ESKO – Eteläisten kuntien rekrymessut edistävät seudullista yhteistyötä

Sesonki Startti -rekrytapahtuma vuorossa Paraisilla

Varsinais-Suomen TE-toimiston tapahtumatuottaja Eija Erlamo toimi juontajana Kaarina-talolla järjestetyillä ESKO – Eteläisten kuntien rekrymessuilla.
Varsinais-Suomen TE-toimiston tapahtumatuottaja Eija Erlamo toimi juontajana Kaarina-talolla järjestetyillä ESKO – Eteläisten kuntien rekrymessuilla.

Kaarina-talolla järjestetyillä rekrymessuilla puhuttivat TE-palvelujen uudistus sekä työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma ja siihen liittyvä työvoimapula.

TYÖLLISYYS.

ESKO – Eteläisten kuntien rekrymessut pidettiin 15. tammikuuta Kaarina-talolla. Tapahtuman järjestämisestä vastasivat Varsinais-Suomen TE-palvelujen lisäksi Kaarinan, Paimion ja Paraisten kaupungit sekä Kemiönsaaren ja Sauvon kunnat.

– On aikoja, jolloin on ollut vaikea saada töitä, ja aikoja, jolloin on ollut vaikea löytää osaavaa työvoimaa. Tämänhetkinen tilanne on sekä–että. Sen takia tällaiset rekrymessut ovat erittäin hyvä asia, Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta toteaa.

– Kunnat ovat tekemässä kaikkien aikojen työllisyyspalvelu-uudistusta. Kuntien rooli on ollut tärkeä tähänkin asti, mutta jatkossa niiden rooli tulee olemaan vielä suurempi. Työllisyys- ja elinkeinopalvelut tuodaan yhteen lähipalvelupisteelle, jonka myötä pystymme tarjoamaan tämänkaltaisia tilaisuuksia entistä useammin, Virta jatkaa.

Seudullinen yhteistyö nähdään hedelmällisenä.

Siksi yhteinen alueelliset työnantajat ja -tekijät yhdistävä rekrytointitapahtuma kasvatti suosiotaan sekä työnantajien ja koulutuksen järjestäjien että työ- ja opiskeluvinkkejä hakeneiden kävijöiden keskuudessa.

Tapahtumassa puhutti TE-palveluiden järjestämisvastuu, joka siirtyy kunnille ja työllisyysalueille 1.1.2025.

– Olemme samassa veneessä, kun TE-palvelut muuttavat muotoaan ensi vuoden vaihteessa. Myös Paimio kuuluu niihin kaupunkeihin, jotka järjestävät lähipalvelut itse. Tulemme varmasti ottamaan toisiltamme oppia ja mallia sekä käymään yhteisiä keskusteluja, Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki sanoo.

Suurin osa rekrymessujen kävijöistä on yleensä nuoria kesätyönhakijoita, mutta myös muuta sesonkityötä ja vakituista työtä hakevia ja tarjoavia oli paikan päällä monipuolisesti.

Alueemme kuntien yhteiseksi haasteeksi on muodostunut tilanne, jossa kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Kohtaanto-ongelman yhtenä ratkaisuna toimivat mainiosti juuri tällaiset messutapahtumat.

Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki, Business Turun Janne Mustonen, Työelämän infopisteen Olli Laakio, Sauvon kunnan elinvoimakoordinaattori Sari Lintula, Citywork Avustajapalveluiden Laura Kivinen, Åbo Båtvarv Ruissalon Telakan ravintolatoimenjohtaja Nina Koiranen ja Vahasilta Oy:n toimitusjohtaja Juha Ruokonen osallistuivat paneelikeskusteluun.

Lähikuntien työvoimapula – totta vai tarua? -teemaisen paneelin vetivät Paimion kaupungin elinkeinojohtaja Jani Penttilä ja TE-palvelujen Eija Erlamo. Tallenne tilaisuudesta on katsottavissa YouTubessa TE-palvelut Varsinais-Suomen kanavalla.

Kaarina-salissa paikalliset yritykset toivat esille avoimia työpaikkoja. Oppilaitosten edustajat olivat kertomassa puolestaan koulutusmahdollisuuksista.

Sesonki Startti -rekrytapahtuma järjestetään Paraisten kaupungintalolla 24.1. kello 14–17.

Tapahtuma on suunnattu kaikille sesonkityönhakijoille ja työnantajille, jotka etsivät sesonkityöntekijöitä kesäkaudelle 2024.

Liedon kaupungin nuorisopalvelut organisoi kesätöiden HakuApu ja CV-paja -tilaisuuksia Liedon kaupunginkirjastolla 30.1. sekä Ilmaristen koululla 12.2. ja 26.2. kello 14–16. Tarvasjoen koulun HakuAvut ovat 13.2. ja 27.2. kello 15–16 sekä Taatilan yläkoulun 14.2. ja 28.2. kello 14.30–16.30.

Katariina Mäkinen-Önsoy