Enkeli-teemainen näyttely Raision museolla

Raision museo Harkon uudessa näyttelyssä nähdään enkeleitä. Kuva: Raision museo Harkko.
Raision museo Harkon uudessa näyttelyssä nähdään enkeleitä. Kuva: Raision museo Harkko.

RAISIO.

Eero Rantasen säätiön kokoelmista kuratoidun Enkeleitä – onko heitä -näyttelyn teoksiin voi tutustua 28. huhtikuuta asti Raision museo Harkossa.

Länsimainen kuvataide on muokannut suomalaisten käsitystä enkeleistä vahvasti. Enkeli on yleensä joulun kuvastoa, suomalaisille tutuin on Suojelusenkeli-taulu.

Kuten muutkin kulttuuriset symbolit, enkeli on kokenut useita muodonmuutoksia. Taide, ja etenkin kuvataide, on kertonut meille miltä enkelit voivat näyttää. Usein enkeli on kuvattu ihmishahmoiseksi, monesti siivekkääksi.

Enkelit ovat olleet hyviä ja pahoja, suloisia ja kauhistuttavia, tuhoaviakin. Enkeli on suomalaisessa taiteessa usein inhimillinen: erehtyväinen, reissussa rähjääntynyt, humoristinen tai surumielinen. Nykytaiteessa enkeli voi esiintyä vaikka muotona tai valona.

Enkelit ovat muuttaneet muotoaan kulttuurista ja ajasta toiseen, mutta säilyneet elinvoimaisina. Raision museo Harkossa on taiteen äärellä musiikin keskellä hyvä rauhoittua pohtimaan omaa taidesuhdetta ja suhdetta enkeleihin. Samalla voi intoutua taiteilemaan avoimessa työpajassa monotypiaa.

Raision museo Harkon näyttelytilat sijaitsevat Raision Kirjastotalossa. Enkeliteemaiseen näyttelyyn pääsee tutustumaan 2.2.–28.4.2024.

Turun Seutusanomat