Sibelius-museon kevään näyttelynä Muutakin kuin ukkoja

Sibelius-museo.
Sibelius-museo.

MUSEOT. 

Sibelius-museon kevään Muutakin kuin ukkoja -näyttelyssä on esillä Åbo Akademin säätiön taidetta ja lahjoittajia.

Edellisen kerran säätiön lahjoitustaidekokoelmaa on esitelty yli 30 vuotta sitten Turun taidemuseossa.

Santeri Salokivi – Paris (1919) öljymaali kankaalle.

– Åbo Akademin säätiön toiminta perustuu sen saamiin lahjoituksiin, joista varsin moni on sisältänyt taidetta. Näyttelyn nimi, Muutakin kuin ukkoja, perustuu siihen, että suuri osa säätiön taidekokoelmasta tosiaan on muotokuvia vaikutusvaltaisista vanhemmista miehistä, jotka tavalla tai toisella ovat tukeneet Åbo Akademin tai säätiön toimintaa. Tässä näyttelyssä tuomme esille näitä ukkoja, mutta myös paljon muuta, lupaa Åbo Akademin säätiön taidekokoelman intendentti Ulrika Grägg.

Säätiön taidekokoelma sisältää yhteensä yli 2 000 teosta. Niistä noin 80 on esillä näyttelyssä. Mukana on teoksia muun muassa Albert Edelfeltiltä, Victor Westerholmilta, Per Steniukselta ja Jalmari Ruokokoskelta.

Lahjoittajista voidaan mainita erityisesti J.W. Brummer, H.W. Donner, Karin Spoof, Ebba Aschan ja Bo Hjelt. Näyttelyn maalaukset, veistokset ja taide-esineet kertovat niin itse taidekokoelman sisällöstä kuin sen lahjoittajien mausta ja mielenkiinnon kohteista. Temaattinen ripustus seurailee muun muassa maisemia, muotokuvia ja asetelmia.

Muutakin kuin ukkoja -näyttely on esillä Sibelius-museossa 3.2.–2.6.2024.

Turun Seutusanomat