Vastine: Ilmastonmuutos on totta!

VASTINE. Vilhelm Junnila (ps.) tarttuu Seutusanomissa 6.3. erittäin tärkeään aiheeseen eli ilmastonmuutoksen torjumiseen ja sen taloudellisiin vaikutuksiin suomalaisille.

SDP:lle on ensisijaisen tärkeää, että ilmastotoimet toteutetaan sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Oikeudenmukainen siirtymä on sosiaalisesti kestävä tapa toteuttaa yhteiskunnan muutos vähähiiliseen talouteen. Toimenpiteiden seurauksena tuloerot ja eriarvoisuus eivät saa kasvaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen osallistuu ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön oman maksukykynsä mukaan. Ei ole oikein, että pienituloiset joutuvat ilmastonmuutoksen torjunnan maksumiehiksi.

Työ ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi on Suomelle myös mahdollisuus, sillä resurssiviisas vähähiilinen yhteiskunta luo uutta kasvua ja työtä. Suomella on tuhannen taalan paikka olla edelläkävijä ilmastoteknologiassa ja ilmastoystävällisissä innovaatioissa. Edellytyksenä on laadukas osaaminen ja koulutus, johon SDP on myös esittänyt laajoja panostuksia tulevalla vaalikaudella.

Junnila tarttuu kirjoituksessaan polttomoottoriautojen kieltämiseen. Auto on monelle suomalaiselle välttämätön kulkuväline eikä SDP ole kieltämässä polttomoottoriautoja. SDP:n mukaan pian alkavan vaalikauden aikana tulee selvittää aikataulu uusien polttomoottoriautojen myynnin lopettamiseksi. Tämä ei siis koske olemassa olevaa autokantaa tai käytettyjä autoja. Vastaavanlainen aikataulu on luotu monissa Euroopan maissa kuten esimerkiksi Saksassa, Iso-Britanniassa ja Ranskassa. Monet autonvalmistajat uumoilevat itsekin polttomoottoriautojen myynnin lopettamista. Esimerkkinä Volswagen, Volvo, PSA ja Porche lopettaa polttomoottorien käytön kokonaan tai on ilmoittanut lopettavansa diesel moottoreiden käytön. Koko idea siis lähtee autonvalmistajilta ei puolueilta, vaikka asialla olisikin niin kiva populisoida.

Ilmaston lämpeneminen on ihmiskunnan suurin yhteinen haaste. Mikäli lämpeneminen jatkuu nykyisten ennusteiden mukaisesti, maapallon elinolot muuttuvat paikoin mahdottomiksi, jonka seurauksena on ennennäkemätön muuttoliike. Ilmastonmuutoksen hillitseminen on kaikkien yhteiskunnan toimijoiden yhteinen tehtävä. Siksi on tärkeää, että me suomalaiset ja ennen kaikkea poliittiset päättäjät puhallamme yhteen hiileen ilmastoratkaisuiden löytämiseksi. Meillä taitaa nimittäin olla sama suunta.

Junnila kirjoittaa: ”Olisi reilua kertoa kansalaisille, että kyseiset ilmastotavoitteet johtavat vääjäämättä rajoituksiin ja veronkorotuksiin autoiluun, asumiseen, energiankäyttöön ja teollisuuteen.” Hän painottaa tekstissään”kyseisiä ilmastotavoitteita”. Olisi reilua kertoa kansalaisille, että mikäli ilmastonmuutosta vastaan aiotaan taistella, se johtaa ilman muuta suuriin muutoksiin koskien nykyistä elämäntapaa. Aikaa toimenpiteille on muutama vuosikymmen.

Janne Laulumaa (sd)

Raisio