Pelillinen oppimisympäristö tuo urkumusiikkitietoutta kouluihin

Tiina Ilonen on testannut urkumusiikki.fi-sivustoa jo esimerkiksi Kaarinan Piikkiössä sijaitsevan Rungon koulun oppilaiden kanssa. Oppimisympäristössä lapset ovat rakentaneet omia urkuja. Kuva: Tiina Ilonen.
Tiina Ilonen on testannut urkumusiikki.fi-sivustoa jo esimerkiksi Kaarinan Piikkiössä sijaitsevan Rungon koulun oppilaiden kanssa. Oppimisympäristössä lapset ovat rakentaneet omia urkuja. Kuva: Tiina Ilonen.

Uudenlainen ilmainen Urkumusiikki.fi avaa urkujen maailmaa musiikinopetuksessa. Alkuvaiheessa se toimii Suomessa, mutta varaus kansainväliselle sivustollekin on olemassa.

MUSIIKKI.

Vuoden alussa julkaistu Urkumusiikki.fi on innostava pelillinen oppimisympäristö, joka kutsuu erityisesti lapset tutustumaan urkujen maailmaan hauskalla ja pedagogisesti merkityksellisellä tavalla.

Turun seudulla musiikkikoulua pitävä Tiina Ilonen työskentelee myös kanttorina Piikkiössä. Kierrellessään kouluissa esittelemässä urkuja ja urkumusiikkia vuosien ajan hän huomasi, että urut herättävät lapsissa ja nuorissa kiinnostusta. Kuva: Erno Väyrynen.
Turun seudulla musiikkikoulua pitävä Tiina Ilonen työskentelee myös kanttorina Piikkiössä. Kierrellessään kouluissa esittelemässä urkuja ja urkumusiikkia vuosien ajan hän huomasi, että urut herättävät lapsissa ja nuorissa kiinnostusta. Kuva: Erno Väyrynen.

Sivuston toteutti kaarinalainen urkuri ja musiikkipedagogi Tiina Ilonen Suomen Kulttuurirahaston hanketuella. Ilonen toimii kanttorin virassa Piikkiön seurakunnassa.

– Päätin toteuttaa urkumusiikki.fi-sivuston, jotta urut ja urkumusiikki voisivat olla osa musiikinopetusta kaikkialla – ainakin nyt alkuvaiheessa Suomessa. Jotta sivusto tulisi oikeasti käyttöön, oppimisen on oltava hauskaa ja sivuston käyttö helppoa. Meillä on varaus myös kansainväliselle sivustolle, mutta etenemme askelen kerrallaan ja keräämme kokemuksia kotimaasta, Ilonen kertoo.

Maksuton oppimisympäristö syntyi puhtaasti rakkaudesta urkuihin ja urkumusiikkiin.

– Hankkeen toteutuksessa ovat olleet minun lisäkseni piirtäjä, animoija, ohjelmoija, graafikko, videotuottaja, musiikkikouluni opettajia ja perheeni. Vapaa-ajan ongelmia ei siis ole ollut viimeisten parin vuoden aikana! jatkaa Ilonen.

Vastaavanlaista kouluopetuksen tueksi toteutettua urkuihin ja urkumusiikkiin liittyvää oppimisympäristöä ei ole tiettävästi aiemmin toteutettu koko maailmassa.

Urkumusiikki.fi on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, joten se palvelee laajasti eri kieliryhmiä.

Urkumusiikki.fi on suunniteltu alakoulujen musiikinopetukseen. Erityisen hyvin se sopii 1–4-luokkalaisille. Sivusto tukee peruskoulun opetussuunnitelman tavoitteita edistäen oppimisen iloa, luovuutta ja oivaltamista. Pelillisyys on todettu tehokkaaksi oppimistavaksi. Urkumusiikki.fi tarjoaa opettajille monipuolisen työkalun musiikin opetukseen.

Opettajat voivat hyödyntää sivustoa ilman urkuihin liittyvää erityisosaamista, mikä tekee urkujen esittelystä helppoa. Se soveltuu mainiosti myös itseopiskeluun.

Oppimisympäristö sai alkunsa tarpeesta tuoda urut ja urkumusiikki tutuiksi erityisesti lapsille, joilla ei välttämättä ole mahdollisuutta päästä kirkkoihin tai konserttisaleihin tutustumaan urkuihin.

Verkkosivusto tarjoaa oppimisympäristön, joka on saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta. Tämä tekee urkutietoudesta saavutettavan kaikille kiinnostuneille. Oppimisympäristön tavoitteena on parantaa urkujen ja urkumusiikin tunnettuutta.

– Olen käynyt muutamissa alueemme alakouluissa pitämässä musiikkitunnin testausmielessä oppimisympäristön avulla. Oppilaat ovat olleet innostuneita etenkin omien urkujen rakentamisesta. Innostunut vastaanotto on antanut minulle lisämotivaatiota oppimisympäristön loppuun asti tekemisessä isosta työmäärästä huolimatta, Tiina Ilonen sanoo.

Urkumusiikki.fi-sivusto on ilmainen, mainokseton ja helppokäyttöinen. Animoidut opetusvideot esittelevät urut, pillit ja äänikerrat. Tietovisat kannustavat animoitujen opetusvideoiden huolelliseen läpikäyntiin. Käyttäjä voi rakentaa omat urut pelillisessä osiossa. Pärjäämällä tietovisoissa voi saada hauskoja lisäosia, kuten tulta syökseviä urkupillejä palkinnoksi.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Maksuton Urkumusiikki.fi-oppimisympäristö on suunniteltu osaksi alakoulujen musiikinopetusta. Kuva: Tiina Ilonen.
Maksuton Urkumusiikki.fi-oppimisympäristö on suunniteltu osaksi alakoulujen musiikinopetusta. Kuva: Tiina Ilonen.

 

Tiesitkö?

• Tiina Ilonen on valmistunut Turun konservatoriosta kirkkomuusikoksi, Turun Taideakatemiasta musiikkipedagogiksi ja Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi. Vuonna 2012 hän perusti Musiikkikoulu Ilosen.