Ensi viikon 11.–15.9. Rengasratsia-kampanjassa autoilijoita kehotetaan jälleen tarkistamaan kesärenkaiden syyskunto. Lain minimivaatimus on 1,6 mm, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään 4 milliä. Mikäli urasyvyys on alle suosituksen, on syytä harkita renkaiden uusimista tai noudattaa sadekelillä erityistä varovaisuutta.
AUTOT JA LIIKENNE. Autonrengasliiton, poliisin ja Liikenneturvan yhteinen perinteinen Rengasratsia-kampanja toteutetaan ensi viikolla tiedotuspainotteisesti. Kampanja järjestetään nyt 21. kertaa.
Tiedottamisen tueksi poliisi ja Autonrengasliiton jäsenyritykset järjestävät neuvontahenkisiä rengasratsioita Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Porissa ja Rovaniemellä.
– Lisäksi poliisi kiinnittää kampanjaviikon aikana erityistä huomiota renkaiden kuntoon normaalin liikennevalvonnan yhteydessä ympäri maan, kertoo kampanjapäällikkö Hannu Lintala Autonrengasliitosta.
Lintala huomauttaa, että renkaan kosketuspinta tiehen voi kadota sadekelillä lähes olemattomaksi. Renkaiden merkitys korostuu vaativissa ja nopeasti muuttuvissa kelioloissa.
– Vesimäärän, ajonopeuden ja renkaan urasyvyyden lisäksi renkaan pintakuviolla ja profiililla on vaikutusta vesiliirtoon, Lintala sanoo.
Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan renkaat ovat riskitekijänä joka seitsemännessä (14 %) henkilö- tai pakettiauton aiheuttamassa kuolonkolarissa. Rengasonnettomuudet ovat viime vuosina vähentyneet sekä määrällisesti että suhteellisesti. Vuonna 2015 tapahtui 21 renkaisiin liittyvää kuolonkolaria, kun niitä on ollut 2000-luvulla keskimäärin 29 tapausta vuosittain.
– Kampanjalla on ollut positiivista vaikutusta siihen, että tänä päivänä ajellaan keskimääräisesti entistä paremmilla renkailla, toteaa Lintala.
Henkilö- ja pakettiautot ovat aiheuttaneet 2000-luvulla yhteensä 3 325 kuolonkolaria, joista 466 tapausta liittyy renkaisiin. Rengasonnettomuuksissa kuoli 552 henkilöä ja vammautui vakavasti 171 henkilöä. Tiedot ilmenevät Onnettomuustietoinstituutin ylläpitämästä onnettomuustietorekisteristä vuosilta 2000–2015.
Autoilijat ajavat renkaansa useimmiten huomaamattaan kehnoon kuntoon. Viime syksyn rengasratsioissa vain joka neljäs (27 %) huonoilla renkailla ajavista tiedosti renkaidensa kunnon.
– Vain autonsa ja renkaansa tunteva kuljettaja pystyy säätämään tilannenopeuden ja turvavälin vallitsevan kelin mukaiseksi, Lintala lisää.
Katariina Mäkinen-Önsoy