Satumaista nukketeatteritaidetta empatian ja ystävyyden teemoin

Raision Teatteri Peukaloisen retket Urpo Helenius
"Luulitkos olevasi nokkela noustessasi puuhun?" kysyy kettu peukaloiselta. Kuva: Urpo Helenius.

Peukaloisen retket -näytelmä saattaa nukketeatterin Raision Teatterissa uusiin ulottuvuuksiin Nils Holgerssonin perheen Martti-nimisen kesyhanhen huiman lentoennätyksen tapaan.  

TEATTERIARVIO.

Raision Teatterin versio Peukaloisen retkistä on lumoavan hämmästyttävä kokemus niin lapsi- kuin aikuiskatsojillekin.

Tunnettu satu peukaloisesta eli Nils Holgerssonista perustuu ruotsalaisen Selma Lagerlöfin kirjaan ja Juhani Ahon suomentamaan käsikirjoitukseen. Sanna Heikkisen dramatisoiman näyttämöteoksen Raisioon on ohjannut Eija-Irmeli Lahti.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun nukketeatteri on näin isossa osassa Raision Teatterin näytelmää. Ihmisversiota Nilsistä esittävä Leevi Laamanen tekee vaikuttavan roolityön pojankoltiaisena, joka ei aina erota oikeaa väärästä.

Tarinaan puhalletaan todellista teatterintaikaa nukkejen avulla Nilsin pahankurisiin toilailuihin kyllästyneen haltijan toimesta. Taikasauvan heilauksesta Nils muuttuu peukalon pituiseksi, jolloin kuvaan astuvat nukettajat. Nils Holgersson -nukkea ohjaa kolme nukettajaa (Pasi Varjus, Laura Sipilä ja Tiina Syrjänen), jotka tuovat oivallisesti esiin vilkkaan pikkupojan menevää luonnetta.

Peukaloisen retket -sadun teemoina ovat ennen kaikkea luontosuhde, ystävyys, arvostus ja oikeudenmukaisuus erityisesti eläimiä kohtaan. Se antaa kokijalleen arvokkaan muistutuksen empatian tärkeydestä.

Siksi myös näyttämöteos on täynnä eläinhahmoja, jotka saavat eloa liikkumiseensa ja ääntelyynsä nukettajista ja näyttelijöistä. Peukaloisena Nils tietysti ymmärtää eläinten puhetta, jolloin eläinhahmot alkavat puhua ihmismäisesti ääntelyn sijaan.

Martti-hanhen (Atte Lehto) ja villihanhien (Ritva Huotari, Marikki Syrjänen ja Reetta Kokkonen) matkassa Nils pääsee unohtumattomalle matkalle, joka muuttaa hänen elämänsä täysin.

Upeat nuket Raision Teatterin esitykseen ovat rakentaneet Meri Salo ja Emmi Astikainen, joka on myös vastannut nukettajien ohjauksesta. Lavastussuunnittelu on Mirja Ahosen, joka on loihtinut taianomaisen maailman peukaloisen Nils Holgerssonin tarinan ympärille yhdessä tiiminsä kanssa.

Hienoa lavastusta tukevat Jouni Lehtosen käsialaa olevat esityksen mukana elävät musiikit ja äänet sekä Niko Wahlroosin vaikuttava valosuunnittelu. Nappiin osuvat myös naamiointi, josta huolehtii Hanna Mehto, ja puvustus, vastaavanaan Tarja Siirtola-Virta.

Esityksen suositusikäraja on yli 5-vuotiaille. 

Katariina Mäkinen-Önsoy