Nuorten videopelaajien harrastustutkimus

Kansainvälisellä tutkimuksella pyritään tuottamaan tietoa, joka auttaa huoltajia vahvistamaan lasten ja perheiden positiivisia pelitottumuksia.
Kansainvälisellä tutkimuksella pyritään tuottamaan tietoa, joka auttaa huoltajia vahvistamaan lasten ja perheiden positiivisia pelitottumuksia.

Lasten huoltajilta toivotaan vastauksia verkkokyselyyn 15.1. mennessä.

TUTKIMUS.

Turun yliopisto osallistuu yhdessä Oulun ja Helsingin yliopistojen kanssa lasten videopelaamista käsittelevään kansainväliseen tutkimukseen.

Kansainvälisellä tutkimuksella kartoitetaan lasten ja nuorten videopelien pelaamista ja erityisesti pelin sisällä tapahtuvaa rahankäyttöä. Nykyään pelattavat pelit ovat hyvin erilaisia kuin aiempina aikoina. Pelien sisällä on esimerkiksi mahdollista suorittaa ostoksia, eli käyttää rahaa ilman että vanhemmat ovat siitä tietoisia. Huoli lasten rahankäytöstä pelien yhteydessä onkin kasvanut, sillä ongelmallinen käytös voi vaikuttaa kielteisesti koko perheeseen, sen hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin.

Vanhemmat voivat vaikuttaa lapsen videopelien pelaamisen tapoihin. Lasten pelikäyttäytymiseen vaikuttavat myös aikuisten mediatottumukset.

Kyselyllä pyritään tuottamaan tietoa, joka auttaa huoltajia vahvistamaan lasten ja perheiden positiivisia pelitottumuksia. Tutkimuksen avulla pyritään edistämään myös lasten ja nuorten hyvinvointia, jossa digitaalisella medialla on suuri osuus.

Tutkimukseen voi osallistua vastaamalla verkossa kyselyyn, jonka täyttäminen vie aikaa noin 15–20 minuuttia. Vastaukset tallennetaan salattuna korkean tietosuojan palvelimelle, eikä yksittäistä vastaajaa voida tunnistaa vastausten perusteella.

Tutkimusprojektiin osallistuu yhteensä 15 maata. Sitä toteuttamassa ovat suomalaisyliopistojen lisäksi Waterloon yliopisto (Kanada), Gibraltarin yliopisto sekä EKRE Eötvös Loránd University (Unkari).

Tutkimukseen pääsee osallistumaan 15. tammikuuta mennessä Turun yliopiston verkkosivujen kautta.

Turun Seutusanomat