MIELIPIDE.
Kukaan meistä ei selviä elämässään ilman kriisiä tai kriisejä. Se voi olla ero, potkut, läheisen kuolema, sairastuminen. Kun sote sektorin apu loppuu, niin järjestöjen työ alkaa. Usein voi olla myös niin, että kolmas sektori on luonteva yhteistyökumppani julkiselle sektorille, kuten MLL on lastenneuvoloille. Kolmannella sektorilla on myös järjestämisvastuulla annettuja tehtäviä, kuten Rikosuhripäivystys, joka on usean eri järjestö- tai yhdistystoimijan alla olevaa työtä.
Varsinais-Suomessa ja Turussa toimii useita järjestöjä, joiden tekemällä työllä on suora vaikutus ihmisten arkeen. Lastensuojelun keskusliiton jäseninä toimii usea Turussakin tuttu järjestö, kuten ensi- ja turvakotien liitto, jolla on paljon erilaisia palvelumuotoja. Yksinhuoltajaperheet, tai perheet, jossa sairastetaan tarvitsevat erilaista yhteisöllistä tukea sekä myös vertaistukea. MLL Varsinais-Suomi järjestää monimuotoista kohtaamistoimintaa perheille tai lapsille. MLL hallinnoi myös Turun Seudun Mamit someyhteisöä, jossa saa matalalla kynnyksellä keskusteluapua ja vertaistukea. Yksinäisyys on valtava ongelma yhteiskunnassamme kaikissa ikäryhmissä.
Elämän psyykkisiin kriiseihin ahdistukseen tai akuuttiin mielen hätään tarjoaa apua Turun kriisikeskus, Mieli ry. Se myös järjestää pitkäkestoisempaa tukea sekä vertaisryhmätapaamisia, jotta avun tarve tulee katetuksi. Liikkuva resurssikeskus, joka tarjoaa monimuotoista toimintaa ikäihmisille ympäri Varsinais-Suomea, on myös yhdistyspohjalla toimivaa työtä. Tehtävällä työllä on kuitenkin suuri vaikutus siihen, että ikäihmiset saavat sosiaalisia kontakteja ja sillä voidaan jopa myöhentää palveluasumisen piiriin menemistä. Järjestöjä on paljon enemmän, kuin tässä mainitut.
Auttamisen muodot ovat moninaiset tämän ajan yhteiskunnassa. Järjestöissä ja yhdistyksissä toimii myös vapaaehtoisia, jotka voivat toimia lapsen aikuiskaverina, kun oman perheen voimavarat eivät riitä, tai vapaaehtoisena yksinäiselle vanhukselle.
Valitettavasti järjestöihin ja yhdistyksiin kohdentuneet avustusleikkaukset, johtavat vääjäämättömästi myös annettavan avun muotoihin. Jotkin toimintamuodot joudutaan lopettamaan, kuten MLL lastenhoitopalvelu, joka on mahdollistanut parhaimmillaan vanhemman työhön pääsyn. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA, osana julkisen talouden sopeuttamisohjelmaa supistaa järjestöjen ja yhdistysten saamaa tukea. Lisäksi lausuntokierroksella on avustustoiminnan tulevaisuuden linjaukset, jotka tietysti huolettavat järjestö- ja yhdistystoimijoita. HVAt antavat myös järjestöille avustuksia mutta niidenkin saama raha toimintojen järjestämiseen on jatkuvasti leikkauksien alla, niin on selvää, että se kohdistuu myös avustuksiin.
Tätä yhdistys- ja järjestötyötä on rakennettu Suomessa yli sadan vuoden ajan. On erittäin harmillista, jos tämä helmi nyt rikkoutuu säröiksi, sen korjaaminen on äärimmäisen vaikeaa. Nyt tehdyllä työllä on merkittävät vaikutukset ihmisten elämään sitä tukemalla ja parantamalla.
Nina Kallio, SDP
Sh YAMK, Th
Varavaltuutettu Varha