TFO:n kevätkausi alkaa näyttävästi suurella sinfonialla

TURKU.

Turun filharmonisen orkesterin kevätkausi alkaa torstaina 11.1. klo 19 ja perjantaina 12.1. kello 18 Konserttitalossa. Syksyllä päävierailijakautensa vaikuttavasti Brahmsin Ein deutsches Requiemilla avannut Christian Kluxen johtaa orkesteria.

Konsertissa tunteet soivat täysillä, ja ohjelmassa on tanskalaisen Rued Langgaardin suuri ja romanttinen sinfonia Jyrkännepastoraaleja sekä Richard Straussin herkkä ja tunteikas laulusarja Vier letzte Lieder sopraano Christina Nilssonin tulkintana. Molempia konsertti-iltoja edeltää konserttivieraille avoin Varaslähtö, jossa tutustutaan tarkemmin illan taiteilijoihin ja ohjelmaan.

Sopraano Christina Nilsson on tuttu nimi Euroopan oopperalavoilla. Hän on vuoden 2017 Renata Tebaldi -laulukilpailun voittaja ja saanut palkintoja useissa muissa kilpailuissa. Richard Straussin mestariteos, laulusarja Vier letzte Lieder eli Neljä viimeistä laulua on kuin musiikillinen matka kohti auringonlaskua.

Strauss loi teoksen elämänsä viimeisinä vuosina ja laulusarja etenee ensimmäisen laulun keväisestä raikkaudesta kahden seuraavan laulun tummempien tuntojen kautta päätöslaulun hehkuvaan auringonlaskuun. Nilsson on esittänyt laulusarjan menestyksekkäästi aiemmin muun muassa Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin kanssa.

Rued Langgaardin tuotannon ytimen muodostavat 16 sinfoniaa. Kluxen esittelee turkulaisyleisölle sinfonioista ensimmäisen, lisänimeltään Klippepastoraler eli Jyrkännepastoraaleja.

Tunnin kestollaan ja suurella orkesterikokoonpanollaan teos avaa kevätkauden juhlavasti. Ilmaisultaan romanttinen sinfonia pauhaa täysillä, periaatteella ”enemmän on enemmän”. Langgaardin sinfoniassa on viisi kuvailevaa osaa, joiden nimet ilmentävät meren rannalta vuoren huipulle nousua.

Christian Kluxen on yksi Skandinavian kiinnostavimmista kapellimestareista. Hän aloitti syksyllä 2023 seitsemännen kautensa Kanadan Victoria Symphonyn taiteellisena johtajana ja ensimmäisen kautensa Turun filharmonisen orkesterin päävierailijana.

Kluxen tunnetaan vilpittömästä ja läpinäkyvästä johtajuudestaan, innovatiivisesta ohjelmasuunnittelustaan sekä rohkeista, mielikuvituksellisista ja energisistä tulkinnoistaan. Hän on työskennellyt merkittävien orkestereiden kanssa kaikkialla maailmassa.

Kluxen johtaa kevään aikana orkesteria toisen kerran huhtikuussa, torstaina 18.4. kello 19 Konserttitalossa. Kahdeksan vuodenaikaa -nimisessä konsertissa solistina on thereminin supertähti Carolina Eyck ja ohjelmassa Kalevi Ahon Kahdeksan vuodenaikaa, konsertto thereminille ja kamariorkesterille. Olivier Messiaenin Les Offrandes oubliées ja Béla Bartókin Konsertto orkesterille täydentävät illan.

Turun Seutusanomat