Naantalin Yrittäjien puheenjohtaja Sanna Pennanen toivoo kolmea asiaa: yhteistyötä, tiedotusta ja perusteellista yritysvaikutusten arviointia!

Naantalin Yrittäjien tuore puheenjohtaja Sanna Pennanen on toiminut Naantalin Kuntokeskuksen yrittäjänä nyt 10 vuotta.

Turun Seutusanomat uutisoi 18. tammikuuta ilmestyneessä numerossa Varsinais-Suomen maakuntaennusteesta, jonka mukaan Naantalissa on Varsinais-Suomen toiseksi paras yritysilmapiiri heti Liedon jälkeen samoilla pisteillä Kaarinan kanssa. Nyt Naantalin elinkeinoasiamies Jorma Ranta ja Naantalin Yrittäjien uusi puheenjohtaja Sanna Pennanen kertovat miksi.

NAANTALI. Naantalin Yrittäjien uunituore puheenjohtaja Sanna Pennanen on mielissään Naantalin hyvästä tuloksesta yritysilmapiirivertailussa. Hänen nähdäkseen yksi suurin syy yrittäjien antamiin hyviin arvioihin on elinkeinoasiamies Jorma Ranta, jonka syksyllä 2015 aloittama työ on alkanut kantaa hedelmää.

– Elinkeinoasiamiehen palkkaamisen jälkeen yrittäjien tyytyväisyyteen tuli iso harppaus. Hän on kaupunginjohtajankin kanssa käynyt tekemässä yritysvierailuja. Hän on nyt se linkki yrittäjien ja kaupungin välillä, joka pystyy näkemään samaan aikaan molempien näkökulman, kehuu Pennanen.

Lisäksi hän kehuu kaupungin aktiivisuutta yhteistyöhön.

– Pääsin mukaan kaupungin elinkeinotyöryhmän kokoukseen loppuvuodesta. Sieltä jäi sellainen olo, että kaupunkiin on hyvät välit, mikä helpottaa paljon yhteistyötä, Pennanen sanoo.

Yhteistyötä hän haluaisi tiivistää entisestään, parantaa tiedotusta ja lisäksi hänen juuri alkaneen puheenjohtajakautensa suurin missio on varmistaa, että kaupungin päätöksenteossa yritysvaikutustenarviointi ei jää vain hankalaksi sanaksi, vaan tuo konkreettisesti yrittäjyyden huomioinnin osaksi päätöksentekoprosessia. Hän toivoo, että yrittäjiltä itseltään kysyttäisiin mielipidettä.

Eteenpäin on menty

Myös Jorma Ranta on tyytyväinen tulokseen. Hän uskoo positiivisen yritysilmapiirin syntyneen tiiviistä yhteydenpidosta, tiedotuksesta ja uudesta hankintatavasta.

– Kaupungin puolella minä en ole elinkeinoasiamiehenä ainoa, joka tekee yhteistyötä yritysten kanssa, vaan palvelemme yrityksiä laajalla rintamalla, hän kertoo yhteydenpidosta.

Tiedotuksella hän tarkoittaa myös kaupungin ulkopuolisten palveluiden nostamista esiin.

– Olemme yrittäneet aktiivisesti kertoa, mitä palveluita kaupunki tarjoaa ja toisaalta mitä maksuttomia palveluita on tarjolla muuta kautta. Esimerkiksi Turku Science parkin järjestämät koulutukset ovat ostopalvelusopimuksemme vuoksi pääsääntöisesti maksuttomia naantalilaisyrittäjille, Ranta kertoo.

Kolmantena positiivisena uudistuksena hän mainitsee kaupungin hankinnat.

– Suoraan emme voi suosia paikallisia yrityksiä, mutta järjestämme markkinakartoituksia, jolloin yritykset pääsevät kertomaan osaamisestaan, vahvuuksistaan, toimintatavoistaan ja uusista tuotteistaan. Hankinnoista on pyritty myös tiedottamaan entistä paremmin.

Toimitilat, puutosta vai ei?

Maakuntaennusteen mukaan alle kolmannes naantalilaisista yrittäjistä kokee kaupunkinsa toimitilatarjonnan hyväksi.

– Yrittäjien puheista käy selkeästi ilmi, että liiketiloista koetaan olevan pulaa. Erityisesti pienten toimitilojen lähtö kirjaston talosta on puhuttanut paljon, Pennanen kommentoi.

Toisaalta tuloksista ei selviä toimitilojen ja tonttien todellinen tarjonta, vaan yrittäjien käsitys asiasta. Pennanenkin tietää, että tontteja on kyllä tarjolla, mutta jo se, että yrittäjät kokevat tarjonnan olevan huono, on hänen mielestään iso ongelma.

– Nyt pitääkin miettiä, miten info kaupungin tarjonnasta saavuttaisi yrittäjät. Tässä on nyt yhteistyön tiivistämisen paikka, jotta yrittäjille löytyisi tontteja ja toimitiloja ja toisaalta taas vapaille tonteille sopivia yrittäjiä. Markkinointia pitäisi saada sieltä päästä avoimemmaksi, Pennanen pohtii.

Jorma Rannan mukaan yrittäjille tehtiin loka–marraskuussa kysely, jossa toimitilojen tarvetta kartoitettiin.

– Tonttitarjonta meillä on tällä hetkellä todella runsas, kun Naviren alueella on 30 ha suuruinen uusi yritysalue ja Luolalaan saatiin lisää tontteja. Lisäksi kaupungin nettisivuilla on jatkuvasti tietoa saatavilla olevista toimitiloista. Totta kai on selvää, että sitä kaikkein optimaalisinta liiketilaa ei aina löydy – ainakaan heti. Selvästi tässä on tiedottamisen kanssa parantamisen paikka, hän sanoo.

Koulutusta ja yhdessä tekemistä

Naantalissa on noin tuhat toimivaa yritystä ja pöytälaatikkofirmat päälle. Naantalin Yrittäjiin kuuluu lähes 300 yrittäjää.

Yrittäjäyhdistyksellä puhaltaa nyt uudet tuulet.

– Hallituksella oli juuri järjestäytymiskokous. Meillä on äärettömän hyvä sakki tällä hetkellä. Meitä vanhoja jäi kolme ja kolme uutta tuli mukaan. Me vanhatkin olemme kaikki olleet mukana hallituksessa vasta yhden vuoden, Pennanen kertoo.

Uusia suunnitelmiakin on. Selkein muutos on se, että vastuuta tullaan jakamaan useammalle ihmiselle.

– Nyt olemme jakaneet työt ja kaikki ovat innoissaan. Haluamme, että Naantalin Yrittäjät näkyvät ja tuovat ihmisille mieleen muutakin kuin joulukadun avajaiset, Pennanen suunnittelee.

Lisäksi yrittäjille on yhdistyksen kautta luvassa muun muassa erilaisia koulutuksia.

Janica Vilen