Nousiaisten Paijulan koulun eteen tehtiin 1300 talkootyötuntia

Anna-Kaisa Saarinen (seisomassa) ja Jenniina Isotalo (keskellä) kertoivat kyläiltamissa siitä, miten joukossa on voimaa.

Paijulan koulun kunnostaminen osin vapaaehtoisin voimin oli yhtenä aiheena Varsinais-Suomen Kylät ry:n ja Varsin Hyvä ry:n järjestämässä Kylien ääni -iltamissa, jotka järjestettiin Maskussa Lundan talolla. Yleisössä oli enimmäkseen kyläyhdistysihmisiä, joissa Paijulan vapaaehtoisten huikea määrä talkootyötunteja herätti ihastusta ja kunnioitusta.

NOUSIAINEN. Maskussa Lundan talolla vietettiin Varsinais-Suomen Kylät ry:n Kylien ääni -iltamia torstaina 8. marraskuuta. Nousiaisten Paijulan koulun aktiivit oli kutsuttu tapahtumaan kertomaan kyläkoulun remontin vaiheista. Jenniina Isotalo ja Anna-Kaisa Saarinen kertoivat kuvaesityksen kautta vapaahtoisten suuresta urakasta.

Kaikki alkoi alkuvuodesta 2016, kun Paijulan koulun sisäilmaongelmista pidettiin tiedotustilaisuus ja koululaisille alettiin järjestää väistötiloja.

– Suurin osa porukasta lähti heti asian taakse, kuvasivat Isotalo ja Saarinen yhteishengen syntymistä.

Kyläaktiivit kokosivat viikossa 190 nimeä adressiin, jonka ansiosta kustannusarvio otettiin heti keväällä käsittelyyn valtuustossa. Päätöksen turvin remontti alkoi kuin alkoikin loppuvuodesta 2017.

– Vanhempainyhdistys puhui alusta saakka siitä, että olemme valmiita talkoilemaan, kertoi Saarinen.

Kuluja saatiin karsittua mukavasti talkootyön ansiosta.

Purkutyöt ja julkisivuremontti

Ensi töikseen talkooväki siivosi ja tyhjensi koulun.

– Koska siinä vaiheessa ajateltiin, että koulussa on paha homeongelma, me heitettiin kaikki pois. Ohje oli, että ennen vuotta 1920 painettu materiaali viedään museoon, ja kovapintaiset, kuten pulpetit, soittimet ja sen sellainen säästettiin, kertovat Saarinen ja Isotalo.

Jätettä kertyi seitsemän lavallista.

Seuraava työ oli suorittaa rakennuksen saneerauspurkaminen.

– Otettiin kaikki pinnat hirteen asti auki, kuvailee Saarinen.

Mitään kosteusvaurioihin viittaavaa ei tässä vaiheessa löytynytkään. Vain yhdestä nurkasta löytyi sadeveden roiskumisesta johtuvaa vauriota, ja tästä kohdasta hirret vaihdettiin.

Vanhempainyhdistys tarjoutui vielä tekemään julkisivuremontin.

– Silloin ei vielä tiedetty, miten suuri urakka se oli, naurahtaa Isotalo.

Vuonna 1912 rakennetun koulurakennuksen ulkolaudoitus oli hyvässä kunnossa, joten paneeleita ei katsottu tarpeelliseksi vaihtaa. Sen sijaan tarvittiin kuumailmapuhaltimia – ja paljon työtunteja.

Talkootyötunteja kertyi 61 päivän ajalta melkein 1300.

– Maaliskuussa 2018 aloitettiin kaapiminen, sanovat naiset.

Koristeitakin on paljon – ja kaikki kunnostettiin – joten maalinpoistoa piisasi. Monella kylällä on nykyään pulaa talkooväestä. Paijulassa tätä ongelmaa ei ollut. Talkooporukassa oli viisi tulityökortillista henkilöä, joista joka kerralla mukana oli joku. Jenniina Isotalo teki työvuorolistat.

Lopussa kiitos seisoo

Syksyllä 2018 koululaiset pääsivät aloittamaan työnsä uusissa tiloissa.

– Hieno juttu remontissa on, että se tehtiin vanhaa kunnioittaen, sanoo Saarinen.

Muovia ei ole käytetty missään, ja ilmanvaihto on nyt painovoimainen, kuten 100-vuotiaassa hirsirakennuksessa kuuluu ollakin.

Prosessin aikana yhdistysaktiivit oppivat paljon kuntalaista ja toisistaan.

– Siinä oppii naapurista paljon, kun seistään monta iltaa rinnakkain rakennustelineillä rapsuttelemassa maalia pois, naurahtaa Saarinen.

– Talkooillat olivat tosi hauskoja. Siellä oli hyvätuulista ja hauskaa porukkaa, jatkaa Isotalo.

Alueen yrittäjät olivat myös aktiivisesti mukana. Rakennus- ja kuljetusalan yrityksiltä saatiin korvaamatonta apua.

– Tosi monta asiaa voi tehdä, kun haluaa. Se ei ole rahasta kiinni, kun on vain yhteinen tahtotila, toteaa Isotalo.

Suvi Valtanen