Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Varhaisessa vaiheessa opitut turvallisuustavat heijastuvat pitkälle elämään.
TURVALLISUUS.
Paloturvallisuusviikon käynnistänyt Päivä Paloasemalla -tapahtuma järjestettiin 25.11. ympäri maan, ja siihen osallistui yhteensä 376 paloasemaa. Tapahtumissa näkyi kaikenikäisiä ja -kokoisia vieraita, joiden kasvot loistivat iloa uusien ja tutumpienkin turvallisuustaitojen äärellä.
Tämänvuotisen Paloturvallisuusviikon 25.11.–1.12. erityisenä teemana on nuorten ensimuuttajien kodin turvallisuus.
Kun nuori muuttaa ensimmäiseen omaan kotiinsa, on paljon järjesteltävää.
Opinnot, työ, vuokranmaksu ja kuviot uudella asuinalueella, ehkä uudet harrastuksetkin, vievät ymmärrettävästi aikaa. Kiireessä ei aina huomaa ajatella turvallisuutta.
– Se mistä tulee tottumus, sitä pidetään normaalina seuraavissakin asunnoissa. Siksi jokaisen nuoren ja ehkä heidän vanhempiensa olisi hyvä kiinnittää huomio asiaan. Nyt on hyvä hetki, sillä muuttokiireistä ja opintojen alkamisen akuuttivaiheesta on aikaa, toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu Suomen Opiskelija-asunnot SOA ry:stä vinkkaa.
Suomen Opiskelija-asunnot SOA ry:n jäsenyhteisöjen asunnoissa asuu 70 000 opiskelijaa. Opiskelija-asuntoyhteisöt jakavat asukkailleen tietoa asumisesta ja turvallisuudesta. SOA jakaa SPEKin huolen siitä, tuleeko nuorten luettua näitä ohjeita.
– Olisi hienoa, jos jo lapsuudenkodista saisi ohjeet siitä, että palovaroitin pitää tarkistaa pari kertaa vuodessa. Uuteen kotiin muuttavalle nuorelle voisi myös antaa tuparilahjaksi sammutuspeitteen, turvallisuusviestinnän asiantuntija Juha Hassila Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä (SPEK) ehdottaa.
– SPEKin kyselytutkimusten mukaan nuoret ovat heikoimmilla paloturvallisuusosaamisessa, kun verrataan muihin ikäluokkiin, sanoo Hassila.
Paloturvallisuusviikolla suunnataan katse koko talon turvallisuuteen.
Kiinteistöliitosta muistutetaan, että tämä on monesta syystä osuva ajankohta luoda katsaus kotitalon paloturvallisuuteen myös oman asunnon ulkopuolella.
Jos rappukäytävään on kertynyt ylimääräistä tavaraa, kuten lastenrattaita tai pulkkia, ne on toimitettava oikealle paikalleen varastoon tai vaihtoehtoisesti sisälle asuntoon.
Paloturvallisuuden kannalta on merkitystä myös sillä, missä ja miten kukin lataa omia sähkölaitteitaan. Sähköpyörien ja muiden kevyiden sähköisten kulkuvälineiden lataaminen ilman valvontaa esimerkiksi taloyhtiön pyöräkellarissa aiheuttaa tulipalon vaaran, ja sen vuoksi akut irrotetaan ja tuodaan ladattavaksi sisälle asuntoon.
Puhelimet on turvallisinta ladata silloin, kun asunnossa ollaan paikalla ja hereillä. Puhelinta ei pidä laittaa latautumaan herkästi syttyvälle alustalle, kuten patjalle tai tyynylle.
Pikkujoulukaudella ja joulun lähestyessä kodeissa sytytellään kynttilöitä sisällä ja ulkona.
Paloturvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää ympäri vuoden, mutta erityisen tärkeää se on kynttilöiden ja lyhtyjen suosikkisesonkina.
Kynttilöitä ei saa sijoittaa syttyvälle alustalle tai lähelle syttyviä materiaaleja, kuten verhoja ja muita kankaita. Kynttilöitä ei myöskään pidä jättää palamaan ilman valvontaa.
– Myös parvekkeella tulee toimia huolellisesti ja mahdollisia kynttilälyhtyjä tulee valvoa, sanoo Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Tapio Haltia.
Suomen suurinta turvallisuusaiheista tapahtumaa, Päivää Paloasemalla, on järjestetty vuodesta 2008. Perinteinen tapahtuma aloitti Paloturvallisuusviikon, jonka sosiaalisen median kanavilla voi tutustua #eiollaliekeis -reality show’hun.
Paloturvallisuusviikon nettisivuilta löytyvän tsekkilistan voi tarkistaa myös täältä.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Mitä tulee tietää paloturvallisuudesta?
• Valvomaton ruuanlaitto on pahin paloriski.
• Liedellä ja sen lähellä ei saa olla mitään syttyvää.
• Yö ei ole akkujen latausaikaa.
• Älä lataa akkulaitteita eteisessä.
• Risa sähkölaite vaarantaa terveytesi.
• Vahdi elävää tulta.
• Palovaroittimet ovat ja toimivat.
• Tunne kaksi tietä turvaan.
• Reitti kämpästä ulos on vapaa.
• Alkusammutusväline on ja sammutustaidot ovat hanskassa.
• Siistimpi kämppä on paloturvallisempi kämppä.