Kalle Kananoja esittelee parantamisen ja lääkinnän historiaa Raisiossa maanantaina 30.10.

”Toiselle parantaja – toiselle noita tai puoskari”

RAISIO. Terveys ja sairauksien hoitaminen ovat olleet elintärkeitä kysymyksiä kautta ihmiskunnan historian. FT Kalle Kananoja esittelee Markku Hokkasen kanssa toimittamaansa tietokirjaa Kiistellyt tiet terveyteen maanantaina 30. lokakuuta kello 18 Raision kaupunginkirjastossa.

Teoksessa käydään läpi parantamisen ja lääkinnän historiaa antiikista nykyaikaan eri puolilla maailmaa. Ihmiset ovat etsineet moninaisia teitä terveyteen, ja nämä tavat ovat usein kietoutuneet kysymyksiin tiedosta, vallasta, politiikasta ja moraalista.

– Parantamisesta ovat kamppailleet miehet ja naiset, papisto ja lääkärit, eliitit ja rahvas, alkuperäiskansat ja kolonialistit. Toisille suositut parantajat ovat olleet toisille noitia, puoskareita tai vaarallisia poliittisia agitaattoreita, Kalle Kananoja sanoo.

Kirjassa pureudutaan parantamisen monimuotoisuuteen ja kamppailuihin parantamisesta, sekä eritellään niitä argumentteja, joita parantamisen puolesta ja sitä vastaan on esitetty. Kiinnostavia kysymyksiä ovat, mihin parantamismuotojen suosio tai epäsuosio perustuvat, miten uusia lääkintäkeinoja on omaksuttu yli kulttuurirajojen ja miten eri parantamismuotoja on pyritty kieltämään.

FT Kalle Kananoja on turkulainen historiantutkija. Hänen erikoisalojaan ovat parantamisen ja lääketieteen historia Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.