Toivoa ja armollisuutta Littoisten Galleria Kyläkirkossa

Littoisten kirkossa vietettiin taitelija Hanna Rissasen Toivoa ja armollisuutta -näyttelyn avajaisia syyskuun alussa.

LIETO.

Littoisten kirkon Galleria Kyläkirkossa on avautui 5. syyskuuta uusi näyttely. Kuvataitelija Hanna Rissasen maalaukset ovat esillä 3. maaliskuuta 2025 asti kyläkirkon seinillä. Teoksiin voi tutustua kirkkotilaisuuksien yhteydessä, esimerkiksi 8.9. Littoisten markkinoiden aikana, tai sopimuksen mukaan.

Toivoa ja armollisuutta on hetkiä, kuiskauksia, hiljaisia häilyviä ajatuksia ja pieniä visuaalisia viestejä. Teoksissa voit tuntea auringon lämmön poskillasi, tuulen raikkaan vireen hiuksissasi, kuulla tuulen suhinaa, veden pinnan loiskahduksia, linnun sirkutusta, kaikuja ja säveliä. Teokset ovat viesti toivosta, paremmasta huomisesta, luonnon ja ihmisen yhteiselosta, luonnon ja elämän monimuotoisuudesta.

Näyttely koostuu alumiinille, kankaalle ja puulle akryyleilla, öljypastelleilla ja liiduilla maalatuista teoksista, joita on myös raaputettu ja kaiverrettu. Materiaalien eri ominaisuudet, värit ja kerroksellisuus tuovat ominaisilmeensä töihin. Alumiinille maalattujen teosten keveys, läpinäkyvyys ja valon liike ovat vastakohtana mattapintaisille kangasmaalauksille ja raskaille puupohjille, joita on työstetty kaivertaen. Töiden värimaailma sitoo teokset yhteen yhdeksi kokonaisuudeksi.

Rissasen maalaus pohjautuu väriin, materiaaliin ja kokeiluihin. Hänen maalausprosessiinsa liittyy voimakkaasti tunne etsimisestä ja intuition seuraamisesta. Värit johdattavat prosessia eteenpäin kertoen taiteilijalle suunnan, minne mennä. Erilaiset materiaalit ja värit kulkevat vuorovaikutuksessa ja ohjaavat työskentelyä. Maalaustapahtuman ja maalauksen kokemisen hän ajattelee moniaistisina; maalaukset ja värit voi sekä kuulla että tuntea.

Näyttely tuo kirkkoon tuttuun tapaan myös uuden alttaritaulun, Aurinkomme ylösnousi -maalauksen.

Kirkon alttaritauluksi tehty Aurinkomme ylösnousi kertoo taiteilijalle tärkeästä virrestä 105. Hanna Rissanen kertoo, että virsi alkoi kaikua hänen mielessään, kun hän ryhtyi suunnittelemaan näyttelyä Littoisten kirkossa.

– Halusin tuoda alttaritauluun kevään valon, uuden elämän kasvun, armon ja rakkauden. Teoksessa voi nähdä taivastoivoa ja armoa. Toivoa kevään heräämisestä ja uusista mahdollisuuksista, kuvaa Rissanen ja kertoo alttaritaulun värimaailman saaneen innoituksen kirkon värimaailmasta.

– Kirkossa näkemäni lasten nurkkaus loi minulle lämpimän mielikuvan, Littoisten kirkkoon ovat kaikki tervetulleita lapsista vanhuksiin.  Myös alttaritaulu ottaa lempeästi ja armollisesti kaikenikäiset vastaan myös syksyn pimeimpinä päivinä muistuttaen tulevasta toivosta ja keväästä, ristin ihmeestä. Alttaritaulussa on valkoisia ruusuja, jotka mytologian mukaan olivat Jeesuksen äidin Marian kukkia. Ranskalaisen legendan mukaan pieni tyttö toi valkoisia piikittömiä ruusuja Kristuksen seimelle, selittää Rissanen.

Hanna Rissanen on Turussa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, kuvataideopettaja ja kuvataideterapeutti. Hänen päivätyönsä on kuvataiteen lehtorina Vasaramäen koulussa. Lisäksi hän pitää terapiavastaanottoa työhuoneellaan Taidehuone Hannassa.

Teoksillaan Rissanen tuo esille toivon näkökulmaa ja luonnon mielenterveyttä edistävää puolta. Rissanen kulkee paljon luonnossa, aistii luonnossa tapahtuvia pieniä muutoksia, vuodenaikojen vaihteluita, pienten saarien karuja rantoja ja jokisuistojen reheviä niittyjä, mökkisaaren lintujen pesintää. Näiltä reiteiltä ja poluilta syntyvät pohdinnat luonnon monimuotoisuudesta ja haavoittuvuudesta.

Turun Seutusanomat