Iloista ja luovaa – ympäristövastuullista rakentelua

Koulutus Kideko oppilaat
Lasten ja nuorten arkkitehtuuri- ja ekomuotoilukoulu Kidekon 7–9-vuotiaiden ryhmä valmistelemassa Kierrätyshelmiä / Återvunna pärlor -kevätnäyttelyä opettajansa Outi Puron ohjauksessa.

Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Kidekon tarina jatkuu unelmien tiloissa, Taiteen talossa.

KOULUTUS.

Turussa toimivan Lasten ja nuorten arkkitehtuuri- ja muotoilukoulu Kidekon opetuksessa keskitytään luovaan ongelmanratkaisuun sekä vastuuseen ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnista.

Koulutus Kideko Outi Puro
Kidekon rehtori Outi Puro kertoo, että Taiteen talon tiloihin muuton myötä ryhmäkokoa voidaan suurentaa. Hänestä on mukavaa, että materiaalilaatikot löysivät niin ikään uudessa paikassa paremman ja avoimemman tilan.

Ekologiseen muotoiluun perustuvassa koulussa tarjotaan taiteen perusopetusta 7–15-vuotiaille lapsille ja nuorille arkkitehtuurin yleisen oppimäärän mukaan. Koulun opetussuunnitelma on Turun kaupungin kulttuurilautakunnan hyväksymä.

Koulun rehtori Outi Puro iloitsee uusista avarammista tiloista Taiteen talolla, jossa syyskausi starttaa kahden viikon päästä.

– Kauppiaskadulla sijainneet edelliset tilat kävivät ahtaaksi. Silloin ryhmään mahtui enintään kymmeneen lasta, kun taas uusissa tiloissa ryhmäkokoa voidaan kasvattaa 12:een oppilaaseen. Uusissa tiloissa on reilun kuuden metrin mittainen pöytä, eli jokaisella lapsella on metrin tila, sanoo Puro.

– Katutasossa sijaitseviin tiloihin on esteetön pääsy ja heti sisäänkäynnin luota löytyy mukava odotustila vanhemmille. Lisäksi turvallisen piha-alueen ansiosta voimme rakennella myös ulkona. Kaiken kaikkiaan tämä paikka on koululle ja lapsille sijaintinsa ja tilojensa puolesta oikein sopiva, lisää Puro.

Kidekossa (kid+eko) arkkitehtuurin ja muotoilun harrastaminen on tavoitteellista ja pitkäjänteistä.
Koulutus Kideko Paavo
Kidekon 7–9-vuotiaiden ryhmän Paavo esittelee tyytyväisenä teoksiaan, kierrätysmateriaaleista valmistettua pienoistaloa ja -tuolia.

Oppiminen tapahtuu rakentelemalla ja suunnittelemalla kierrätysmateriaaleista.

– Rakensin pienen kierrätysmateriaalituolin jäätelötikuista, joiden päälle laitoin nahkakangasta. Kevätnäyttelyyn valmistimme kelluvan kaupungin, jota varten tein värikkään talon, se on varmaan joku museo, Paavo, 8 vuotta, esittelee.

– Valmistamassani rakennuksessa asuu tähtitieteilijäkissa, jolla on kaukoputki ja tähtikartta apunaan tutkimuksissa. Kaikki opetuskerrat ovat olleet kiinnostavia ja on ollut hauska kuulla, että kaikki Kidekon lamput on tehty muovipulloista, Hilla, 8 vuotta, toteaa.

– Tekemässäni puumajapienoismallissa on sohva, televisio ja lamppu, kaikki kierrätysmateriaaleista. Mehukannuista on saanut hyviä putkiloita rakentamiseen, Iiris, 8 vuotta, sanoo.

Koulun lukuvuosi jakaantuu syys- ja kevätlukukauteen, ja opetuskertoja on yhteensä 30.

Opetusryhmät Kidekossa pidetään pieninä ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Koulutus Kideko Hilla ja Iiris
Hilla ja Iiris ovat innoissaan kaikesta luovasta oppimisesta Kidekossa.

– Suunnittelemme suomenkielisten ryhmien rinnalle ruotsinkielistä ryhmää, johon opettaja on vielä haussa, Outi Puro kertoo.

Kidekossa oppiminen on taiteen perusopetuksen arkkitehtuurin oppimäärän opetussuunnitelman mukaista ja tavoitteellista.

– Arkkitehtuurin perusopetus tarkoittaa sitä, että opinnoista saa todistuksen, jos lapsi käy suunnitelmallisesti, tekee opintopisteitä ja suorittaa oppimäärän. Vaikka lasten kohdalla kysymys onkin tietysti harrastamisesta, niin siinä tulee se ero kerhotoiminnan ja koulun välillä, jatkaa Puro.

Arkkitehtuurin perusopintojen lisäksi Kidekossa suunnitellaan pidettäväksi lyhytkursseja vanhemmille oppilaille sekä alle kouluikäisille. Lauantaina 24.8. ohjelmassa on lapsiperheille suunnattu maksuton Turun taidemuseo X Arkkitehtuurikoulu Kideko: Majapäivä ötökkäopeilla.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

 

Tiesitkö?

• ZERO WASTE (nollajäte) -ajattelun kautta Kidekossa harjoitellaan ympäristölle ja ihmiselle ystävällistä suunnittelua sekä kierrätys- ja luonnonmateriaaleista rakentelua. Opetus pitää sisällään vastuullista ja iloista luovaa ongelmanratkaisutaitoa.

• Lasten ja nuorten arkkitehtuuri- ja muotoilukoulu Kidekon toinen lukuvuosi alkaa 27. elokuuta uusissa tiloissa, Taiteen talon inspiroivassa ympäristössä.

• Kidekon uusien tilojen avoimet ovet Taiteen talolla järjestetään Turun päivänä 15. syyskuuta.

Koulutus Kideko oppilaat
Kidekon 7–9-vuotiaiden ryhmän Greta, Paavo, Iiris, Hilla ja Aune iloisina kierrätysmateriaalista valmistamiensa teosten ääressä.