Arkkitehtuuri ja muotoilu valloittavat Turun Taiteen talon

Alvar Aallon syntymäpäivänä 3.2. liputetaan suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi

Taiteen talo, Kuva: Eelis Lynne.
Taiteen talo. Kuva: Eelis Lynne.

ArkMuoto-festivaali tarjoaa arkkitehtuurin ja muotoilun ystäville erilaisia tapahtumia ympäri maan, myös Turussa. Moderni puuarkkitehtuuri -kierroksella tutustutaan muun muassa Erik Bryggmanin suunnittelemaan Laivateollisuuden asuinalueeseen Pansiossa. 

TAPAHTUMAT.

ARK+MUO+TKU Arkkitehtuuri ja muotoilu -tapahtuma 24.1.–4.2. on osa valtakunnallista ArkMuoto-festivaalia. TurkuSAFA ja Uuden muotoilun yhdistys tuovat arkkitehdit ja muotoilijat Taiteen talolle tuolloin mielenkiintoisen näyttelykokonaisuuden ja oheistapahtumien muodossa.

Art(a)part -näyttelyssä on mukana yli kolmekymmentä teosta maalaustaiteesta keramiikkaan ja veistoksiin. OMa³ ry:n Anamneesi 0 aloittaa ja pilotoi teossarjan, jossa tehdään vaihtuva teemaisia puheinstallaatioita osallisuuden, muotoilun-, taiteen, arkkitehtuurin- ja arvokasvatuksen lähtökohdista. Bryggman-instituutti tuo näyttelyyn kokonaisuuden arkkitehti, professori Erik Bryggmanin (1891–1955) elämäntyöstä.

MEKIN OSATAAN -näyttely tuo esiin muotoilukasvatuksen mahdollisuuksia ottaa lapset ja nuoret osallisiksi oman ympäristön suunnitteluun. Näyttelyyn on saatu tukea Varsinais-Suomen Kulttuurirahastolta. MEKIN OSATAAN -muotoilukoulu toimii Taiteen talolla.

Turussa on mahdollista osallistua myös maksuttomaan Bryggman-seminaariin, joka järjestetään Hämeenkadulla sijaitsevalla Kårenilla.

Moderni puuarkkitehtuuri – Bryggman-seminaarin avauksessa 2. helmikuuta jaetaan Turun hyvän rakentamisen palkinto.

Modernistinen puuarkkitehtuuri alkoi laajamittaisesti sodan ja jälleenrakennusajan tyyppitalorakentamisesta. Laivateollisuus Oy:n aikanaan kehittämiä liimapuurakenteita on käytetty myös aikanaan hypermodernien hallien rakentamisessa. Pientaloja ja pieniä julkisia rakennuksia on jatkuvasti rakennettu puusta.

Turkulainen tietokirjailija Markku Varnila on perehtynyt Erik Bryggmanin suunnittelemaan Laivateollisuuden asuinalueeseen Pansiossa. Kuva: Ragip Önsoy / Turun Seutusanomien arkisto.
Turkulainen tietokirjailija Markku Varnila on perehtynyt Erik Bryggmanin suunnittelemaan Laivateollisuuden asuinalueeseen Pansiossa. Kuva: Ragip Önsoy / Turun Seutusanomien arkisto.

Moderni puuarkkitehtuuri -ekskursiolle lähdetään 3.2. keskustan tilausajopysäkiltä, osoitteesta Linnankatu 16–18.

Opastuksella tutustutaan modernistiseen puuarkkitehtuuriin Turussa. Kierrokseen sisältyy Kupittaan ruotsalaistaloalue, rintamamiestaloja, Erik Bryggmanin Laivateollisuuden asuntoalue ja Puutalo Oy:n  Pernon 1950–60-luvun taitteen tyyppitalot. Uudempaa puuarkkitehtuuria edustavat Ekumeeninen taidekappeli (Matti Sanaksenaho 1996–2005) sekä Linnanfältin puukaupunkialue.

Ekskursiomaksu 25 euroa sisältää opastuksen, bussin, sisäänpääsyn Ekumeeniseen taidekappeliin sekä lounaan Bar M. Grenissä. Ilmoittautumisohjeet ja lisätiedot löytyvät Bryggman-säätiön sivuilta.

ArkMuoto-ohjelmassa 1.–4. helmikuuta on 50 tapahtumaa eri puolilla Suomea.

Mukana on esityksiä, seminaareja, opastettuja kierroksia, lanseerauksia, työpajoja ja paljon muuta ohjelmaa eri-ikäisille osallistujille. Luvassa on myös dokumenttielokuvia, kun Helsingissä vuosittain järjestettävä DocPoint-festivaali tuo valkokankaalle neljä kaupunkisuunnitteluun ja asukasyhteisöihin liittyvää tuoretta elokuvaa.

Arkkitehtuurin ja muotoilun päivät tukee sisäministeriön suositusta liputtaa Alvar Aallon syntymäpäivänä 3. helmikuuta suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun kunniaksi.

Turun Taiteen talolla MEKIN OSATAAN pitää avoimia työpajoja 3.2. osana Arkkitehtuurin ja muotoilun päivän ohjelmaa. Ornamo ry vetää lauantaina Luovuus ja työ -paneelikeskustelua. TurkuSAFA järjestää tilassa arkkitehtuuriklinikan, jossa yksityishenkilöillä on mahdollisuus saada maksutta ammattilaisen pientä suunnitteluapua arkkitehtonisiin haasteisiin. Myös Sisustusarkkitehdit SIO ry tarjoaa jäsenistönsä apua yksityishenkilöiden sisustuksellisiin haasteisiin. Maksuttomiin ARK+MUO+TKU -tapahtumiin voi tutustua tarkemmin täällä.

Tapahtumasta vastaavat Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo, Finnish Design Info, Arkkitehtuurimuseo, Designmuseo, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Alvar Aalto -säätiö, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Ornamo, Sisustusarkkitehdit SIO, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL ja Rakennustietosäätiö RTS.

Katariina Mäkinen-Önsoy