Varissuon Turun Tyttöjen Talolle monikulttuurisuustunnustus

Vuoden monikulttuurinen ja antirasistinen teko -tunnustus jaettiin uusien Suomen kansalaisten juhlassa 26.10. Varissuon Tyttöjen Talolle.

TURKU.

Turun monikulttuurisuusneuvosto on kaupunkilaisten tekemien ehdotusten perusteella valinnut ensimmäisen monikulttuurisen ja antirasistisen teon tunnustuksen saajaksi Varissuon Tyttöjen Talon yksiselitteisin perustein: ruohonjuuritason ennakkoluuloton suvaitsevaisuuden ja integraation edistäminen.

Kaikki saavat olla sellaisia kuin ovat, toiminta suunnitellaan kävijöiden ideoiden ja toiveiden pohjalta, työllä tuetaan kaverisuhteita ja osallistumista vapaa-ajanviettoon kodin ulkopuolella, mutta samalla lähelle omaa kotia luodussa turvallisessa ympäristössä. Tyttöjen talo on luonut  lisää kontakteja ja keskinäistä ymmärrystä maahanmuuttajaväestön ja kantaväestön kesken.

Turussa on kaksi Tyttöjen Taloa: toinen keskustassa ja toinen pienen kaupungin kokoisella 9 000 asukkaan Varissuolla. Varissuon Tyttöjen Talon toimintaympäristö on Suomen monikulttuurisin lähiö. Puolet Varissuon asukkaista puhuu äidinkielenään jotakin muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia, ja näitä kieliä on yhteensä yli 60.

– Monikulttuurisen teon palkinto on hieno tunnustus Tyttöjen Talon 16-vuotiselle työlle monista eri taustoista tulevien tyttöjen ja nuorten naisten parissa. Palkinto merkitsee, että kulttuuri- ja sukupuolisensitiivinen työote nähdään kaupungissamme tärkeänä, toteaa Turun Tyttöjen Talon taustaorganisaation Auralan Nuoret ry:n hallituksen puheenjohtaja Hanna Ruohikko.

Tyttöjen Talon toiminta perustuu luottamukseen, yhteisöllisyyteen ja yhdenvertaisuuteen.

Työntekijät ovat pitkäjänteisellä työllä saavuttaneet paitsi tyttöjen ja nuorten naisten, myös heidän perheidensä luottamuksen. Tyttöjen Talo koetaan turvallisena tilana, jossa jokainen saa olla oma itsensä ja kasvaa haluamaansa suuntaan. Toimintaa kehitetään yhteiskunnalliset tapahtumat ja ilmiöt huomioiden sekä kävijöitä kuunnellen, joten se vastaa niihin tarpeisiin, joita tytöillä ja nuorilla naisilla kulloinkin on.

Tyttöjen Talo on vuodesta 2005 lähtien ollut Loisto setlementti ry:n omistama tavaramerkki. Tavaramerkin avulla toiminnan laatua ja laajenemista pyritään suojaamaan paremmin. Perheen muuttaessa toiselle paikkakunnalle Tyttöjen Talojen muodostama koko maan laajuinen verkosto voi olla turvalliselta ja tutulta tuntuvalla tavalla tytön tukena myös uudella paikkakunnalla.

Varissuon Tyttöjen Talon toiminnassa ovat mukana yhteistyökumppaneina Turun kaupunki, sosiaali- ja terveysministeriö rahoittajana sekä Auralan Setlementin suojissa toimiva Auralan Nuoret.

Monikulttuurinen ja antirasistinen tunnustus jaettiin uusien Suomen kansalaisten juhlassa VPK-talolla 26. lokakuuta. Turun seudun kuntien yhteinen onnittelutilaisuus pidetiin seudullamme vuonna 2023 Suomen kansalaisuuden saaneille uussuomalaiselle. Palkinnon jakoi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Maaskola sekä monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtaja Mohammad Badawieh.

Turun kaupunki on vuodesta 2006 lähtien jakanut palkinnot vuoden uusturkulaiselle ja vuoden monikulttuurisuusteolle. Vuodesta 2023 lähtien tunnustuksella on uusi nimi: Vuoden monikulttuurinen ja antirasistinen teko.

Turun Seutusanomat