Jetpackin ensi-ilta Naantalin Venemessuilla

Jetpackilla lentäminen näyttää tieteiselokuvista tutulta rakettireppulennolta, ainoana erona Jetpackiin vedestä tulevat letkut ja lentäjän ilmaan nostattavat vesisuihkut.

Hurjapää Vadim Nekhaev esittelee Jetpackilla lentämistä ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle Suomessa Naantalin Venemessuilla lauantaina 26.5. kello 12.30 ja kello 16. Samassa yhteydessä hän esittelee myös flyboard-lentoja. Myös yleisöllä mahdollisuus kokeilla flyboardia – joko itse lentäen tai Vadimin ohjauksessa tandem-lentona.

NAANTALI. Naantalin Venemessuilla on jo muutaman vuoden ajan nähty upeita flyboard-esityksiä, joissa lentäjä uhmaa painovoiman lakeja jalkoihin kiinnitetyssä laudassa olevien vesisuihkuletkujen avulla. Tänä vuonna messujen vakiovieraana flyboardia lennättänyt Vadim Nekhaev tuo yleisön eteen uuden lentolaitteen, Jetpackin.

Jetpack toimii samalla periaatteella kuin flyboardit, mutta vesisuihkun tuottava laite ei ole jalkojen alla oleva lauta, vaan selkäreppu. Jetpack muistuttaa siis tieteiselokuvista tuttua rakettireppua.

– Jetpack on paljon, paljon vaikeampi laite hallita kuin flyboard, kertoo hurjapää Nekhaev.

Hallinnan vaikeus aiheutuu erilaisista ohjaimista. Jetpackissa on käsikahvat, ja Nekhaev kertoo laitteen olevan herkkä reagoimaan, jos lentäjä ei ole ajan tasalla.

– Ehdin harjoittelemaan Jetpackilla lentämistä vain pari kertaa ennen Venemessuja, joten yleisön on turha odottaa samanlaisia voltteja, mihin pystyn flyboardilla. Ensikokeilut tosiaan paljastivat, että käsikahvoilla lentosuuntien hallinta on paljon vaikeampaa kuin flyboardilla, jossa jalkojen alla oleva lauta vakauttaa lentämistä ja pitää suunnanmuutokset paljon helpompina, hän selittää.

Hallinnan vaikeus lisää riskejä

Mitä vaikeampi laite on hallita, sitä isommat ovat luonnollisesti loukkaantumisriskit. Vadim Nekhaev ei antaisikaan Jetpackia kuin erittäin kokeneiden flyboard-tekijöiden käsiin.

– Isoin riski on, jos lentäjä syöksyy veden pinnan alle, eikä hahmota missä on pohja, missä pinta. Silloin on riskit, että pyörii pinnan alla kuin hyrrä, eikä pääse pinnalle, kertoo Nekhaev.

Varsinaista hukkumisvaaraa Nekhaev ei kuitenkaan koe Jetpackilla lentämisessä olevan, vaikka syöksy veden pinnan alle kohdalle osuisikin.

– Laitteessa on turvavarusteena hätäirroitusmahdollisuus, eli jos pinnan alla ei saa laitetta ja suuntaa hallintaan, pitää irroittautua laitteesta ja uida pintaan.

Sen verran vaikeaa laitteella lentäminen on, että Nekhaev itsekin antaa vesijetissä olevan kaverin säätää laitteen kaasua.

– Meillä on radioyhteys ja annan vesijettiin käskyjä kaasun säätelystä. Flyboardillahan teen sen itse kaukosäätimellä.

Maailmanmestaruuskisoihin kesäkuussa

Venemessujen virallinen hurjapää ei kuitenkaan ole siirtymässä flyboardista vallan jetpack-lentäjäksi, vaan miehen ykköslaji on edelleen flyboard.

– Pääsin jälleen maailmanmestaruuskisoihin karsintavideoni perusteella. Mitaleille siellä ei ole suomalaisilla asiaa, sillä lämpimissä maissa harjoittelevat ja esiintyvät flyboard-miehet vetävät näytöksiä vuoden ympäri lähes joka päivä. Mutta tavoittelen paikkaa 20 parhaan joukossa, kertoo Nekhaev Ranskan MM-kisojen tavoitteistaan.

Marko Vuosjoki