Krokkarin 40-vuotisen historian aikana on käyty läpi monenlaisia vaiheita turkulaisten ja raisiolaisten välisistä joukkotappeluista 2000-luvun alun diskovillitykseen ja sieltä nykyisiin pelimeininkeihin.

RAISIO. Krokkarin nuorisotilassa Krookilassa vietettiin torstaina 8. marraskuuta 40-vuotisjuhlia. Ilotulitukseen päättyneeseen juhlaan ilmaantui illan aikana kymmeniä ihmisiä juhlimaan ja muistelemaan Krokkarin eri vaiheita kakkukahvien äärelle. Juhlassa kuultiin myös Krokkarin entisten nuorisotyöntekijöiden musiikkiesityksiä. Entisiä nuorisotyöntekijöitä olikin paikalla vuosien varrelta useampia.

Kaupunki on tehnyt Krokkarin tilasta vuokrasopimuksen 1.12.1978 ja siitä lähtien talossa on pyörinyt säännöllinen nuorisotoiminta. Nuorisotyöntekijä Jari-Heikki ’Hessu’ Hyppänen on työskennellyt Krokkarilla lähes koko tuon ajan, vuodesta 1984 lähtien.

– Mahittula ehti täyttää 50 vuotta, mutta kun se lopetti, tästä tuli Raision vanhin nuorisotila. Myös Hakinmäen Tikke on ollut toiminnassa pitkään. Sitten meillä on keskustassa Noppa ja Pommarin musiikkitila, Hyppänen kertoo.

– Jossain vaiheessa Raisiossa oli tällaisia samanlaisia pieniä tiloja toistakymmentä. Nyt on menty selvästi isompiin tiloihin, hän jatkaa.

Hengailua ja pelaamista

Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Risto Rihko (vas.) ja nuorisotyöntekijä Jari-Heikki ’Hessu’ Hyppänen pitivät juhlapuheet.

Krokkarin toiminta on tarkoitettu kouluikäisille lapsille ja nuorille. Ovet pidetään auki maanantaisin ja torstaisin kello 15–21.

Ajatus on, että alle 12-vuotiaat lähtevät kotiin kello 18 ja sen jälkeen loppuilta on varattu isommille, kertoo Hyppänen.

Viime syksynä nuoria kävi joka ilta 20–30. Tänä syksynä kävijöitä on ollut 10–15.

Nuorisotiloissa porukan koko vaihtelee aina kausittain. Kun joku iso porukka jää pois, kestää hetken ennen kuin uudet nuoret löytävät paikalle, Hyppänen selittää.

Suurimmaksi osaksi nuoret pelaavat biljardia ja pingistä tai ihan vain hengailevat keskenään.

Ja sitten meidän toinen nuorisotyöntekijä Arttu Mäki vetää lapsille pöytäroolipelejä. Ne ovat olleet viimeiset kolme vuotta todella suosittuja, Hyppänen lisää.

Kahdeksankuinen Rafael pääsi nuokkarille jo toista kertaa. Hänen äitinsä Laura Frilander kävi Krokkarilla todella aktiivisesti 12-vuotiaasta viime vuoteen saakka.

Juhliin kahdeksankuisen Rafael-poikansa kanssa tullut 17-vuotias Laura Frilander kävi Krokkarilla todella aktiivisesti 12-vuotiaasta viime vuoteen saakka.

Sitten muutin Turkuun. Aiemmin asuin tuossa viiden metrin päässä, niin tänne oli helppo tulla. Me tultiin tänne aina kavereiden kanssa suoraan koulusta juttelemaan ja kuluttamaan aikaa. Mun aikana tänne kokoontui kaikki tämän alueen nuoret, hän kertoo.

Synkkiä otsikoita

Kakkukahvien lomassa muisteltiin menneitä vuosia.

Krokkari oli 80-luvun alkupuolella usein otsikoissa negatiivisessa valossa. Silloin nuoristilaa käyttivät sekä Krookilan että Pernon nuoret ja nuokkarin pihalla sattui yhteenottoja ovien sulkeutumisen jälkeen. Myös juhlapuheen tilaisuudessa pitänyt vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Risto Rihko muistaa tuon ajan.

– Olen muuttanut Raisioon vuonna 79. Kerran vaimon kanssa lähdettiin keskustaan päin kävellen ja nuorisoa tuli vastaan pesäpallomailat kädessä. Ajateltiin, että onpa Raisiossa reipasta ja urheilullista porukkaa ja seuraavana päivänä luettiinkin sitten lehdestä isosta yhteenotosta, hän muistelee.

Tilanne kuitenkin rauhoittui ajan myötä järjestelmällisen nuorisotyön ansiosta.

Risto Rihko näkee, että Krokkarin kaltaisille paikoille on kova tarve.

– 40 vuotta sitten nuorilla ei ollut kotona niin paljon tekemistä, kun telkkareissakin oli vain yksi tai kaksi kanavaa. Silloin liikuttiin enemmän ulkona kavereiden kanssa. Tällainen paikka oli hyvä, kun nuoret pääsivät lämpimään eikä tarvinnut olla kadulla. Nykyään taas nuoret jäävät helposti pelien kanssa yksin kotiin. Tällaisena aikana nuorisotilan merkitys on se, että nuoret lähtevät pois kotoa muiden nuorten pariin, Rihko toteaa.

Kaupungin nuorisotoiminnan lisäksi Krokkaria käyttävät muina iltoina paikalliset nuorisoyhdistykset.

 

Janica Vilen