Ohituskaista uudelleenkäyttöön helpottaa tavaroiden kiertoa

Turun Ekotorin toimipisteissä sekä Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteessä otetaan vastaan muun muassa kodin pientavaraa, huonekaluja, urheiluvälineitä, kirjoja ja työkaluja. Kuva: Turun Ekotori / Lounais-Suomen Jätehuolto.
Turun Ekotorin toimipisteissä sekä Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteessä otetaan vastaan muun muassa kodin pientavaraa, huonekaluja, urheiluvälineitä, kirjoja ja työkaluja. Kuva: Turun Ekotori / Lounais-Suomen Jätehuolto.

Topinojan Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteen oranssiin konttiin otetaan vastan uudelleenkäyttöön soveltuvia tavaroita.

KIERTOTALOUS.

LSJH:n Topinojan jätekeskukseen on avattu uudelleenkäyttöön sopivan tavaran vastaanottopiste. Kuva: Turun Ekotori / Lounais-Suomen Jätehuolto.
LSJH:n Topinojan jätekeskukseen on avattu uudelleenkäyttöön sopivan tavaran vastaanottopiste. Kuva: Turun Ekotori / Lounais-Suomen Jätehuolto.

Turun Ekotori pyrkii vähentämään jätettä ja edistämään kiertotaloutta yhteistyössä Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kanssa. Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankkeen toteuttajina ovat LSJH ja Turun Ekotoria hallinnoiva Kestävän Kehityksen Yhdistys ry.

Hankkeen puitteissa Topinojan lajitteluasemalla käynnistettiin viime kesänä Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopiste, jossa vastaanotetaan maksutta käyttökelpoisia tavaroita.

– Pitkäsaarenkatu 7 -osoitteessa sijaitsevalle Topinojalle saapuessa Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanoton oranssi kontti erottuu heti silmään. Tarkoituksena on tehdä kierrättämisestä mahdollisimman helppoa ja vaivatonta, Ohituskaista uudelleenkäyttöön -hankekoordinaattori Paula Salonen kertoo.

Vastaanottopisteellä uudelleenkäyttöön sopivaksi arvioidut tavarat ohjataan myytäväksi Turun Ekotorin toimipisteisiin.

– Kannattaa poiketa ensin Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteellä, jossa otetaan maksutta vastaan ehjää ja hyväkuntoista tavaraa. Paikalla ovat Turun Ekotorin työntekijät arvioimassa, soveltuuko tavara käyttöön vielä sellaisenaan. Kierrätykseen ja energiantuottoon menevät jätteet asukas toimittaa lajitteluasemalle LSJH:n hinnaston perusteella, Salonen lisää.

Paula Salonen painottaa palvelun helppoutta ja maksuttomuutta.

– Mahdollisuus on hienosti huomioitu asiakkaiden keskuudessa, mutta saisi vastaanottopisteellämme käydä enemmänkin, hän vinkkaa.

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopiste on Topinojalla käytössä ainakin hankeajan eli kevääseen 2025 asti.

– Kyseessä on pilotti, jonka myötä selvitämme potentiaalia tällaiselle matalalla kynnyksellä toimivalle kierrätyspalvelulle. Olisi hienoa, jos toiminta saa jatkoa hankkeen jälkeen, Paula Salonen Turun Ekotorilta sanoo.

Lounais-Suomen jätehuolto-ohjelmaan 2023–2028 on kirjattu tavoitteellisia toimenpiteitä jätteen määrän vähentämiseksi sekä käytettyjen tavaroiden ja materiaalien uudelleenkäytön edistämiseksi. Ohituskaista uudelleenkäyttöön tukee ohjelman tavoitteita.

LSJH kehittää Topinpuiston kiertotalouskeskuksen ja sen ympärille muodostuneen kiertotalousverkoston toimintaa kiertotalouden alueellisena veturina. Kiertotalouden liiketoiminnalle luodaan edellytyksiä yhteistyökumppanien kanssa.

Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteellä tavaran soveltuvuuden uudelleenkäyttöön arvioi Turun Ekotorin henkilökunta. Kuva: Turun Ekotori / Lounais-Suomen Jätehuolto.
Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteellä tavaran soveltuvuuden uudelleenkäyttöön arvioi Turun Ekotorin henkilökunta. Kuva: Turun Ekotori / Lounais-Suomen Jätehuolto.

Ohituskaista uudelleenkäyttöön on Topinojalla auki arkipäivisin kello 13–18 vuoden ympäri.

– Kesällä vastaanottopistettä pidetään auki myös tiettyinä lauantaipäivinä Topinojan lajitteluaseman aukioloaikojen mukaisesti, Salonen toteaa.

Topinojan vastaanoton kautta vastaanotettavat uudelleenkäyttökelpoiset tavarat ovat aika pitkälti samoja kuin Ekotorin toimipisteissäkin. Ero on vain siinä, että Ekotorin toimipisteillä Rautakadulla ja Rieskalähteentiellä otetaan vastaan kaikenkuntoisia elektroniikkalaitteita ja polkupyöriä, mutta Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopisteellä niiden tulee olla toimivia ja hyväkuntoisia. Tarkemmat ohjeet kierrätykseen Ohituskaista uudelleenkäyttöön vastaanottopisteellä löytyy Turun Ekotorin verkkosivuilta.

LSJH on ympäristöneuvojineen mukana messuosastolla C-hallissa Turun Messukeskuksessa 9.–11.2. järjestettävillä Rakennusmessuilla, joiden yhtenä teemana on kiertotalous.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Topinojan Ohituskaista uudelleenkäyttöön -vastaanottopiste palvelee maanantaista perjantaihin kello 13–18.
• Turun Ekotori on laajentanut Rautakadun ja Rieskalähteentien toimipisteiden aukioloaikoja. Aivan uutena tammikuussa on alkanut sunnuntain aukiolo: ma–pe kello 9–19, la–su kello 11–16.
• Ekotorin Rieskalähteentien toimipisteen tavaravastaanotto on siirtynyt rakennuksen perälle sähkölaite- ja vaarallisen jätteen vastaanoton yhteyteen.