MIELIPIDE
Sote-uudistus on Suomen historian mittavin hallinnollinen muutos, joka on mullistanut sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteet. Muutosprosessin suuruus ja monimutkaisuus edellyttävät aikaa, resursseja ja jatkuvaa kehittämistyötä, sillä rakennustyö on edelleen kesken. Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha on tässä muutoksessa yksi suurimmista toimijoista, mutta sen toiminnan onnistumiselle tarvitaan riittävät resurssit ja aikaa rakentaa kestävät toimintamallit. Tämä tarkoittaa esimerkiksi lisää aikaa talouden alijäämän kattamiseen, jota nyt tehdään liiallisella kiireellä, pakotettuna leikkaamaan henkilöstöltä ja palveluista. Ja toisin kuin usein väitetään, hallinto on keventynyt merkittävästi. Esimerkiksi Varhassa on aiemmin joka kunnassa ollut oma sote-johtaja ja siitä vastaava lautakunta. Nyt on enää yksi kumpaakin.
Kyseessä ei ole pelkkä hallinnollinen uudelleenorganisointi, vaan se koskettaa syvästi niin palveluiden sisältöä kuin henkilöstön hyvinvointia. Uudistuksen alkuvaiheessa haasteita ovat aiheuttaneet henkilöstöpula ja kuormitus esimerkiksi lastensuojelussa. Soten henkilöstövaje on krooninen ongelma, eikä uudistus itsessään ole poistanut henkilöstöresurssien riittämättömyyttä, vaikka tilanne on parantunutkin. Myös eri organisaatioista yhdistetyt tietojärjestelmät ovat olleet yhteensopimattomia, ja niiden yhtenäistäminen ja vähentäminen on vienyt aikaa, mutta tässäkin on tapahtunut merkittävää kehitystä. Lisäksi tavoitteena on myös tasa-arvoistaa palveluita, mutta alueelliset erot ovat edelleen merkittäviä. Jatkossa tuleekin säännöllisesti tarkastella mitkä ovat palveluverkon muutosten vaikutukset hoidon ja tuen piiriin pääsyssä.
Näiden kysymysten ratkominen ei tapahdu hetkessä. Monissa muissa maissa laajat sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukset ovat vieneet vuosia tai jopa vuosikymmeniä ennen kuin järjestelmät ovat saavuttaneet tavoitellun tasapainon.
Suuren ja moninaisen alueen, kuten Varhan palveluiden yhdistäminen ja harmonisointi ei tapahdu hetkessä tai liian niukalla rahapussilla. On välttämätöntä, että kansallisella päätöksenteon tasolla ymmärretään alueen erityispiirteet, kuten saaristoisuus, yliopistollisuus ja kaksikielisyys, jotka vaativat erityistä huomiota.
On helppo vaatia nopeita tuloksia, mutta todellisuudessa vaikutusten näkyminen vie aikaa. Palvelurakenteiden muokkaaminen, henkilöstön kouluttaminen uusiin toimintatapoihin ja asukkaiden luottamuksen rakentaminen ovat pitkiä prosesseja. Varha on tehnyt tärkeitä parannuksia muun muassa hoitoon pääsyn ja hoidon jatkuvuuden parantamiseksi, mutta kokonaisuudistuksen juurruttaminen vaatii vielä työtä. Ja meiltä kaikilta kärsivällisyyttä.
Sote-uudistus oli välttämätön, mutta sen onnistuminen ei ole itsestään selvää. Nyt tarvitaan pitkäjänteistä kehittämistyötä, joka perustuu faktoihin ja asiantuntijatietoon. Samalla on muistettava, että henkilöstö, joka kantaa muutosta harteillaan päivittäin, tarvitsee tuekseen riittävät resurssit ja inhimilliset työolosuhteet. Sote-uudistus on pitkän aikavälin investointi, jonka tavoitteena on parantaa jokaisen mahdollisuuksia saada laadukasta hoitoa. Antamalla Varhalle aikaa ja tukea voimme varmistaa, että uudistus kantaa hedelmää tulevaisuudessa.
Heidi Aaltonen (Vihr.)
Aluevaltuuston 2.varapuheenjohtaja
Ryhmäpuheenjohtaja
Hoitotyön esihenkilö ja hyvinvointipolitiikan opiskelija
Sofia Virta (Vihr.)
Puolueen puheenjohtaja
Kansanedustaja
Aluevaltuutettu