TURKU. Turun Messukeskus Oy aloittaa messukiinteistön kohennuksen ja tilojen ilmeen modernisoinnin tulevana kesänä. Muutokset näkyvät pääsisäänkäynnissä, aulassa sekä kokoustiloissa. Hankkeen suunnittelusta vastaa LPR-arkkitehdit.

Hankkeen investointikustannukset ovat 2,5 miljoonaa euroa. Hanke rahoitetaan itse ilman avustuksia. Messuyhtiön Turun Artukaisissa sijaitseva kiinteistö on rakennettu vuonna 1987. 

− Turulle tämä tilojen uudistaminen on yksi valttikortti houkutella kaupunkiin valtakunnallisia ja myös kansainvälisiä tapahtumia, kuvailee Turun Messukeskuksen toimitusjohtaja Hannele Wolf-Mannila.

Turun Messukeskuksen vuoden 2017 messut ja suuret tapahtumat tuottivat Turun seudulle 19,8 miljoonan euron tulovaikutuksen. Messujen tuoma välitön työllisyysvaikutus on 160 henkilötyövuotta. Tiedot selviävät Haaga-Helian ammattikorkeakoulun juuri toteuttamasta selvityksestä. Tutkimuksesta selviää myös, että messukävijät käyttävät käyntinsä yhteydessä rahaa 10,6 miljoonaa euroa, näytteilleasettajat 6,6 miljoonaa euroa ja kongressidelegaatit 2,6 miljoonaa euroa.

Messukäynnistä hyötyvät monet alueen yritykset

Turun Messukeskuksen vuoden 2017 messut ja muut talossa järjestetyt tapahtumat lisäsivät Turun seudun hotellien ja ravintoloiden myyntiä 5,4 miljoonalla eurolla.

− Suurimmat hyötyjät ovat selvityksen mukaan ravintola- ja kahvilapalvelut, päivittäistavarakauppa ja kestokulutustavaroiden kauppa, summaa tutkimustuloksia palveluliiketoiminnan yliopettaja Teemu Moilanen Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta.

Turun Messukeskuksen messutapahtumissa vierailleista reilusta 172 000 kävijästä ulkopaikkakuntalaisia on vähän yli 113 000. Tutkimuksen mukaan keskimääräinen messukävijä käyttää matkoihin noin 62 euroa. Näytteilleasettajat eli messuille osaston rakentavat yritykset käyttivät rahaa viime vuonna osallistumiseensa yhteensä 8,6 miljoonaa euroa.

Haaga-Helian tutkimuksessa olivat mukana Turun Messukeskus Oy:n omat tapahtumat, messukeskuksessa järjestetyt muut messutapahtumat sekä yli 100 henkilön tilaisuudet. 

Pääaula näyttelykäyttöön, uusia kokoustiloja

Ensi syksynä Turun Messukeskuksen uusitut tilat tulevat vastaamaan asiakkaiden esittämiä toiveita. Tilojen ulkoasun lisäksi toiminnallisuutta ja esteettömyyttä parannetaan. Myös tekniikkaa ajanmukaistetaan lisäämällä opastusta ja mainontaa varten hankitaan LED-näyttöjä sekä sisälle aulatiloihin että ulos julkisivuun.

− Suunnittelun lähtökohtana on ollut hyvin monikäyttöiset tilat, jotka tarjoavat erinomaiset puitteet messutapahtumien lisäksi niin yritystilaisuuksille kuin ilta-aikaan pidettäville gaalajuhlillekin, kertoo arkkitehtisuunnittelusta vastannut arkkitehti Hannu Tenho LPR-arkkitehdit Oy:stä.

Turun Messumessukeskuksen toimitusjohtaja Hannele Wolf-Mannila iloitsee siitä, että tilat päivittyvät ja viihtyvyys paranee merkittävästi uusimalla muun muassa kokoustilojen sisustusta, aulaa, sisääntuloa ja palvelutiloja.

− Pääaula tulee olemaan loistava tila muun muassa pienemmille näyttelykokonaisuuksille, Wolf-Mannila mainitsee.

− Alakerran tiloihin syntyy myös kaksi uutta kokoustilaa 30–50 henkilön tilaisuuksiin.

Messukeskuksen tilat ovat olleet vuosikymmenien aikana varsin ahkerassa käytössä. Wolf-Mannilan mukaan noin kolme neljästä Turun seudulla asuvasta on käynyt Turun Messukeskuksessa ainakin joskus, ja kaksi viidestä kahden viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Uusia pintoja ja monia sisustuksellisia ratkaisuja päästään ihailemaan ensimmäisen kerran syksyn Turun Kirjamessuilla ja Turun Ruoka- ja Viinimessuilla sekä pian näiden jälkeen järjestettävillä Valtakunnallisilla Yrittäjäpäivillä.

Turun Messukeskus Oy:n liikevaihto oli viime vuonna 4 miljoonaa euroa.