Raision Teatterin kantaesitys kysyy, mitä tekisi Lucina Hagman?

Raision Teatterin Jospa naiset käsittäisivät, että heidän aikansa on nyt tullut -näytelmässä rooleissa ovat muun muassa Juli Lunnas, Kauko Juvonen, Mervi Perttunen, Sari Niemi, Jarmo Selin. Kuva: Urpo Helenius.
Raision Teatterin Jospa naiset käsittäisivät, että heidän aikansa on nyt tullut -näytelmässä rooleissa ovat muun muassa Juli Lunnas, Kauko Juvonen, Mervi Perttunen, Sari Niemi, Jarmo Selin. Kuva: Urpo Helenius.

TEATTERI.

Raision Teatterissa saa 4. marraskuuta ensi-iltansa Outi Lindströmin käsikirjoittama ja ohjaama kantaesitys. Jospa naiset käsittäisivät, että heidän aikansa on nyt tullut on kertomus taistelusta tasa-arvoisen yhteiskunnan puolesta.

Näytelmä kertoo tarinan Lucina Hagmanista (1853–1946), joka oli koulu-uudistaja, kirjailija, toimittaja, poliitikko sekä naisasialiikkeen ensimmäisiä ja kantavia voimia. Hagman ajoi yhteiskoulujen perustamista ja naisten koulutusmahdollisuuksien parantamista sekä oli perustamassa muun muassa Naisasialiitto Unionia ja Marttaliittoa.

Raision Teatterin syksyn kantaesityksen pääroolin Lucina Hagmanina tekee Mervi Perttunen. Kuva: Urpo Helenius.
Raision Teatterin syksyn kantaesityksen pääroolin Lucina Hagmanina tekee Mervi Perttunen. Kuva: Urpo Helenius.

Teksti sivuaa Hagmanin elämäntarinaa, mutta ei ole historian oppitunti, vaan menneisyyden tapahtumia on valikoitu ja tosiasioita joiltain osin muokattu.

– Törmäsin pelottomaan Lucinaan sattumalta sukupuolentutkimuksen opintojen yhteydessä. Hän teki minuun heti vaikutuksen monipuolisella urallaan ja työteliäisyydellään. Lisäksi Lucinassa puhutteli hänen armollinen epätäydellisyytensä. Sain lukea miten hän välillä menetti ruhtinaallisesti hermonsa eikä aina jaksanut olla kiltti ja kunnollinen, sanoo näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Outi Lindström.

– Lucina oli myös valmis muuttamaan mielipidettään saadessaan asioista uutta tietoa. Sitä taistelutahtoa ihmisoikeuksien ja vapauden puolesta, jota Lucinalla ja muilla naisasianaisilla riitti, tarvitaan taas nykyään. Yhteiskunnasta on tullut kylmempi ja pimeämpi ja naisten ja vähemmistöjen oikeuksia pyritään taas polkemaan. On aika miettiä mitä Lucina tekisi, Lindström jatkaa.

Raision Teatterin omana tuotantona toteutettavaa Jospa naiset käsittäisivät, että heidän aikansa on nyt tullut – tarina Lucina Hagmanista -näytelmää esitetään marraskuussa ja joulukuussa päänäyttämö Poplarissa.

Esityskausi: 4.11. – 3.12.2023.

Katariina Mäkinen-Önsoy