Lämmityskausi alkaa – huomio energiatehokkaaseen saunan käyttöön

Energiatehokkuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi heittämällä astetta tarkemmat löylyt. Energiatehokkain saunan lämpötila on 70–80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20–30 prosenttia. Kuva: Astetta alemmas.
Energiatehokkuuteen voi vaikuttaa esimerkiksi heittämällä astetta tarkemmat löylyt. Energiatehokkain saunan lämpötila on 70–80 °C. Saunan lämmittäminen 100 °C:een nostaa sähkönkulutusta 20–30 prosenttia. Kuva: Astetta alemmas.

Energiansäästöviikolla 9.–15.10. muistutettiin ajoituksen tärkeydestä.

ENERGIA. 

Motivan mukaan sauna on teholtaan kodin suurin sähkölaite, jonka käyttötottumuksia kannattaa tarkkailla etenkin energiansäästön näkökulmasta.

– Sauna on ylivoimainen energiankuluttaja verrattuna muihin kotitalouksien sähkölaitteisiin. Sähkölaitteiden oikeat käyttötavat ylipäätään ovat yksinkertaisin keino vaikuttaa energiatehokkuuteen, Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo.

Saunominen on tärkeä osa suomalaista kulttuuria, ja sillä on monia hyviä puolia.

– Energiankulutuksen kannalta saunomisen myönteisiksi puoliksi on todettu lyhyempi suihkuosuus. Saunan jälkeiset suihkut ovat yleensä lyhyempiä ja viileämpiä, jolloin taas on mahdollista säästää vesilaskussa, Suur-Uski toteaa ja jatkaa, että kaikkein tärkeintä olisikin kiinnittää huomiota energiatehokkaampaan saunomiseen ja peseytymiseen.

Tasapainottelu energiatehokkaampien kulutustottumuksien kanssa voi ottaa aikaa.

Päivi Suur-Uskin mukaan mahdollisuuksia on monia, kunhan kiinnittää huomiota saunan käyttötapoihin.

– Kiukaissa ei oleellisia energiatehokkuuseroja ole, vain kivien määrä ehkä hiukan vaikuttaa. Käyttöaikoihin huomion kiinnittäminen on tärkeää, hän kertoo.
– Sähkönkulutusta voi vähentää menemällä saunaan heti, kun se on valmis, sekä sammuttamalla kiukaan saman tien saunomisen päätyttyä. Sauna kannattaa lämmittää kerralla koko seurueelle, hän lisää kannustaen mahdollisuuksien mukaan kimppasaunomisiin.

Saunasta voidaan rakennusvaiheessa tehdä mahdollisimman energiatehokas. Neliöt vaikuttavat siinä määrin, että sauna kannattaa mitoittaa käyttäjien mukaan.

– Mitä pienempi, sen energiatehokkaampi. Viime vuosien saunatrendeihin kuuluneet suuret lasi- ja kiviseinäpinnat sen sijaan lisäävät energiankulutusta ja tekevät saunasta energiatehottoman. Verrattain tehokkaampi energiankulutukseltaan on pieni paneloitu sauna, muistuttaa Suur-Uski.

Perinteisesti lokakuussa vietetyllä valtakunnallisella Energiansäästöviikolla (9.–15.10.) jatkettiin tehokkaasti viime talven Astetta alemmas -kampanjaa.

Tehokkain energiansäästön toimenpide on huonelämpötilan laskeminen. Suosituslämpötila asuinhuoneissa on +18–20 astetta, eikä sitä pidä asumisterveyssyistä alittaa. Motivan mukaan suomalaisissa kodeissa talvikauden huonelämpötilat ylittävät usein parilla asteella terveelliseksi ja energiatehokkaaksi todetut suosituslämpötilat.

Kantar Public toteutti elo–syyskuun vaihteessa Motivan teettämän suomalaisten energia-asenteita ja energiansäästöä selvittäneen tutkimuksen. Internet-paneeliin vastasi hieman yli kaksi tuhatta 18–79-vuotiasta suomalaista.

Kuusi vastaajaa kymmenestä sanoi oppineensa uutta omasta sähkön kulutuksesta ja puolet omaksui Astetta alemmas -kampanjassa kannustetun joustavan sähkönkäytön keinoja.

– Tärkeintä onkin oppia ja tehdä rutiinia omaksumistaan uusista tavoista, Päivi Suur-Uski Motivasta kommentoi.

Joulukuussa 2022 suomalaiset säästivät kymmenen prosenttia edellisen vuoden ajankohtaan verrattuna ja yksittäisten tuntien aikana sähkön käyttö oli jopa 1 300 megawattia alhaisempi.

– Vaikka sähkönkäytön ajallinen siirtäminen tätä ennen oli kotitalouksille lähes vierasta, kulutustapojen muutos näkyi juuri niinä kriittisimpinä päivinä viime joulukuussa, jolloin oli kireä pakkasjakso, Olkiluoto kolmonen ei ollut käytössä ja samanaikaisesti myös Etelä-Ruotsissa oli tuotanto-ongelmia, Suur-Uski sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?
· Lämmityskauden käynnistyminen merkitsee kesäkautta isompaa energiankulutusta kaikenkokoisissa rakennuksissa.
· Energian säästäminen on aina järkevää ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi, mutta erityisen tarpeelliseksi sen tekee asumiskustannusten nousupaineet.
· Tehokkain energiansäästön toimenpide on huonelämpötilan laskeminen.
· Astetta alemmas -kampanjan takana ovat Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra.
· Energiansäästökampanjan tavoitteena on ennaltaehkäistä mahdollisia kriisitilanteita kannustamalla kansalaisia muuttamaan energian ja sähkön kulutustottumuksiaan.
· Viime lämmityskaudella 2022–2023 Astetta alemmas sai mukaan yli 800 kumppania, joiden kanssa yhteisvoimin levitettiin suomalaisille viestiä energiansäästön tärkeydestä.