Mynämäessä matkataan lumottuun puutarhaan

Lumotussa puutarhassa ruusut ovat tärkeimmässä osassa: niitä löytyy jokaisesta teoksesta. Silti jokainen teos tuo ruusuihin erilaisen näkökulman, kuvaa erilaisen hetken tai kertoo erilaisesta matkasta.

TAPAHTUMAT.

Mynämäen kirjastossa on 2.–30.9. esillä taidenäyttely Matka lumottuun puutarhaan – Tiltu Nurmisen ja Satu Haapalan kollaaseja ja runoja. Näyttely edustaa niin ruusuista rakkautta kuin elämänmatkan piikkioksia ja matkan varrelle sattuvia vaaroja ja vastoinkäymisiä.

Tiltu Nurmisen lyijykynäpiirrokset, akvarellikollaasit ja runot sekä Satu Haapalan sekatekniikkakollaasit ja runot ovat täynnä ruusu- ja puutarhateemaisia vertauskuvia.

– Lumottu puutarha voi olla vertauskuva ihmissuhteelle, suhteelle omaan itseen, tai elämälle, jota ihminen tavoittelee. Matkan varrella kohdatut asiat herättävät monenlaisia oivalluksia, Maskun Lemussa asuva Satu Haapala sanoo.

Haapala käyttää kollaaseissaan kangasta, paperia ja erilaisia luonnonmateriaaleja. Jokaiseen kollaasitauluun liittyy teksti, joka yhtä poikkeusta lukuun ottamatta on runo.

– Poikkeuksen tekee teksti, joka on poimittu isäni muistiinpanoista. Hän listasi perheen käyttämät ajoneuvot vuosikymmenten varrelta. Teksti liittyy kollaasiin, joka kuvaa isän ja äidin yhteistä elämänmatkaa, Haapala kertoo.

Matka lumottuun puutarhaan -näyttelyn Satu Haapala valmisti nousiaislaisen taiteilijaystävänsä Tiltu Nurmisen kanssa.
Tiltu Nurmisen akvarellikollaasi Sydän puhkeaa kukkaan.
Tiltu Nurmisen akvarellikollaasi Sydän puhkeaa kukkaan.

– Värit tuntuvat kehossa, samoin kuin muodot. Niillä voi kohottaa tunnelmaa, virkistää ja energisoida tai sitten taas rauhoittaa ja tuoda turvaa. Näköaistin kautta katsoja ja maalaus keskustelevat keskenään. Vasta äskettäin heräsin siihen, että tietty väri tuntuu tietyssä kohtaa kehoa, vaikkapa turkoosi koko selän alueella tai ruusunpunainen sydämen ympäristössä, pohtii Tiltu Nurminen.

Teoksia työstäessään Nurminen miettii, millaisia asioita ohjelmoimme itseemme, aivoihin ja mieleen eri aistien kautta. Lataammeko sinne kuvia katastrofeista ja draamoista – vai kaikesta siitä kauniista mitä arkipäivässäkin voi kohdata? Keskittymällä ja pysähtymällä vaikkapa kahvin tuoksun äärelle, sadepisaroihin ikkunassa tai tuulen kahinaan puiden lehvästöissä huomaamme elämän pieniä ihmeitä joka päivä.

– Ruusut kukkivat vain hetken verran, mutta ovat sitäkin ihmeellisempiä. Ne ilmentävät yhtäaikaisesti pehmeyttä terälehdillään ja kovuutta piikeillään, runsautta kukinnon kerroksellisuudella ja yksinkertaisuutta selkeydellään. Ne erottuvat kontrastina häikäisevin värein tasaisemman maiseman keskellä. Ruusu voi menestyä kovissakin olosuhteissa, hiekan keskellä auringon paahteessa.

– Voisimmeko mekin jokainen olla kauniita kuin ruusut oman elämämme puutarhassa, pohdiskelee Nurminen akvarellikollaaseissaan ja runoissaan.

Matka lumottuun puutarhaan  -näyttelyn avajaiset pidetään torstaina 12.9. kello 18. Avajaisissa taiteilijat esittelevät teoksiaan ja ajatuksiaan näyttelyn teemoista. Lisäksi yleisö saa kokea hoitavan musiikin konsertin. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Näyttelyyn on mahdollista tutustua Mynämäen kirjastossa syyskuun ajan.

Katariina Mäkinen-Önsoy