STT:n lukiovertailun kärkilukiot Nousiaisissa ja Paraisilla

Nousiaisten lukion rehtori Anett Blom. Arkistokuva.

KOULUTUS

STT:n arvostetun lukiovertailun tulokset olivat jälleen erittäin hyviä varsinaissuomalaisten lukioiden kannalta. Isojen, yli 50:n ylioppilaskirjoitusten osallistujan sarjassa kärjessä oli Nousiaisten lukio ja pienempien lukioiden sarjassa Paraisten lukio.

STT:n vertailussa verrattiin lukiopaikkansa syksyllä 2020 vastaanottaneiden sisääntulokeskiarvoja sekä keväällä ja syksyllä 2023 ylioppilastutkintonsa suorittaneiden yo-kokeiden tuloksia.

Tarkastelussa oli mukana 346 lukiota.

Vertailun laskentatapaa on muutettu keväällä 2022, koska ylioppilaskirjoitusten rakenne muuttui. Vertailuun laskettiin nyt kullekin kokelaalle keskiarvot äidinkielestä, parhaasta pitkästä aineesta ja kahdesta muusta parhaasta koetuloksesta sekä laskettiin näistä koulukohtainen keskiarvo. Tarkastelussa on neljä koetta, koska osa tutkintonsa suorittavista tekee sen vanhalla neljän pakollisen kokeen rakenteella.

Vertailun tulokset näyttävät, kuinka opiskelijoiden opintotulokset ovat muuttuneet lukion aikana. Pelkkiä ylioppilaskokeita vertailemalla kärki koostuisi lähinnä lukioista, joihin pääsee vain jo valmiiksi koulussa hyvin menestyneitä opiskelijoita korkeilla keskiarvoilla.

STT on tehnyt lukiovertailunsa syksystä 2012 lähtien. Lukiot on jaettu pienten ja suurten sarjoihin syksystä 2018.

 

Suurten lukioiden sarjassa, yo-kirjoittajia 51 tai enemmän, ykkössijan vei siis Nousiaisten lukio. Toiseksi tuli turkulainen Katedralskolan i Åbo ja kolmanneksi Vasa övningsskola.

Puolalanmäen lukio Turussa oli seitsemäs, Liedon lukio neljästoista ja Paimion lukio 20:s.

Pienten lukioiden sarjassa, 1-50 yo-kirjoittajaa, voiton vei siis Paraisten lukio, toinen oli Lovisa gymnasium ja kolmas Punkalaitumen lukio.

Paraisten ruotsinkielinen Pargas svenska gymnasium oli kahdeksas, Laitilan lukio 12:s ja Mynämäen lukio 20:s.