Sisustusakatemian opiskelijoita tavattavissa Turun Rakennusmessujen sisustusklinikalla

Sisustusakatemian koulutusjohtaja Heidi Lindholm oli entisten opiskelijoidensa Jonna Kiviluodon ja Nina Turklinin kanssa Miia Rosalan haastateltavana viimevuotisilla Turun Rakennusmessuilla.
Sisustusakatemian koulutusjohtaja Heidi Lindholm oli entisten opiskelijoidensa Jonna Kiviluodon ja Nina Turklinin kanssa Miia Rosalan haastateltavana vuoden 2023 Turun Rakennusmessuilla. Kuva: Turun Seutusanomien arkisto.

SISUSTUS.

Viidessä eri kaupungissa koulutusta järjestävä Sisustusakatemia tarjoaa laajat opintomahdollisuudet Helsingistä Ouluun, Turun ollessa yksi koulutuskaupungeista.

Poikkeusvuodet toivat tullessaan mahdollisuuden myös opiskella verkossa, mikä on tuonut Sisustusakatemiaan opiskelijoita ympäri maailman Dubaista Chileen. Opiskelu toteutetaan suomeksi, joten kielen osaaminen on edellytyksenä koulutuksen suorittamiseksi.

Sisustusakatemian koulutusjohtajana toimii sisustus- sekä valaistussuunnittelija Heidi Lindholm.

– Sisustusakatemian alkuvaiheessa opiskelijoista yksi kolmannes oli mukana harrastepohjalta vastapainoksi työlle, toinen kolmannes mietti alanvaihtoa ja loput olivat selkeästi suuntautumassa alalle. Nykyisin on kasvanut alalle suuntautuvien osuus opiskelijoita. Meiltä valmistuneita on paljon tänä päivänä alalla töissä, Lindholm kertoo.

Turkulainen Nina Turklin opiskeli sisustussuunnittelijaksi töiden ohella sillä kärjellä, että hän halusi saada nykyiseen työhönsä lisäosaamista.

– Toki se oli aika rankkaa välillä, kun on muutenkin liikkuva työ, konttori on Helsingissä ja koti Turussa, mutta innostuksesta kumpuava sitoutuminen auttoi huomattavasti. Se on lähtökohta, jolla pääsee parhaaseen lopputulokseen, myymäläremonttien projektipäällikkönä työskentelevä Turklin sanoo.

Sisustussuunnittelijaksi Sisustusakatemiasta niin ikään valmistunut Jonna Kiviluoto on harrastanut sisustamista omaksi ilokseen.

– Ajattelin raapaista vähän syvemmältä ja tutustua, mitä sisustussuunnittelu oikeasti pitää sisällään. Enkä päivääkään ole katunut, opiskelu on ollut todella inspiroivaa ja kaikki luennoitsijat ja opettajat ovat olleet mahtavia, Kiviluoto toteaa.

Alan yritykset ovat tiiviisti mukana opiskelupolulla tuomassa käytännön esimerkkiä työstä, johon opiskelijat ovat suuntautumassa.

– Vaikka me olimme korona-ajan opiskelijoita ja yrityskäynnit sijoittuivat opintojen loppupuolelle, se ei haitannut ollenkaan. Koulutuksen sisältö ja kontaktien luominen ovat kuitenkin kaikkein tärkeimpiä asioita, huomauttavat Turklin ja Kiviluoto.

– Yleensä yritysvierailut järjestetään heti kyseisen aiheen käsittelyn jälkeen. Kaikkia materiaaleja on mahdoton tuoda koululuokkaan, niin on hyvä mennä yritykseen käymään ja päästä hypistelemään materiaaleja, mikä kuuluu tärkeimpiin asioihin sisustussuunnittelijan työssä, koulutusjohtaja Heidi Lindholm sanoo.

Vuonna 2010 perustetusta Sisustusakatemiasta visuaalisia osaajia valmistuu noin 200 vuodessa. Opinnot kestävät reilun vuoden verran ja ne toteutetaan osittain monimuoto-opetuksena.

Turun Rakennusmessujen vieraat pääsevät Olohuone-lavan läheisyydessä 10. helmikuuta kello 13 avautuvan Sisutusakatemian sisustusklinikan päätteeksi kuulemaan sisustussuunnitteluopinnoista lavalle hyppäävien opiskelijoiden kertomana.

Messukävijöiden sisustusklinikkavuorot täytetään saapumisjärjestyksessä ja konsultaatioaika on rajallinen. Mukaan kannattaa ottaa vinkkien ja inspiraation saamiseksi siis valokuvia tai mahdollinen pohjakuva kohteesta.

Katariina Mäkinen-Önsoy