Sauvon kunnankirjastossa alkoi poistotekstiilin keräys

Kirjastonjohtaja Päivi Inkinen iloitsee Sauvon kirjastoon saadusta LSJH:n poistotekstiilin keräyspisteestä.
Kirjastonjohtaja Päivi Inkinen iloitsee Sauvon kirjastoon saadusta LSJH:n poistotekstiilin keräyspisteestä.

Lounais-Suomen Jätehuolto ja Sauvon kunnankirjasto aloittivat yhteistyön kuluttajapoistotekstiilien keräämiseksi.

SAUVO.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on aloittanut poistotekstiilin keräyksen yhteistyössä Sauvon kunnankirjaston kanssa. Kunnankirjaston aulasta löytyy jatkossa keräyspiste, jonne alueen asukkaat voivat viedä käyttökelvottomat vaatteensa ja kodintekstiilinsä. LSJH etsii jokaiselle keräyspisteeseen tuodulle poistotekstiilille parhaan kiertotalouden mukaisen kierrätysratkaisun.

Asukkaat voivat viedä Sauvon keskustassa sijaitsevan kunnankirjastoon käyttökelvottomia vaatteita ja kodintekstiilejä kirjaston aukioloaikoina. Farkkuhupulla päällystetty keräyslaatikko sijaitsee kirjaston aulassa osoitteessa Vintterintie 6.

– Keräykseen voi tuoda esimerkiksi rikkinäiset housut, paidat, hameet ja takit tai käyttökelvottomat pyyhkeet ja pöytäliinat. Jos esimerkiksi lakanassa on tahra, joka ei lähde pois pesussa, on se silloin poistotekstiiliä, luettelee LSJH:n keräys- ja logistiikka-asiantuntija Oskari Pokela.

Poistotekstiilin keräykseen eivät kuitenkaan kuulu esimerkiksi vintillä pitkään maanneet homeenhajuiset tekstiilit tai märät tai ötökkäiset tekstiilit. Koska tekstiilit lajitellaan käsin, poistotekstiilinkeräykseen ei voi hygieniasyistä laittaa sukkia tai alusvaatteita.

– Jos vaate on vielä täysin käyttökelpoinen, se ei ole jätettä vaan tulisi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, antaa tai myydä eteenpäin. Näin tekstiilit pysyvät käytössä mahdollisimman pitkään, mikä on ympäristölle aina paras vaihtoehto, Pokela muistuttaa.

Keräyspiste liittää Sauvon kunnankirjaston osaksi valtakunnallista poistotekstiilien keräysverkostoa, jonka kautta kotitalouksien poistotekstiilit saadaan kiertämään Suomessa.

– LSJH:n poistotekstiilistä tuottamaa kierrätysraaka-ainetta on käytetty jo muun muassa villalangan sekä uusien vaatteiden ja kodintekstiilien valmistukseen. Siitä on tehty myös kuitukankaita, eristemateriaalia sekä täytettä huonekaluihin. Raaka-aineelle on myönnetty Avainlippu-merkki, Pokela kertoo.

– Kirjastot ovat kierrätyksen ja kiertotalouden edelläkävijöitä. Kirjastoilla on tärkeä rooli kestävän kehityksen lisäämisessä niin tietoa jakamalla kuin konkreettisilla toimenpiteilläkin. Sauvon kunnankirjastossa olemme iloisia ja tyytyväisiä, kun voimme nyt tarjota Sauvosta sopivan tilan poistotekstiilien keräykselle ja näin olla omalta osaltamme tekemässä hyviä ekotekoja, kirjastonjohtaja Päivi Inkinen toteaa.

Niihin LSJH:n omistajakuntiin, joissa ei vielä ole kiinteää keräysastiaa poistotekstiilille, tulee keräyspiste vuoden 2023 loppuun mennessä.

LSJH:lla on alueellaan jo yli 30 poistotekstiilin keräyspistettä. Omaa sijaintiaan lähimmän poistotekstiilin keräyspisteen voi etsiä osoitteesta www.kierrätys.info. 

Turun Seutusanomat

 

 

Poistotekstiilin lajitteluohje

• Kuivat ja puhtaat, käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat, tulee pakata tiiviisti suljettuun muovipussiin.

• Keräykseen ei voi tuoda alusvaatteita, sukkia, tyynyjä, peittoja, pehmusteita, mattoja, vöitä, laukkuja, kenkiä tai kosteita, homeisia, ötökkäisiä tai voimakkaan hajuisia tekstiilejä. Lajittele nämä polttokelpoiseen jätteeseen.