tärkeää, että ikäihmiset pääsisivät ilman ajanvarausta terveydenhoitajan vastaanotolle, josta sitten tarvittaessa ohjattaisiin lääkärille, vanhusneuvostossa mukana oleva Naantalin Eläkeläiset ry:n kunniapuheenjohtaja Rauno Vänttinen toteaa.
Jäsenmäärältään kaupungin suurimpiin yhdistyksiin kuuluvan Naantalin Eläkeläisten puheenjohtajana vuosina 2018–2020 toimii Reijo Kouvo.
– Jokaisena parittomana keskiviikkona reilusti yli sata yhdistyksemme jäsentä kokoontuu Urheilutalolle tarinatuokioon. Kaiken kaikkiaan jäseniä on 450, jotka ahkerasti osallistuivat kerhoihin, retkiin ja muihin tilaisuuksiin, Kouvo kertoo.
Tarinatuokioissa on avoimet ovet, joten kuka tahansa liittymistä pohtiva voi tulla tutustumaan yhdistyksen toimintaan.
Palvelut puhuttivat paneelissa
Messuilla järjestettiin paneeli, johon osallistuivat Naantalin terveyskeskuksen vuodeosaston osastonlääkäri Anna Harjulahti, Naantalin vapaa-aikatoimen sihteeri Maija Puolakanaho, perusturvajohtaja Iiro Pöyhönen ja yhdyskuntatekniikan päällikkö Mika Hirvi.
Puolakanaho kertoo, että kaupungissa 1. helmikuuta aloittaneen soveltavan liikunnan ohjaajan Heidi Susanna Suomisen tehtäviin kuuluu huomioida kaikki soveltavan liikunnan piiriin kuuluvat lapset, nuoret, työikäiset ja ikäihmiset.
– Kysyttyjä vesijumppavuoroja ei ole vähennetty, vaan niitä on kohdennettu soveltavan liikunnan ohjaajan toimesta eri ryhmille tasavertaisesti, hän sanoo.
Messuilla kävijöitä keskusteluttivat erityisesti kaupungin toimet esteettömyyden parantamiseksi.
– Luostarinkadulta on kulkemista vaikeuttavat korkeustasot pyritty minimoimaan, jotta siellä olisi mahdollisimman helppo liikkua niin pyörätuolilla, rollaattorilla kuin jalankin. Ensi vuonna on vuorossa Tuulensuunkadun esteettömyyden parantaminen vastaavanlaisesti, Mika Hirvi kertoo.
– Tullikadusta on laadittu suunnitelma, jonka mukaan siitä muodostuisi kävelypainotteinen katu, jossa kuitenkin autoilu on sallittu. Sinne sijoitetaan myös pysäköintipaikkoja, Hirvi lisää.
Naantalin Vanhusten Tuki ry käy joka toinen viikko ulkoiluttamassa Birgittakodin asukkaita. Anna Harjulahden mukaan muihinkin palvelutaloihin ja muistiyksiköihin kaivataan ulkoilutusapua.
– Yhteistyötä vapaaehtoisten kanssa tulee kehittää. Siinä on otettu jo askeleita eteenpäin, että esimerkiksi muistiyksiköihin saataisiin apukäsiä ulkoiluun, hän sanoo.
Naantalissa valmistellaan talousarviota parhaillaan.
– Sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioesitys sisältää paljon hyviä lisäyksiä jo olemassa oleviin palveluihin. Kotihoitoon on tänä vuonna jo satsattu lisähenkilöstöä ja ensi vuonna on lisää tulossa. Ostopalveluistakaan ei ole tarvetta karsia, Iiro Pöyhönen toteaa.
Katariina Mäkinen-Önsoy