Maria Palin luotsaa Iniön kyläkauppaa ja satamaa

Kesävelkualaisesta ympärivuotiseksi saaristolaiseksi

Maria Palin on Iniö Lanthandelin ja Norrbyn sataman uusi yrittäjä. Kuvat: Mika Leinonen.

Paraisiin kuuluvan Iniön kirkonkylä on suosittu matkailukohde, jonka satamatoimintoja sekä villi kauppaa pyörittää nyt Maria Palin uutena yrittäjänä. Henkilökunnassa sen sijaan törmää menneiltä vuosilta tuttuihin kasvoihin.

PARAINEN. Paraisten Iniön Lanthandelin ja Norrbyn sataman uutena yrittäjänä viime kuussa aloittanut Maria Palin on tottunut saaristolaiselämään. Palinin perheellä on ollut 20 vuoden ajan kesäpaikka Velkualla, josta he ovat säännöllisesti käyneet kaupassa Iniön puolella.

– Kyläkauppa satamineen on tullut siis erittäin tutuksi näiden kesien aikana. Yrittäjäksi ryhtyminen ei kuitenkaan ollut aivan itsestäänselvyys, vaikka yrittäjyyttä onkin suvussani jo neljännessä polvessa, Palin toteaa.

Palin kuitenkin rohkaisi mielensä ja perusti huhtikuussa yrityksen, jonka nimissä hän alkoi pyörittää kyläkauppaa ja satamaa. Kaupan ovet avautuivat jälleen 18. toukokuuta, ja virallisia avajaisia tiloissa vietettiin 9. kesäkuuta.

Villiä ja vapaata kauppaa

Ketjuihin kuulumattomasta kaupastaan Palin on opetellut käyttämään termiä villi kauppa.

– Se tarkoittaa, että Iniö Lanthandel on itsenäinen kauppa, joka ei enää kuulu Tarmo-ketjuun, selittää Palin.

Vuodesta 1921 alkaen Iniössä toiminut Lanthandel tarjoaa valikoiman ruoka-, juoma ja päivittäistarvikkeita. Sataman yhteydessä sijaitseva kyläkauppa on avoinna vuoden ympäri.

– Minusta on tärkeä kehittää saaristoa entisestään ympärivuotiseksi matkailukohteeksi ja asuinpaikaksi, ja uskon kaupan ympärivuotisen toiminnan tukevan tätä pyrkimystä, Palin lisää.

Rauhaisa ja viihtyisä poukama

Iniö Lanthandelin ja Norrbyn sataman uusi yrittäjä Maria Palin yhdessä kesäapulaisena kaupalla työskentelevän Emilia Vuorion kanssa

Norrby sijaitsee vilkkaasti liikennöityjen pienveneväylien läheisyydessä, ja Iniön kirkonkylä on suosittu matkakohde sekä veneilijöiden että muiden matkailijoiden keskuudessa.

– Tämä on rauhallinen ja suojainen poukama, jossa viihtyvät kaikenikäiset; niin vanhat ja nuoret kuin lapsiperheetkin, Palin iloitsee.

Vuonna 2012 satamassa suoritetut parannustyöt käsittivät uusien palvelutilojen, joihin sisältyy sauna, käymälät ja suihkut, sekä uuden rantalaiturin ja betonilaiturin rakentamisen. Lisäksi suoritettiin satama-altaan ruoppaaminen.

Hankekokonaisuudet tilaajana toiminut Paraisten kaupunki rahoitti kokonaisbudjetiltaan noin 1,8 miljoonan euron suuruisen hankkeen Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2007–2014. Tarkoitukseen on käytetty myös osa Paraisten kaupungin vuoden 2009 kuntaliitoksen yhteydessä saamasta yhdistymisavustuksesta.

– Muutama vuosi sitten käyttöön otetun uudistetun Iniön vierassataman toiminnot jatkuvat totuttuun tapaan, sanoo Palin.

Tuttu henkilökunta messissä

Palin kertoo, että kauppiaan saappaisiin hyppääminen on sujunut vaivattomasti, koska edellisen yrittäjän aikaisesta henkilökunnasta osa jatkaa hänen palveluksessaan.

– Myymäläpäällikkö Iona Maarannon ja satamakapteeni David Fageruddin kanssa on niin helppo tehdä töitä. He tuovat oman ammattitaitonsa kehiin ja minä voin keskittyä puolestaan yrityksen kehittämiseen, kiittelee Palin.

Myymäläpäällikkönä työskentelevä Iona Maaranto sanoo, että uuden yrittäjän myötä toimintaan tuli joitakin muutoksia.

– Ennen vastuualueeni oli laajempi täällä itsenäisesti työskennellessäni. Maria sen sijaan on edellistä kauppiasta enemmän itsekin paikan päällä, jolloin voin keskittyä varsinaisiin tehtäviini, Maaranto kertoo.

– Olen vuosien aikana ehtinyt nähdä sekä kesäsesongin että hiljaisemmat kuukaudet, joiden yli täytyy selviytyä mahdollisimman vähäisellä hävikillä. Saariston neljä vuodenaikaa ovat kuin neljä eri maailmaa, jotka tuovat omat haasteensa mukanaan, jatkaa Maaranto.

Katariina Mäkinen-Önsoy