Kultarannan puutarhassa on 2. syyskuuta asti esillä veistosnäyttely Naisfiguureita. Yksi näyttelyn taiteilijoista on Karunassa asuva Anne Koskinen, joka on veistänyt omat teoksensa 1 800 miljoonaa vuotta vanhoista lohkareista.
NAANTALI. Presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa on avautunut veistosnäyttely nimeltä Naisfiguureita. Näyttely koostuu 18 veistoksesta, joiden takana on 11 taiteilijaa. Uusin teos tältä vuodelta ja vanhin 1900-luvun alkuvuosilta.
Yksi näyttelyn taiteiljoista on Sauvon Karunassa asuva Anne Koskinen, joka pääsi esittelemään omat työnsä tasavallan presidentti Sauli Niinistölle 12. kesäkuuta, päivää ennen kuin näyttely aukesi yleisölle.
Koskisella on näyttelyssä kolme työtä: migmatiitista veistetty Helena (Findling), graniitista veistetty Celeste ja gneissistä veistetty Fredrika. Teoksia on lähdetty veisämään luonnonlohkareista, joita hän löytänyt kaivannoista.
– Perusmuoto, josta olen lähtenyt liikkeelle on 1 800 miljoonaa vuotta vanha. Suomen kallioperä oli silloin 10 kilometriä korkeammalla. Vahvimmat kivistä on säilynyt tähän päivään asti. Toivon, että ne kestävät tässä uudessa muodossaan seuraavat 1 800 miljoonaa vuotta, Koskinen kertoo ajatuksistaan.
Lohkareilla on myös syvempi suhde teosten lapsiaiheisiin.
– Olen opiskellut Saksassa ja sanat ovat minulle hyvin tärkeitä. Findling tarkoittaa sekä löytölohkaretta että löytölasta, hän selittää teosten syntyä.
Lohkareissa häntä kiehtoo eniten se, että kivilajit ovat samoja, joita käytettiin veistoksissa jo faaraoidenkin aikaan.
– Jotkut lohkareet ovat vaeltaneet hyvinkin pitkiä matkoja. Omallakin pihallani Karunassa on hyvin erilaisia kivilaatuja, Koskinen kertoo.
Sirkusta ja satua
Koskisen lisäksi presidentille töitään esittelivät myös Kim Simonsson ja Kerttu Horila.
Simonssinin veistos Girl Feeding a Two Headed Rabbit (2018) on näyttelyn tuorein teos.
– Tyttö on ollut kävelyllä puistossa ja hän on törmännyt kaksipäiseen jänikseen. Hän ei kuitenkaan ole pelästynyt, vaan menee tervehtimään jänistä ja antaa sille ruokaa, taiteilija kertoo tarinasta teoksen takana.
Hän on tehnyt tyttöhahmoja paljon ja pitkään. Jäniksiäkin hän on aina halunnut tehdä, mutta jänishahmo on tuntunut liian tavanomaiselta. Niimpä hän keksi tehdä sille kaksi päätä. Se ei presidenttiä hetkauttanut.
– Nähtiinhän me neljä kättäkin jo tänään, presidentti vitsailee viitaten Arvo Siikamäen Musta madonna -teokseen.
Horilalta on näyttelyssä kaksi työtä: Rottataiteilija (2004) ja Koirataiteilija (2004). Maalatut patsaat ovat kaukaa katsottuina niin aidon oloisia, että presidentti oli kerran jo pysähtynyt ihmettelemään, kuka puutarha istuskelee.
– Mulla ideat palaa usein sirkukseen. Koirataiteilijan kohdalla halusin myös tutkia koiran ja hänen emäntänsä yhdennäköisyyttä. Kuvaan naishahmoja aina huumorilla, Horila kertoo.
Kahdeksan kesän yhteistyö
Alfred Kordelinin säätion ja tasavallan presidentin kanslian yhteistyössä järjestämä Naisfiguurit-näyttely on jo kahdeksas laatuaan.
– Kaava on vähän vaihdellut. Aluksi oli taiteilijakohtaisia näyttelyjä. Viime vuonna meillä oli Yhdessä-näyttely, jossa oli eri vuosikymmeniltä suomalaista veistotaidetta. Ja nyt tämä naisfiguurien näyttely jatkaa sitä hienoa Yhdessä-sarjaa, taustoitti presidentti kutsuvieraille.
Näyttelyyn pääsee tutustumaan omatoimisesti kesän aikana perjantaisin kello 18–20. Lisäksi puutarhaan järjestetään maksullisia opastettuja kierroksia muina päivinä paitsi maanantaisin.
Janica Vilen