Sauvon kierrätysyhdistyksen toimintakeskus sijoittuu Pihlajantaloon

Sauvon kierrätysyhdistys ry
Sauvon kierrätysyhdistys ry:n Maija Itälä, Perttu Laaksonen ja Kirsi Alste. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Sauvon kierrätysyhdistys perustaa Sauvoon toimintakeskuksen, joka edistää kiertotaloutta ja kestävää elämäntapaa. 

SAUVO.

Sauvon kierrätysyhdistys valmistelee toimintakeskuksen avaamista Sauvon torin laidalle. Rakennus tunnetaan paikallisten keskuudessa Pihlajantalona. Sauvon kierrätysyhdistyksen puheenjohtaja Perttu Laaksonen kertoo toiminnan alkumetreistä:

– Perustimme yhdistyksen viime heinäkuussa edistämään tavaran tehokasta käyttöä, ettei heitettäisi hyvää tavaraa pois, sekä säästeliäisyyttä, ekologisuutta, uusiokäyttöä ja jätteen kierrätystä.

– Erityisesti pienellä paikkakunnalla on tärkeää, että meillä on mahdollisuus ostaa käytettynä sellaisia tavaroita, joita ei täältä saa uutena, Laaksonen jatkaa.

Kierrätysyhdistys on jo järjestänyt muun muassa lehti- ja risukeräyksiä. Toimintaansa yhdistys esitteli myös Sauvon Seuralassa 27.1. järjestetyn kirppistapahtuman yhteydessä.

– Suunnittelemamme joulukuusikeräys toteutuu ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Emme ole jäteyhdistys, mutta teemme tiivistä yhteistyötä Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa, toteaa Laaksonen.

Sauvon kierrätysyhdistyksen toimintakeskus
Sauvon kierrätysyhdistyksen toimintakeskus tulee Pihlajantaloon. Kuva: Heini Mikkola.

Sauvon kirkonkylässä avautuvan Sauvon toimintakeskuksen pilottihanke (2024–2025) sai yleishyödyllisen kehittämistoiminnan avustuksen Leader Varsin Hyvän kautta EU:n maaseuturahaston ohjelmakaudella 2023–2027. Sauvon toimintakeskus odottaa vielä viranomaisen sinettiä.

– Hanke tarvitsee Ruokaviraston leiman paperiin, jotta Sauvon toimintakeskus voi aloittaa toimintansa Sauvon keskustassa, Perttu Laaksonen sanoo Sauvon kierrätysyhdistys ry:stä.

Keskeinen osa osoitteeseen Viljontie 4 tulevaa toimintakeskusta on kierrätyskeskus, jossa tuunataan vanhaa ja myydään kierrätettyä tavaraa eteenpäin.

– Tiloihin tulee pop up -liike, jota kuka tahansa voi vuokrata määräajaksi, esimerkiksi päiväksi tai viikoksi, kahvila sekä yleiset wc-tilat. Järjestämme workshopeja käytännönläheisillä teemoilla, joita ovat esimerkiksi järkevä ruokatalous ja sähkönkäyttö sekä vanhan elektroniikan kierrätys. Toimintakeskuksen tarkoituksena on laajentaa Sauvossa tarjolla olevia palveluja, kertoo Laaksonen.

– Toimintakeskuksen pilotointi ja käynnistäminen -hanke on puolitoistavuotinen, mutta toimintakeskukselle on jo paikka katsottuna, eli toiminnan on tarkoitus olla jatkuvaa. Meitä on innostunut osaavista ja erilaisista ihmisistä koostuva yhdistysporukka, jonka lisäksi palkkaamme osa-aikaisen työntekijän. Pääasiassa teemme talkoilla ja hyvän asian parissa Sauvossa mielellään talkoillaankin, Laaksonen lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy