MYNÄMÄKI. Mynämäen käsi- ja taideteollisuusopiston kolmannen vuoden artesaaniopiskelijoiden perustama yritys Yhdistyneet Artesaanit avaa Kauppakeskus Skanssin toiseen kerrokseen pop up -kaupan, joka on avoinna 7.–13. joulukuuta. Kauppaan valmistuu myyntiin tuotteita yli 20 000 euron edestä. Tuotteita valmistavat puu-, metalli-, tekstiili- ja korjausrakentamisen opiskelijat, joita on yhteensä 29.
– Kaupassa on joka päivä myytävien tuotteiden lisäksi työnäytöksiä. Esimerkiksi metallipuolen opiskelijat viimeistelevät myyntiin metallikoruja asiakkaiden edessä. Tiistaina on tekstiilipuolen teemapäivä, keskiviikkona puun ja torstaina metallin. Ja lauantaina on arpajaiset, esittelee puuartesaaniksi keväällä valmistuva turkulainen Sini Niemi, joka johtaa opiskelijoiden yhteistä yritystä.
Käsi- ja taideteollisuusopiston puupuolella on tunnelma ja tohina kuin Korvatunturilla konsanaan. Myyntiin on valmistumassa muun muassa keittiövälineitä, kuten veitsitukkeja ja tarjottimia, joita tekee raisiolainen Sakari Haka.
– Tarjottimet valmistuvat intarsia-tekniikalla. Olen aluksi piirtänyt kuviot puuhun ja sitten leikannut ne irti ja lopuksi prässännyt toista puulajia tilalle, kertoo Haka.
Sini Niemi taas valmistaa valaisimia ja vaneerikortteja. Molemmissa tuotteissa hän pystyy hyödyntämään valokuvausharrastustaan. Puusta valmistetuissa valaisimissa on vaihdettavat diat, joiden läpi valo kulkee.
– Minun kuvissani on paljon luontoaiheita, mutta niiden tilalle voi vaihtaa mieleisensä kuvat, Niemi sanoo.
Korteissa taas yhdistyy vaneerilevyt ja valokuvat.
– Kuvat tulostetaan tavalliselle paperille. Sen jälkeen kuva lakataan vaneerille ja liuotetaan vedellä paperi pois. Lopuksi värit kirkastetaan steariinilla, selittää Niemi.
Vaneerikortit ovat sen verran kevyitä, että niitä voi lähettää postissa tavallisella postimerkillä ja vaneeriin tarttuu kynä, joten puisen kortin voi kirjoittaa aivan kuten pahvikortinkin.
Turkulainen Eetu Demasör tekee puolestaan piippuja.
– Näitä valmistuu mahongista, vaahterasta ja pähkinäpuusta, ja näissä on carnauba-kiillotus. Pappani on polttanut piippua ja siitä sain idean, kertoo Demasör.
Yhdistyneet Artesaanit -yritys on perustettu osana Nuori Yrittäjyys -ohjelmaa.
– Nuori Yrittäjyys -ohjelma on yleistynyt kouluissa viime vuosina. Mynämäessä tämä on ensimmäinen kerta, kun opiskelijat perustavat yrityksen. Yritys toimii tämän lukuvuoden ja ajetaan alas sitten, kun valmistumme keväällä, Niemi selittää.
Harjoiteltuaan yrityksen johtoa kouluprojektissa yrittäjyys on alkanut tuntua Niemestä varteenotettavalta vaihtoehdolta tulevaisuutta ajatellen.
– Tämä on ollut haastavaa, mutta mielenkiintoista, ehdottomasti opiskeluajan paras projekti. Olen harkinnut vakavissani yrittäjyyttä opiskelujen jälkeen. Voisin ainakin sivutoimisesti alkaa myydä omia tuotteitani, joissa yhdistän puutyötä ja valokuvausta, sanoo Niemi.
Janica Vilen