Kodit loistavat taiteena Lausteen Havuaukiolla

Lausteen valoteos on syksyn ensimmäinen askel kohti Turun kolmatta kansainvälistä Valon polku -tapahtumaa.

TURKU.

Turun Lausteella sijaitsevalle Raadinkadulle ja Havuaukion taloyhtiön edustalle tulvii valoa ja väriä viikonloppuna. Taiteilija Anne Roininen toteuttaa yhdessä alueen asukkaiden kanssa talon kokoisen valotaideteoksen 20.–21. lokakuuta.

Mukaan on saatu myös taiteilijat Teo Mattila ja Maiju Tiuraniemi. Vaikuttava teos on mittakaavaltaan suuri, mutta samalla ihmisläheinen taide-elämys kaikille alueella liikkuville ja sen tekemiseen osallistuville.

Lausteen valoteos on osa Turku 2029 -säätiön tukemaa tapahtumalliset yhteisötaideteokset -kokonaisuutta.

Säätiön hallitus valitsi keväällä toteutetussa haussa neljä toteuttamiskelpoista ehdotusta Halisiin, Lausteelle, Pansioon ja Pernoon sekä Varissuolle.

Pääpaino valittavissa teoksissa oli alueiden asukkaiden ja yhteisöjen mahdollisuudessa osallistua teoksen tekemiseen. Avustushaussa teoksiin oli varattu yhteensä 60 000 euroa ja haku toteutettiin yhteistyössä Turun kaupungin kulttuuripalveluiden ja kulttuurin kärkihankkeen kanssa.

Valoteos on konsepti, joka on saanut alkunsa kahden kuvataiteilijan, Anne Roinisen ja Anna Turusen yhteisestä projektista Porissa 2012. Roinisen kotikerrostalossa pyydettiin naapureita osallistumaan teokseen, jossa valaistiin eri tavoin ikkunoita. Sittemmin samaa teosta on samojen taiteilijoiden toimesta tehty eri puolella Suomea, kuten Helsingin Kalasatamassa ja Lahden Liipolassa.

Valoteoksen tarkoituksena on muuttaa kaupunkimaisemaa.

Lopputulos on aina yllätys, sillä osallistujien määrää ja värivalintoja ei voi ennalta tietää. Yleisö voi seurata teoksen muuttumista, kun auringon valo häipyy ja pimeys laskeutuu. Teos muuttuu illan edetessä, kun taivas vaihtaa väriä ja sen myötä installaation näyttämö muuntuu. Samalla teos tuo yhteiseen hetkeen yleisön, teoksen tekijät kodeissa, sekä taiteilijat.

Teoksen myötä taiteilijat houkuttelevat ihmisiä katselemaan uudella tavalla omaa ympäristöä ja myös sitä, miten valaistus vaikuttaa itseen ja muihin ihmisiin: Millainen on miellyttävä, tarpeellinen tai turha valo?

Lausteen teos on samalla syksyn ensimmäinen askel kohti Turun kolmatta kansainvälistä Valon polku -tapahtumaa. Tapahtuma järjestetään 6.–9.12. Vanhankaupungin ja ydinkeskustan alueella. Sen ohjelma julkistetaan marraskuun alussa. Nuoresta iästään huolimatta tapahtuma on jo kerännyt paljon positiivista palautetta sekä huomiota. Vuoden 2022 tapahtumassa vieraili 200 000 käviiää.

Kerrostalon asukkaiden yhteinen valoinstallaatio, osoitteessa Raadinkatu 5, Turku, perjantaina 20. lokakuuta ja lauantaina 21. lokakuuta. Teos syttyy hämärän laskeutuessa kello 18.15 ja sammuu kello 20.

Vaikuttava teos on mittakaavaltaan suuri, mutta samalla ihmisläheinen taide-elämys kaikille alueella liikkuville ja sen tekemiseen osallistuville. Tapahtuma on maksuton.

Teoksen mahdollistaa Turku 2029 -säätiö, yhteistyössä Turun kaupunki. Teoksen tuottaa Suomen valotaiteen seura FLASH ry.

Turun Seutusanomat

 

 

Toteutukseen valitut kokonaisuudet

  • Halinen: Antti Kulmala – In a Heart Beat, 15 425 euroa
  • Varissuo: Halmesmaax3 – PIIRRÄ PARATIISI, 13 725 euroa
  • Pansio: Johanna Sinkkonen – Maailma huoneessani, 15 425 euroa
  • Lauste: Suomen valotaiteen seura FLASH ry – Varissuon valotalo, 15 425 euroa

Osa teoksista on nähtävissä ulkotilassa, joten ne tuovat iloa myös muille kuin oman alueen asukkaille. Lisäksi Johanna Sinkkosen ja Suomen valotaiteen seura FLASH ry:n teokset yhdistävät turkulaiset aiemmin samalla konseptilla toteutettuihin teoksiin sosiaalisessa mediassa.