Turun Piha ja Puutarha -messuilla esiteltiin myrkkykasveja

Pahimmillaan tappava!

Museopuutarhuri Aaja Peura esitteli messuilla Tuorlan puutarhamuseosta tuotua luonnonvarakeskuksen lahjoittamaa kylvökonetta, jota on käytetty 50-luvulla. Peura oli ensimmäiseltä ammatiltaan historioitsija, sitten hän opiskeli puutarhuriksi ja lopulta hän keksi yhdistää nämä kaksi ammattia. Hän aloitti museopuutarhurin uransa Pukkilan puutarhasta Kaarinasta ja on sen jälkeen kiertänyt peukaloimassa monia historiallisia puutarhoja erityisesti Varsinais-Suomessa.

Turun Piha ja Puutarha -messuilla esiteltiin myrkkykasveja 6.–8. huhtikuuta. Esimerkiksi monilla suomalaisilla pihoilla kasvava ukonhattu on pahimmillaan tappavan myrkyllinen. Hukanputki aiheuttaa säännöllisesti ihmisille myrkytyksiä ja hullukaaliakin saattaa löytää historiallisilta mailta.

Ukonhattu on saanut nimensä siitä, että sen suurten kukkien muoto muistuttaa ukkoa, jolla on hattu päässä. Piirros: Pinja Tervonen.
Sormustinkukkaa on käytetty sydänlääkkeenä.
Belladonnaa käytettiin 1500-luvulla suurentamaan silmiä.

PUUTARHA. Maskussa Louhisaaren puutarhassa on sattunut muutamia läheltä piti -tilanteita, kun 1700-luvun hyötypuutarhaan tutustuvat ihmiset ovat kielloista huolimatta halunneet maistaa puutarhasta löytyviä kasveja. Osa hyötypuutarhan kasveista on niin myrkyllisiä, että voivat syötyinä tappaa ihmisen.

– Hukanputki on ollut meidän suurin ongelma. Sen lehti muistuttaa niin paljon persiljaa, että moni on meinannut maistaa sitä, kertoo museopuutarhuri Aaja Peura, joka esitteli myrkkykasveja messuilla.

Toinen yleisön suosikki on ollut ukonhattu, jota löytyy monen omastakin kukkapenkistä.

– Se on syötynä hengenvaarallinen, varoittaa Peura.

Ukonhatussa olevaa akonitiinia onkin aikanaan käytetty nuolimyrkkynä.

– Nuolesta on tullut tappava, kun sen on sivellyt ukonhatusta saadulla uutteella. Vaikutus alkaa tuntua melkein heti. Se salpaa hengityksen ja sen jälkeen pysäyttää sydämen. Nykyään myrkytyksestä tosin voi selvitä hengityskoneen avulla, Peura kertoo.

Toinen monista kukkapenkeistä löytyvä kaunis myrkkykasvi on sormustinkukka, jota on käytetty Peuran mukaan sydänlääkkeisiin.

– Mutta liikaa syötynä sydän hakkaakin sitten itsensä sammuksiin, varoittaa Peura.

Uusi myrkkypuutarha perusteilla

Riskien välttämiseksi myrkkykasvit on nyt poistettu Louhisaaressa muiden hyötykasvien joukosta ja hyötypuutarhan yhteyteen tehdään kesään mennessä erillinen myrkkypuutarha, joka aidataan.

– Pohjatyöt tehdään kesään mennessä ja kasveja istutetaan sitten sitä mukaa, kun niitä saadaan, Peura kertoo.

Museopuutarhurille myrkkykasvit ovat kiinnostavia. Osan avulla on tapettu rottia, osaa on oikein annosteltuina käytetty lääkkeenä, osaa taas esteettisiin tarkoituksiin.

– Tarkoituksena on istuttaa sellaisia myrkkykasveja, jotka ovat aikanaan olleet erittäin suosittuja. Esimerkiksi belladonna oli naisten keskuudessa suosittu kasvi 1500-luvulla. Siitä tehtyä uutetta tiputettiin silmiin, jotta saatiin utuinen ja eteerinen katse, sillä se suurentaa pupilleja. Jos annosteli väärin, saikin sitten kuolla eteerisenä. Belladonnan ainesosia käytetään edelleen pupillien suurentamiseen silmäleikkauksissa, Peura kertoo.

Myrkkypuutarhan avulla Peura haluaa tuoda myrkylliset kasvit laajempaan tietoisuuteen, sillä villiyrittibuumi on tehnyt ihmisistä varomattomia. Suomessa kasvaa muutama myrkkykasvi myös luonnonvaraisena ja ne olisi syytä tunnistaa, jos kerää kasveja luonnosta.

Hullukaalia voi löytyä historiallisia maita mylläämällä

Hullukaali on yksi Louhisaareen istutettavista myrkkykasveista.

– Oikein annosteltuna sen avulla voi muodostaa kuolemaa muistuttavan tajuttoman tilan kahdeksi tai kolmeksi päiväksi. Se on aikanaan tuotu Suomeen lääkekäyttöön ja sitä onkin käytetty esimerkiksi amputaatioissa. Huono puoli vain oli se, että jos sitä annosteli liikaa, potilas ei enää herännyt, Peura sanoo.

Hullukaalia ollaan löydetty muun muassa Turun linnan alueelta ja Kaarinasta Kuusiston linnan raunioilta.

– Historiallisia maita mylläämällä sitä välillä tulee esiin, Peura selittää. Siemenet voivat pysyä itämiskykyisinä satoja vuosia.

Peuran mukaan Shakespearen kirjoittamassa Romeon ja Julian tarinassa, Julia sai aikaan kuolemaa muistuttavan tilansa juuri hullukaalin avulla.

Myrkkykatko tappaa kauniisti – hukanputki aiheuttaa kouristuksia

Peuran mukaan Antiikin Kreikan filosofi Socrates tappoi itsensä myrkkykatkon avulla.

– Sitä oli antiikin aikana vain yläluokan käyttöön, koska se tappoi kauniisti ja nopeasti. Alaluokkaan käytettiin hukanputkea, joka puolestaan aiheutti aika paljon kouristuksia ennen kuin vei hengen, hän kertoo.

Suomessa hukanputki kasvaa luonnonvaraisena, mutta on kuitenkin harvinainen.

– Esimerkiksi Naantalin luostarista ja Louhisaaresta sitä on löydetty. Keski-Euroopassa hukanputki aiheuttaa myrkytyksiä vuosittain, mutta meillä se on harvinaisempi, kertoo Peura.

Nykyään sen tiedetään aiheuttavan pahoja vatsakipuja, mutta Euroopassa on sattunut myös kuolemantapauksia. Myrkkykatko on tappanut Suomessakin.

Museopuutarha Tuorlassa tutustuttaa puutarhanhoidon historiaan

Piikkiössa sijaitsevassa Tuorlassa on Varsinais-Suomen puutarhaperinnemuseo, jonka esineistöä esiteltiin myös puutarhaperinteen osastolla. Puutarharmuseossa on satoja puutarhanhoitoon liittyviä esineitä.

– Esimerkiksi Suomen ensimmäinen ruohonleikkuri 1860-luvulta, jossa on valtavat telat, jotta saa sellaisen ihanat englantilaiset raidat puutarhaan, kertoo Peura.

Puutarhamuseoon on ilmainen sisäänpääsy. Avaimen saa Tuorlan majatalosta.

– Mutta kannattaa soittaa etukäteen, jotta joku voi tulla opastamaan, neuvoo Peura.

Janica Vilen