E18 Turun kehätien Raision keskusta saamassa rahoituspäätöksen

Raision keskusta
Raision keskusta. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

Suurten kaupunkiseutujen maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimusneuvottelut vuosille 2024–2035 on saatu päätökseen. Tiehankkeista sopimuksiin sisältyy valtakunnallisesti merkittävän E18-tien kehittäminen Raision kohdalla.

LIIKENNE.

Naantalin ja Raision kaupungin edustajat iloitsevat rahoituspäätöksestä E18 Turun kehätien parantamiseksi Raision keskustassa osana MAL-sopimusta. Talouspoliittinen ministeriövaliokunta puolsi MAL-sopimusten linjauksia 23. syyskuuta.

Valmisteluryhmien ehdotukset MAL-sopimuksiksi siirtyvät seuraavaksi hyväksyttäviksi kuntiin. Valtio hyväksyy sopimukset valtioneuvoston periaatepäätöksellä loppuvuodesta 2024. Sopimukset on tarkoitus allekirjoittaa joulukuussa 2024.

MAL-sopimuksen mukaan valtio rahoittaa hanketta 45 miljoonalla eurolla.

Raision kaupunki 16,5 milj. eurolla, kuitenkin enintään 20 miljoonalla eurolla. Muiden osapuolten kustannukset ovat arviolta noin 25 miljoonaa euroa. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 235 miljoonaa euroa ja valtio rahoittaa hankkeen lopun osuuden osana muuta hallitusohjelman investointiohjelmaa. Mikäli kustannukset hankkeessa alittuvat, vähennetään Raision kaupungin osuutta. Hankkeesta laaditaan erillinen toteutussopimus osapuolten kesken.

– Tämän eteen on tehty vuosia töitä, ja nyt määriteltyä kustannusjakoa voi pitää hyvänä kompromissina. Kun valtio hyväksyy MAL-sopimukset loppuvuodesta, voi Raision keskustan kokonaisvaltainen uudistaminen lähteä vihdoin käyntiin. Meillä on tänä vuonna aloitettu myös Raision keskustan arkkitehtuurikilpailu ja näillä toimenpiteillä kaupungin keskustasta tulee nykyaikainen asua, turvallinen liikkua ja viihtyisä vierailla, iloitsee kaupunginjohtaja Eero Vainio.

− Raision keskustan kohta on ensimmäinen vaihe Raisio–Naantali-yhteysvälin parantamisessa. Toisena vaiheena tulee E18-tien loppuunsaattaminen Raisiosta Naantaliin osana TEN-T-ydinverkkokäytävää, muistuttaa Naantalin kaupunginjohtaja Laura Leppänen.

E18 kuuluu eurooppalaiseen TEN-T-ydinverkkokäytävään, jonka Suomi on sitoutunut viemään toimivalle tasolle vuoteen 2030 mennessä. E18 välillä Raisio–Naantali vaikuttaa vahvasti Naantalin sataman ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin, työmatkaliikenteeseen ja liikenneturvallisuuteen.

Valtioneuvoston ja kuntien välisessä MAL-sopimuksessa on mainittu myös Naantalin raideyhteyden perusparannus ja sähköistys.

Valtio selvittää mahdollisuutta hankkia VR:n IC-liikennettä välillä Turku-Raisio-Naantali.

MAL-sopimuksilla luodaan edellytyksiä kaupunkiseutujen kasvulle ja saavutettavuudelle. Sopimuksilla valtio ja kaupunkiseutujen kunnat edistävät tarpeita vastaavaa asuntokaavoitusta ja -tuotantoa, kestävää ja vähäpäästöistä yhdyskuntarakennetta ja liikennejärjestelmää sekä niihin liittyviä infrastruktuuri-investointeja.

MAL-sopimuksissa valtio sitoutuu kaupunkiseutujen saavutettavuutta ja kestävää liikkumista edistäviin hankkeisiin yli 570 miljoonan euron rahoituksella. MAL-sopimuksiin sisältyy myös tiehankkeita, joita rahoitetaan MAL-sopimuksiin sisältyvän rahoituksen lisäksi lähes 300 miljoonalla eurolla. MAL-sopimusten ja niihin sisältyvien tiehankkeiden rahoitus on osa hallitusohjelman määräaikaista investointiohjelmaa, joka perustuu valtion omaisuuden myyntituloihin.

Turun kehätie on yksi Suomen tärkeimmistä päätie- ja satamayhteyksistä. E18 Raision keskusta -hanke on ollut toteuttamisvalmis vuodesta 2020 lähtien. Väylävirasto on priorisoinut sen koko Suomen tärkeimmäksi ja kiireisimmin toteutettavaksi tieverkon hankkeeksi. Väylävirasto on arvioinut hankkeen maksavan itsensä takaisin 1,3-kertaisesti.

Turun Seutusanomat

 

 

Oikaisu: E18 Turun kehätien Raision keskusta sai rahoituspäätöksen, toisin kuin Turun Seutusanomien 25. syyskuuta julkaisemassa Turun Seutusanomat Länsi -lehdessä kerrotaan. Toimitus pahoittelee vanhentunutta tietoa, kyseinen lehti meni painoon ennen kuin talouspoliittinen ministeriövaliokunta puolsi MAL-sopimusten linjauksia maanantaina 23. syyskuuta.

 

Tiesitkö?

• Maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus (MAL-sopimus) perustuu Turun MAL-kaupunkiseudun 13 kunnan ja valtion yhteiseen tahtotilaan seudun kehittämisestä. Turun kaupunkiseudun MAL-sopimuskausi on 2024–2035. Turun MAL-kaupunkiseudun kunnat ovat Aura, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku.