Yrityskummi sparraa ja neuvoo kasvukipuilevaa yrittäjää

Timo Aho Mynämäestä on Vuoden yrityskummi

Naantalin Kuntokeskuksen yrittäjä Sanna Pennanen sanoo, että Timo Aho on samalla tiukka ja lempeä yrityskummi.

Suomen Yrityskummit ry

Maassamme toimii 1 200 vapaaehtoista yrityskummia. Yrityskummit tarjoavat osaamistaan ja kokemustaan maksuttomasti Suomessa toimivien yrittäjävetoisten mikro- ja pienyritysten liiketoiminnallisten haasteiden ratkaisemiseksi.

Yrityskummeilta haettiin viime vuonna edellisvuosia enemmän tukea liiketoiminnan kehittämiseen. Yli puolet helmikuussa 2017 tehtyyn asiakaskyselyyn vastanneista yrittäjistä kertoi, että yritysten liikevaihto ja kannattavuus ovat lähteneet kasvuun ja heistä peräti 15 prosenttia ilmoitti, että yrityksen myynti oli viime vuonna kasvanut huomattavasti.

Viime vuonna yrityskummit auttoivat yhteensä 1139 yritystä ja käyttivät siihen lähes 18 000 tuntia. Eniten yrityskummit mentoroivat pieniä, alle viisi henkeä työllistäviä yrityksiä, joiden liikevaihto oli alle 300 000 euroa.

Mynämäessä Konepaja Timekaa pitänyt Timo Aho valittiin vuoden ansioituneimmaksi yrityskummiksi. Eräs hänen 18:sta sparrattavastaan on Naantalin Kuntokeskuksen yrittäjä Sanna Pennanen.

YRITTÄJYYS. Fysikaalista hoitoa ja kotipalvelua tarjoavan Naantalin Kuntokeskuksen yrittäjä Sanna Pennanen kertoo yrityskummitoiminnan auttaneen häntä monessa taloushallintaan ja johtamiseen liittyvässä kysymyksessä.

Pennasen yrityskummina toimii mynämäkeläisen Konepaja Timekan eläköitynyt toimitusjohtaja Timo Aho.

– Timo on yrityskummina samalla tiukka ja lempeä. Hän ei ole ikinä soimannut minua virheistäni, vaan realistisesti kertonut, mikä hänen mielestään on pielessä. Hän on myös antanut konkreettisia esimerkkejä yritystoiminnan kehittämiseen, mutta kuitenkin jättänyt asiat minun päätettävikseni, Pennanen ynnää.

Pennanen kannustaa yrittäjiä ottamaan yhteyttä yrityskummeihin aikaisessa vaiheessa.

– Nyt kun mietin lähes 10-vuotista yrittäjäuraani taaksepäin, ajattelen, että olisi kannattanut hankkia yrityskummi jo aikoja sitten. Näitä asioita on turha pähkäillä yksin, kun apuakin olisi tarjolla, lisää Pennanen.

Ansioitunut kummi

Pennasen mukaan Timo Aho sai ansaittua tunnustusta, kun hänet valittiin 16.8. Vuoden yrityskummiksi.

– Käännyin Suomen Yrityskummit ry:n puoleen alkuvuodesta. Yritykseni oli kasvanut muutaman vuoden aikana paljon ja minusta tuntui, että tarvitsin tukea yrityksen johtamiseen, Pennanen sanoo.

– Keväällä tapasimme Timon kanssa pari kertaa kuukaudessa. Kesällä olimme sähköpostiyhteydessä ja nyt on jälleen tapaamiskertoja sovittuna syksylle. Hänen kannustavalla avullaan yritykseni tulos on kääntynyt positiiviseksi ja samalla olen myös itse kehittynyt johtajana, jatkaa Pennanen.

Jäätyään eläkkeelle omasta yrityksestään Timo Aho kouluttautui yrityskummiakatemiassa ja suoritti Yritysneuvojan erikoisammattitutkinnon sekä digikummin pätevyyden. Hän on ottanut käyttöön sähköiset työskentelymenetelmät kaikkien asiakkaiden kohdalla ja ohjannut alueellaan myös muita yrityskummeja. Samoin hän on ottanut käyttöön uusien asiakkaiden kyselylomakkeen, jolla on selvitetty uuden asiakkaan tarpeet, taustat ja nykytilanne.

Aho on myös järjestänyt alueen yrityskummien koulutustilaisuuksia ja ohjannut uusia yrityskummeja tehtäviinsä. Omien asiakkaidensa ohjaamisen lisäksi hän on järjestänyt vuoden aikana yli 100 klinikkaa ja osallistunut itse niihin puheenjohtajana. Tälläkin hetkellä hänellä on ohjattavanaan 18 asiakasta.

Hyvä kiertoon

Pennasen tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu kouluttautuminen yrityskummiksi.

– Haluaisin joskus vielä auttaa kasvuyrityksiä saavuttamaan tavoitteitaan, samalla tavoin kun Timo on nyt sparrannut minua. Sen aika ei ole kuitenkaan aivan vielä, koska omassakin yrityksessä riittää vielä tekemistä, Pennanen toteaa.

– Sen lisäksi, että suosittelen yrityksensä kasvukivuissa painiville yrittäjille yrityskummin hankkimista avuksi, kannustaisin pitkän linjan yrittäjiä mukaan yrityskummeiksi. Kummeja ei voi olla koskaan liikaa, lisää Pennanen.

Vapaaehtoistyöhön perustuva yrityskummitoiminta tuo yhteen eläkkeellä olevat liike-elämän konkarit ja neuvoa taloudenhallintaan ja johtamiseen kaipaavat tuoreemmat tekijät.

– Vaikka monta juttua on tullut opittua kantapään kautta, yrityskummini on tuonut monta uutta näkökulmaa henkilöstöltään, toimitiloiltaan ja palveluiltaan kasvavaan yritykseeni. Kummin tekemä työ on pyyteetöntä, tarpeen mukaan räätälöitävää ja vapaamuotoista, täsmentää Pennanen.

Katariina Mäkinen-Önsoy