Maskun itsenäisyyspäiväjuhlallisuuksien yhteydessä palkittiin perinteiseen tapaan Paremman Maskun tekijä ja vuoden maskulainen yritys. Paremman Maskun tekijä on vapaapalokuntalainen Jukka Henttinen ja vuoden yritys taas Turun AsennusTeam Oy, joka toimii nimestään poiketen Maskun Mäksmäessä. Lisäksi kuultiin juhlapuheita ja musiikkia sekä nautittiin tanssiesityksistä.
MASKU. Maskussa Hemmingin koululla vietettiin itsenäisyysjuhlaa klo 12. Tervetulosanat lausui Maskun kunnanvaltuuston puheenjohtaja Maija Salo, joka otti kantaa pakolaistilanteeseen. Hän ei voi hyväksyä sitä, että turvapaikanhakijoiden epäillään tulleen tänne vain viettämään parempaa elämää. Hän muistutti Suomen edellisestä pakolaisaallosta, jolloin Suomeen tuli 400 000 evakkoa, joista osa oli venäläisiä ja osa karjalaisia.
– Nyt olisi tärkeä näyttää, että me välitämme ja muistaa, mikä arvo kotouttamisella on. Jaetaan ylpeys itsenäisestä Suomesta myös niille, jotka tulevat maahamme, hän vetoaa. Salon mukaan meidän tehtävämme on jokaisessa kunnassa opettaa uusille asukkaille, miten ollaan suomalaisia.
Juhlapuheen pitänyt pitäjäneuvos Raimo Läksy otti kantaa samaan asiaan. Lisäksi hän muistutti, että Suomen itsenäisyyden alussa oli myös maasta muuttoa.
– Silloin ei lähdetty pelossa, vaan paremman elämän toivossa, mutta sota-aikana kymmeniä tuhansia lapsia lähetettiin Ruotsiin, hän muistuttaa.
Tämän hetken tilannetta hän pitää vaikeana, sillä Suomessa ketään ei voi majoittaa telttaan säiden vuoksi, vaan kaikille täytyy olla kunnon asunto.
– Suurin osa on kuitenkin nuorta ja työhaluista väkeä. Vaikka Suomessa nyt on satoja tuhansia työttömiä, muutaman vuoden päästä maahanmuuttajien työpanosta tarvitaan, hän ennustaa.
Jukka Henttinen on Paremman Maskun tekijä
Juhlassa palkittiin vuoden 2015 Paremman Maskun tekijä: Jukka Henttinen. Henttinen on ollut vuodesta 1972 lähtien mukana vapaapalokunnassa. Vuosina 1973–1999 hän toimi Maskun VPK:n hallituksen puheenjohtajana ja vuosina 2000–2014 hallituksen jäsenenä. Tällä hetkellä hän on veteraanijaoston puheenjohtaja.
Palkinnon saatesanoissa mainittiin, että yhteiskunta ei toimi ilman Henttisen kaltaisia vapaaehtoisia. Henttinen vetosi juhlayleisöön ihmisten oman aktiivisuuden puolesta.
– Ennen ihmiset tekivät paljon enemmän asioita itse. Nykyään soitetaan helpommin palokunta paikalle. Tulevaisuudessa toiminta tulee muuttumaan, kun paloasemien määrä vähenee. Toivoisin, että ihmiset alkaisivat toimia myös itse, hän pyytää.
Vuoden 2015 yrittäjäpalkinto Turun AsennusTeamille
Turun AsennusTeam Oy sai vuosittain jaettavan Maskun yrittäjäpalkinnon, joka jaettiin 31. kerran. Palkinnon kävivät vastaanottamassa äiti ja poika: Pirkko Tammelin ja juuri toimitusjohtajan uran aloittanut Vikki Tammelin.
– Tämä oli iloinen yllätys ja todella arvokas palkinto, kommentoi Pirkko Tammelin.
Yrityksessä on parhaillaan käynnissä sukupolvenvaihdos. Uuden toimitusjohtajan lisäksi perheen toinenkin poika on yrityksessä mukana suunnittelupuolella.
– Mekin olemme mieheni kanssa taustajoukoissa mukana niin kauan kun jalat kantaa, lupaa Pirkko Tammelin.
Vikki Tammelin aikoo jatkaa samalla linjalla vanhempiensa jalan jäljissä.
– Mitä sitä hyvää muuttamaan. Maltillista kasvua tavoitellaan. Nyt toimintaa on juuri sen verran, että pärjäämme perhevetoisesti, hän sanoo.
Erityisen kiitollinen yritys on yhteistyöstä Rasekon kanssa.
– Yli puolet työntekijöistämme on tullut meille harjoittelun kautta, Vikki Tammelin kertoo.
Turun AsennusTeam työllistää 30 henkilöä. Yritys on toiminut Maskussa Mäksmäen teollisuusalueella vuodesta 1996. Yritys valmistaa kemikaalien käsittelyyn ja annosteluun soveltuvia laitteita tehtaisiin.
Yrittäjäpalkinto jaetaan vuosittain maskulaiselle yritykselle; joka toinen vuosi pienyrittäjälle ja joka toinen vuosi suuremmalle yritykselle.
Juhlat jatkuvat tv:n ääressä
Juhlavieraiden joukossa oli myös Maskun syksyllä eläköitynyt kunnanjohtaja Rauli Lumio.
– On mukava seurata katsojan ominaisuudessa, kuinka perinteet jatkuvat, hän kommentoi.
Juhlan jälkeen Lumio lähti kotiin viettämään vaimonsa syntymäpäivää.
– Loppuilta menee varmastikin tv:n parissa, hän suunnitteli.
Sotaveteraanien tukijaoston puheenjohtaja Ari Laine on myöskin osallistunut Maskun itsenäisyyspäivän juhlaan useampana vuonna.
– Oli taas mieltä nostattava tilaisuus, jossa oli hyvä maskulainen ohjelma. Tänään aion vielä katsoa tv:stä paraatin ja jääkäridokumentin, hän kertoo.
Hän myi juhlassa Varsinais-Suomen Sotaveteraanien Joulu 2015 -kirjasta, jossa on tarinoita myös maskulaisista veteraaneista.
– Heitä on elossa vielä 10, Laine tietää.
Ennen juhlaa tarjoiltiin kakkukahvit koulun aulassa.