MIELIPIDE.
Keskeisenä vaaliteemana aluevaaleissa tulisi mielestäni olla sote-palveluiden turvaaminen koko hyvinvointialueella. Aluevaltuustossa on poliittisia voimia, jotka ajavat sote-palveluiden laajaa keskittämistä Turkuun ja muutamaan isompaan keskukseen. Vastustan tätä kehitystä, ja kannatan mallia, jossa turvataan sote-piste jokaiseen hyvinvointialueen kuntaan sekä esimerkiksi Turun lähiöihin kuten Varissuolle ja Paattisille.
Hallituksen päätös Salon sairaalan yöpäivystyksen lopettamisesta on virhe, josta saatavat käytännön hyödyt jäävät pieniksi. Välimatkat päivystykseen pitenevät ja jonotusajat kasvavat Turussa. Toisena tärkeänä vaaliteemana pidän vanhustenhoidon resurssien turvaamista. Tällä hetkellä vanhustenhoidon tilanne on erittäin huolestuttava. Moni vanhus elää epäinhimillisissä oloissa, eikä pääse riittävän hoidon piiriin. Muistisairaat vanhukset ovat kotihoidossa, eikä hoitopaikkoja järjesty. Asiaan on saatava muutos.
Ympärivuorokautisen hoidon paikkoja on taattava riittävästi ja eri puolille hyvinvointialuetta. Ei ole oikein, että huonokuntoisia ihmisiä kuljetetaan toiselle puolelle aluetta, vaan hoivapaikan tulisi järjestyä mahdollisimman läheltä omaa kotia ja läheisiä.
Kolmantena tärkeänä vaaliteemana pidän nuorten hyvinvoinnin resurssien turvaamista – myös ennaltaehkäisevän, sillä jokainen syrjäytynyt nuori tulee yhteiskunnalle paljon ennalta ehkäisyyn käytettäviä varoja kalliimmaksi.
Kuntien tulisi omalta osaltaan järjestää riittävät toimintaedellytykset nuorten harrastustoimintaa mahdollistaville kolmannen sektorin toimijoille kuten urheiluseuroille, partiolle ja kulttuuriharrastuksia tarjoaville yhdistyksille.
Hyvinvointialueen hallintoa on välttämätöntä tehostaa, jotta rahoitus saadaan kohdistettua sinne, missä sitä oikeasti tarvitaan. Ihmettelen suuresti, miten voi olla mahdollista, että hyvinvointialueilla on valtava määrä erilaisia suuripalkkaisia johtajia, samaan aikaan kun käytännön sote-palvelut ovat jatkuvien säästöpaineiden alla.
Tähän on puututtava päällekkäisiä hallintorakenteita purkamalla ja hallintorakennetta yksinkertaistamalla. Tämähän oli lopulta koko uudistuksen tarkoitus, joka pitää saada viimein valmiiksi.
Säästöt tulee ottaa hallinnosta – ei sote-palveluista. Sote-palveluiden järjestämisessä pitää ajatella kokonaisuutta. En kannata sote-palveluiden ulkoistamista suurille kansainvälisille terveysjäteille, joilla on vain voiton maksimointi mielessä palveluiden laadun kustannuksella. Pääpaino sote-palveluiden järjestämisessä tulee olla julkisella sektorilla.
Kuitenkin osa palveluista voidaan toteuttaa yhteistyössä pienempien, paikallisesti toimivien yritysten ja yhdistysten kanssa. Minulla on kokemusta sote-palveluista yhdistyspuolelta Turun Seudun Nuorisoasunnot ry:stä, jossa olen toiminut useamman vuoden hallituksen jäsenenä. Yhdistys tekee työtä asunnottomuuden vähentämiseksi ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi Varsinais-Suomessa.
Santeri Pessi, Kesk.
VTM, yrittäjä
aluevaaliehdokas