Varsinais-Suomi kärjessä ostolaskudatan avaamisessa

Varsinais-Suomen kunnista 22 on avannut ostolaskudatansa.

TALOUS

Varsinais-Suomessa on helmikuussa 2024 eniten ostolaskudatansa avanneita julkissektorin toimijoita. Ostolaskudatansa avanneita toimijoita on yhteensä 25, joista kuntia 22. Lisäksi ostolaskudatansa ovat ensimmäisinä oman toimialansa julkisista toimijoista avanneet Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varsinais-Suomen liitto ja Turun ammattikorkeakoulu.
Asia selviää Handata-palvelun tiedoista.
– Varsinais-Suomen kuntien ja muiden julkisten toimijoiden aktiivisuus ostolaskudatan julkaisemisessa on hyvällä tolalla, maan parasta, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien hankinta-asiamies Jorma Saariketo.
Ostolaskudata kuvaa millaisiin palveluihin, urakoihin, tarvikkeisiin ja tavaroihin veroeurot julkisissa ostoissa kuluvat ja toisaalta mahdollisuudet alueen pk-yrityksille olla mukana näissä hankinnoissa.
– Varsinais-Suomen Yrittäjät on pitänyt pitkään esillä julkisten hankintojen merkitystä julkisten toimijoiden ja yrittäjien välisessä yhteistyössä. Yksi osa kokonaisuutta on ostolaskudatan avoimuus. Aktiivinen työ tuottaa nyt tulosta, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter toteaa. 


Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha on maakuntamme selvästi suurin verovarojen käyttäjä. Varsinais-Suomen Yrittäjät pitää merkittävänä, että Varha on avannut ostolaskudatansa helmikuun 2024 lopulla. Varhan ostot olivat vuonna 2023 noin 1,1 miljardia euroa eli lähes yhtä paljon kuin maakunnan kuntien yhteenlasketut ostot.
– Varhan ostojen avaaminen on merkittävä askel kilpailun tehostamiseen maakunnassamme ja oikein hyödynnettynä lisää oman maakuntamme yritysten ja muiden palveluntuottajien mahdollisuuksia tarjota palveluja ja tuotteitaan julkissektorin käyttöön, Saariketo toteaa. 

Varsinais-Suomen Yrittäjien ja maakuntaliiton aloitteesta perustetulla handata.fi-sivustolla kuka tahansa voi jo nyt selata yksittäisten kuntien ja muiden julkissektorin toimijoiden ostolasku- ja hankintatietoja. Palvelu mahdollistaa helpon ja nopean tavan monipuolisen markkinatiedon hankintaan kaikille talouden toimijoille, niin hankintoja toteuttaville virkamiehille kuin poliittisille päättäjille.