TAIDE. Halisten perinnemaisemaan on noussut yhteisöllisesti rakennettua ympäristötaidetta. Yhteisötaidehanke kantaa nimeä Vehnälapset ja sitä koordinoi paljasjalkainen halislainen taiteentekijä ja pedagogi Tommi Ranti.

Keväällä aloitettiin, kesällä tehtiin ja hankittiin materiaalit ja syksyn tullen teos tuli valmiiksi heti viljojen puimisen jälkeen. Varsinaisia näyttelyn avajaisia olemme kuitenkin suunnitelleet vasta kevääksi, Ranti kertoo.

Valkkimyllynkujalla, Frantsin tilan pellolla sijaitsevan tilataideteoksen materiaaleja ovat puu, heinä, maa, kasvit, savi, teräs ja kangas. Toisaalta Halisten kosken pato ja silta sekä teoksen takana virtaava Aurajoki osallistuvat myös osaltaan taide-elämyksen välittämiseen.

Perunakuokan päät on haettu Lahdesta asti ja kuusimetriset metalliputket taas ovat peräisin Piikkiöstä. Ne painavat noin 80 kiloa kappale, Ranti kertoo.

Materiaaleja on vielä jäljelläkin, joten teosta olisi mahdollista jatkaa.

Toisaalta ihmisen käden jälki ei saa mielestäni näkyä liikaa. Olen ajatellut, että teräsosat saavat ruostua ja luonto saa ottaa teoksen haltuunsa ja siten osallistua taiteen tekemiseen, Ranti pohtii.

Mukana projektissa on ollut kymmenisen ihmistä. Taiteen tekeminen yhdessä on tuonut projektin aikana myös ihmisiä lähemmäs toisiaan.

Tässä on koitettu etsiä uusia tapoja tehdä taidetta, jonka innoitus tulee kauniista perinnemaisemasta. Sekin on hauska huomio, että tämän pellon vilja lähti syksyllä Raision tehtaille ja saattaa olla, että se päätyy meidän syötäväksi, Ranti sanoo.

Teos on huomattu hyvin ja Rantin mukaan monet lenkkeilijät ovat pysähtyneet valokuvaamaan sitä.

Osana vehnälapset-hanketta on tehty myös nettisivu www.vehnalapset.fi. Sivulla on tietoa taideprojektista ja lisäksi valokuvia Halisten alueen historiasta.

Suurimman osan kuvista on lahjoittanut Esa Tolas. Vanhimmat kuvat on peräisin 20-luvulta. Kuvamateriaalia on sen verran, että tässä voisi löytyä jo aineksia historiikin tekemiseen, Ranti vinkkaa.

Turun kulttuurilautakunta on myöntänyt apurahaa teoksen toteuttamiseksi.

_MG_9708-001

Janica Vilen