Suomen tasavallan presidentti ratkeaa sunnuntaina

Suomen tasavallan seuraava presidentti on joko Alexander Stubb tai Pekka Haavisto.

VAALIT

Tänään sunnuntaina ratkeaa, kuka on Sauli Niinistön seuraaja tasavallan presidenttinä. Ensimmäiseltä kierrokselta toiseen vaaliin selvisivät lopulta varsin selvästi Alexander Stubb (kok.) ja valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto (vihr.).

Stubb sai ensimmäisellä kierroksella 27,2 prosentin kannatuksen ja Haavisto 25,8 prosentin kannatuksen. Äänestysaktiivisuus oli varsin hyvä, sillä lähes 75 prosenttia suomalaisista kävi äänestämässä.

Kärkikaksikko erottui selvästi muista ehdokkaista, sillä kolmanneksi sijoittunut Jussi Halla-aho (ps.) sai 19 prosentin kannatuksen ja neljänneksi eniten ääniä saanut valitsijayhdistyksen ehdokkaana ollut Olli Rehn (kesk.) 15,3 prosentin kannatuksen.

Toisen kierroksen varsinainen vaalipäivä on siis tänään sunnuntaina. Ennakkoon äänesti ennätyksellinen määrä äänioikeutettuja, sillä ennen varsinaista vaalipäivää jo 45,7 prosenttia suomalaisista on antanut äänensä.

Varsinaisena vaalipäivänä voit äänestää ainoastaan sinulle asuinpaikkasi perusteella merkityssä äänestyspaikassa.

Äänestykseen tulee ottaa mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi ajokortti tai passi. Äänioikeusilmoitusta, jos sellainen on kotiin postissa tullut, ei enää tarvita äänestyksessä mukana – toki sen voi mukaansa ottaa.

Avustajaa tarvitseva voi ottaa sellaisen mukaansa. Äänestyspaikalla on myös erityinen vaaliavustaja, jos hänen apuaan äänestyksessä tarvitaan.

Ja tietenkin pitää muistaa, että äänestyslipukkeeseen kirjoitetaan vain ja ainoastaan oman ehdokkaan numero. Toisella kierroksella ehdokkaiden numerot ovat samat kuin ensimmäiselläkin, eli Alexander Stubbin numero on 8 ja Pekka Haaviston numero on 10.