
Suomen saunaperinne on nimetty Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2020.
TAPAHTUMAT.
Perinteisesti suomalainen saunakulttuuri on siirtynyt sukupolvelta toiselle itsestään, mutta Vakka-Suomessa on herännyt huoli siitä, oppiiko koko uusi sukupolvi saunomaan.
Ukipolis Oy:n Saunakulttuurihankkeessa perustetaan alueelle saunaseura, jonka tavoitteena on pitää yllä alueen saunakulttuuria, jatkaa hankkeissa aloitettuja toimia ja järjestää joka toinen vuosi Saunapäivän Avoimet Lauteet -tapahtuma yhteistyössä Uudenkaupungin Vanhat Talot ry:n kanssa.
Saunapäivä järjestetään vuorovuosina Vanhat Talot -tapahtuman kanssa. Alueen ensimmäistä Saunapäivää vietetään siis lauantaina 6.9., jolloin pääsee sekä saunomaan että tutustumaan erilaisiin saunoihin, jotka eivät ole tapahtuma-aikana lämpimänä.
Tapahtumaan osallistuvien saunojen tiedot syötetään karttasovellukseen, josta kävijät voivat katsoa saunojen tietoja ja suunnitella oman saunapäivän reittinsä.
Samana päivänä Laitilan KasiTorilla järjestetään Lähiruokapäivän valtakunnalliset avajaiset, ja yhteistyötä pyritään virittämään myös tapahtumien välillä. Valtakunnallisen Lähiruokapäivän päätapahtumat ovat Varsinais-Suomessa kahtena peräkkäisenä vuonna. Vuonna 2026 avajaisia vietetään Loimaan Sarka-museossa.
Saunakulttuurihanketta koordinoiva Tanja Harilainen on opiskellut saunaterapeutiksi.
– Meidän piti selvittää Uudenkaupungin keskustan avantosaunatarpeita ja se homma tulikin heti valmiiksi, kun Blueberry Hill Sauna ilmoitti rakentavansa jo pidemmän aikaa suunnitelmissa olleen saunan keskustan liepeille Janhuanniemeen, Harilainen kertoo vauhdilla alkaneesta hankkeesta.
Koulutuksensa puolesta Harilainen on hyvin perillä saunakulttuurista, saunaan liittyvistä uskomuksista ja saunassa tehtävistä hoidoista. Hänen mukaansa tämän hetken saunakulttuurissa korostuu rentoutuminen ja palautuminen.
Historiassa maaseudun saunat ovat olleet jatkuvasti käytössä, sillä niissä on palvattu lihaa, loukutettu pellavaa, synnytetty ja huolehdittu terveydenhoidosta.
Nykyäänkin savusaunoja hyödynnetään savustuksessa.
Leader Ravakan toiminnanjohtaja Ulla Kallion mukaan heillä tehdään jouluisin saunassa prossakkaa.
– Se on vakkasuomalainen versio imelletystä perunalaatikosta. Prossakan pitää olla 50 asteessa useampi tunti, joten helpointa se on valmistaa saunassa, Kallio toteaa.
Leader Ravakka on myöntänyt EU:n maaseuturahoitusta Ukipolis Oy:n toteuttamalle Saunakulttuurihankkeelle, joka jatkuu vuoden 2026 loppuun. Hankkeen kokonaiskustannus on 82.000 euroa ja se toteutetaan kokonaan julkisin varoin.
EU:n maaseuturahoitusta myönnetään, jotta koko Suomi voisi hyvin. Maaseuturahoitusta myöntävät ELY-keskukset ja paikalliset Leader-ryhmät, jotka myös neuvovat tuen hakemisessa.
Turun Seutusanomat
Tiesitkö?
• Ukipolis toteuttaa Uudessakaupungissa, Laitilassa, Vehmaalla ja Pyhärannassa saunakulttuurihanketta, jossa kartoitetaan alueen julkisia saunoja, perustetaan uusi saunaseura ja uusia tapahtumia, esitellään suomalaista saunakulttuuria varhaiskasvatuksessa ja sparraillaan ideoita paikallisen saunakulttuurin elävöittämiseksi.





